Grönt ljus för fettresistenta förpackningspapper

PUBLICERAD: 6 augusti 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Coralpack kan till exempel användas för att slå in hamburgare och andra fetthaltiga snabbmatsprodukter.

Ja till kompostering. Det omdömet ger TÜV Austria till Ahlstrom-Munksjö som har certifierats för sina fettresistenta förpackningspapper, Coralpack.

Ahlstrom-Munksjö har fått motta certifieringarna OK Compost Home och OK Compost Industrial från den österrikiska kontrollorganisationen TÜV. Det avser hela produktsortimentet Coralpack som består av fettresistenta förpackningspapper. En fjäder i hatten för företaget vilket betyder att Coralpack går att kompostera hemma och i industrianläggningar.

Olika ytvikter och versioner för s

Coralpack används för att omsluta fetthaltiga livsmedelsprodukter som smör och margarin, snabbmatsprodukter och mikrovågspopcorn. Produktlösningen skyddar maten liksom reducerar fettfläckar på olika matförpackningar. Enligt Ahlstrom-Munksjö är deras produkter fria från giftiga ämnen såsom PFAS och PFOA som är smuts-, fett-, och vattenavstötande kemikalier. I sortimentet finns papper i vita eller oblekta versioner som har en ytvikt från 30 till 90 gram per kvadratmeter, med eller utan våtstyrka.

TÜV Austria är en österrikisk kontrollorganisation.

Ahlstrom-Munksjö skriver i ett pressmeddelande att certifieringen gör det enklare för Ahlstrom-Munksjös kunder att använda OK Compost-märkningen för sina slutprodukter, oavsett om de är tillverkare av förpackningsmaterial eller varumärkesägare.

En erkänd EU-standard

OK Compost-certifieringen är internationellt erkänd i enlighet med EU-standarden EN13432. Standarden avser krav som ställs på förpackningar som är återvinningsbara genom kompostering och biologisk nedbrytning. Testerna av Coralpack gjordes i ett oberoende laboratorium som är certifierat och ackrediterat i enlighet med ISO 17025.

”Extremt stolta”

Raphaël Bardet, chef för affärsenheten Food inom affärsområdet Specialties:

– Vi är extremt stolta över OK Compost-certifieringen. Ahlstrom-Munksjö är ett av de första företagen som får den här certifieringen för sina kunder som använder fettresistenta förpackningspapper. Initiativet är perfekt förenligt med Ahlstrom-Munksjös målsättning att utveckla lösningar för en mer hållbar vardag.

Det globala företaget erbjuder fiberbaserade produkter och lösningar inom en rad områden. Förutom Coralpack tillverkar Ahlstrom-Munksjö många specialpapper avsedda för hållbar förpackning av livsmedel, bakprodukter och andra industriella tillämpningar.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x