Gröna insatser hos Gafs

PUBLICERAD: 4 oktober 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Anne-Lill Annvik, vd på Värnamoföretaget Gafs Kartong.

Varumärkesskydd, en hållbar produktion och nu även CO2-beräkning av förpackningar. Det var budskap i Gafs Kartongs utställning när de mötte besökarna på Scanpack.

Packnorth möter Anne-Lill Annvik, vd på förpackningsföretaget Gafs Kartong, i färd med att möta nya och befintliga kunderna under Scanpacks första mässdag.

Fokus på hållbarhet

Den röda tråden i utställningen var trä och skog. Många exempel på olika fiberbaserade förpackningar företaget tillverkat stod uppställda i flera belysta trähyllor som fungerade som skyltfönster.

– Vi har framför allt hållbarhetstänket som vi försöker spegla i mässmontern. Vi kan även berätta att vi kommer att ge våra kunder möjligheten att få CO2-beräkning på sina förpackningar, säger hon och tillägger att de arbetar på ett beräkningsverktyg för detta ändamål.

– Man kan kortfattat säga att vi har valt ut de fem faktorer som har mest påverkan när du ska tillverka en förpackning.

– Vi vill hjälpa kunderna att ta ett vettigt beslut kring transporter och materialval, säger hon och tillägger att de även vill visa att de arbetar aktivt med dessa frågor i den egna produktionen. Bland annat har de nyligen installerat solceller på takets anläggning.

Från start till butik

Hon säger att en annan viktig del de kan hjälpa kunderna med att varumärkesskydda förpackningar:

– Vi hjälper till med konstruktionen och hjälper i princip till med att hela produkten från konstruktion, tryck och design till logistiken – att se till att det ser snyggt ända ut i butik.

Förpackningar i falskartong är Gafs specialitet. Foto: Claes Nordström

Gafs Kartong med drygt 22 anställda i Värnamo producerar förpackningar i falskartong till en rad branscher. I början av året förnyade Gafs maskinparken med Heidelbergs arkmatade offsetpress i 70/100-formatet – Speedmaster CX 104. En tryckpress Gafs blev först i Norden att installera. Något Packnorth tidigare har berättat om i ett längre reportage.

Livsmedelsgodkänt tryck

Pressen trycker i hastigheter som når upp till 16 500 ark i timmen med sex färger plus ett helt nytt lackverk. Anne-Lill  säger att hon är stolt över de kan erbjuda tryck som inte är kontaminerat med något annat än livsmedelsgodkända insatser.

– Den är otrolig, där får du det renaste trycket.

Mässmontern på Scanpack har de själva formgivit:

– Det är alltid en utmaning att få till den hemtrevliga känslan. Det är det Gafs Kartong står för att man ska känna sig hemma när man kommer hit, säger Anne-Lill Annvik.

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Det våras för plastbärkassarna när skatten är på väg bort

Nyligen berättade Packnews om en ICA-butik som börjar sälja bärkassar av biomaterial och nu satsar Coop Sverige på bärkassar som till stor del består av återvunnet material. Den 1 november tas skatten bort på bärkassar.
coop-carrier-bag-trioworld

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor