Goder afton bjuder på grön glögg

PUBLICERAD: 18 december 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Smurfit Julglögg

 

Smurfit Kappa har levererat en julhistoria som vi skickar vidare till våra läsare och med den vill vi önska en God Jul och ett gott nytt år. Pack-Online återkommer i januari.

”Försäljningen av ekologiska produkter ökar stadigt i Sverige och ett av de senaste tillskotten på listan är den kanske mest klassiska svenska julstämningsskaparen av dem alla.
Vi talar förstås om glöggen, detta ångande och doftande måste som fyller de svenska hemmen med sin omisskännliga kryddsmak under adventsmånaden.

I början av november lanserade vinimportören Wineworld Goder Aftonglögg tre ekologiska glöggsorter – röd, vit och vit starkvinsglögg. Samtliga blev kritiker- och publiksuccéer som snabbt tagit plats i toppen av försäljningslistorna över glöggnyheter.
Att komma in på Systembolaget är verkligen att ta sig igenom ett nålsöga. Eftersom det i vårt glöggtokiga land konsumeras runt tre miljoner liter glögg på mindre än två månader är konkurrensen mellan glöggtillverkarna stenhård.

Storslam hos testpanelen
Men den ekologiska Goder Aftonglöggen gjorde närmast rent hus vid Systembolagets upphandling i somras. I kategorin röd vinglögg flaska provades till exempel hela 32 olika sorters glögg av Systembolagets svårflörtade inköpare. Två valdes ut, däribland Goder Aftonglögg.
I de övriga upphandlingarna för röd vinglögg i låda, ekologisk vinglögg i flaska och vit starkvinsglögg i flaska provades totalt mellan 16 och 21 olika sorters glögg – i alla tre kategorierna gick Goder Aftonglögg ut som ensam segrare när testpanelen hade sagt sitt.
– Vi försökte komma in på Systembolaget med en glögg redan 2013, men då blev vi bortröstade, berättar Magnus Eklöf, som är produktchef på Wineworld. Vi kände själva att vi inte hade fått rätt balans i kryddningen, men det gjorde oss också ordentligt taggade att ta revansch i år.

Kryddad med julsmak
Hemligheten bakom Goder Aftonglöggens lyckosamma recept var att bejaka en traditionell klassisk julsmak åt det vuxnare hållet.
– Goder Aftonglöggen är inte så söt, men i gengäld tydligt kryddig. Vi ville att hela köket skulle fyllas av de ljuvliga dofterna från kanel, kryddnejlika, kardemumma, ingefära och pomerans, berättar Magnus Eklöf.
Efter tio år där glöggen piffats upp med otypiska smaker som blåbär, clementin, lingon och hjortron, bestämde sig Wineworld för att gå tillbaka till rötterna och satsa fullt ut på att bejaka den klassiska svenska julen.

Klassisk utformning
Även flasketiketterna och lådan pryds av närmast 1800-talsliknande julillustrationer med ikoniska tomtar och smånissar i stjärnbestrött nattmörker, gjorda i en teknik som närmast för tankarna till gamla kopparstick. Bakom utformningen står designbyrån Neumeister.
Något otypiskt för alkoholprodukter har också ett lekfullt moment smugit sig med på lådan. ”Får öppnas före julafton”, står det t ex vid kranen.
Såväl etiketterna som lådan är präglade och folierade för att förstärka den gedigna känslan – och när det gäller själva lådan fick Magnus Eklöf en oväntad glad miljönyhet av Smurfit Kappa.

Hållbar låda
– Ur ett hållbarhetsperspektiv är ju wellpapplådan svårslagen som förpackning eftersom den är så energisnål att tillverka och enkel att återvinna. Men nu visade det sig dessutom att även själva limmet till lådan var baserat på majsstärkelse, vilket ytterligare förstärkte den ekologiska glöggens gröna profil, menar Magnus Eklöf.
Med dessa ord ber vi att få önska alla glöggdrickande läsare en riktigt färgstark jul: antingen den blir vit eller röd blir den garanterat grön.

Årets julklapp ger HOPP

Även detta år skänker vi, Smurfit Kappa, ett bidrag till Barncancerfonden och stödjer deras arbete och forskning för att ge hopp till de familjer och barn som är drabbade.

God Jul & Gott Nytt År!”

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx