Globalt initiativ för återvinning av plastförpackningar

PUBLICERAD: 24 januari 2017
UPPDATERAD: 24 januari

New Plastics Economy lanserade sin senaste rapport på World Economic Forums årsmöte i Davos. Rapporten är en global handlingsplan för återvinning av plastförpackningar i linje med principerna för cirkulär ekonomi. Forskningen leds av Ellen MacArthur Foundation i samarbete med olika bidragsgivare.

Idag återvinns bara fjorton procent av alla plastförpackningar globalt (i Sverige är siffran 45 procent). Blir det inga förändringar så kommer världshaven att innehålla mera plast än fiskar år 2050. New Plastics Economy har därför satt upp tre mål för att förbättra plasten värde, när det gäller både ekonomi och miljö. Det första målet är att skapa en effektiv ekonomi runt återbruk av plastförpackningar genom förbättrad lönsamhet, effektivare återvinning, återanvändning och kontrollerad biologisk nerbrytning. Detta är grundbulten i den nya plastekonomin och en förutsättning för följande två punkter. Dels att kraftigt reducera läckage av plast till naturen, särskilt då till världshaven och till andra externa områden. Dels att frikoppla plasten från fossila råvaror för att minska förluster i det cirkulära kretsloppet och istället utveckla samt införa förnyelsebara råvaror i kretsloppet.

Tre strategier för att driva på förändringen

New Plastics Economy initiativ har genom analys av marknaden för plastförpackningar och i dialog med över 75 experter, identifierat tre strategier för att förändra marknaden för plastförpackningar och förbereda övergången till den nya plastekonomin:

1. Trettio viktprocent av förpackningarna kräver ny design och nytt material för att kunna återanvändas.

2. Över tjugo procent av plastförpackningarna kan återanvändas. Det vanligaste exemplet är plastkassar, som med en global förbrukning på 300 miljarder kassar omfattar tre procent av plastförbrukningen. Andra områden för återvinning är påfyllningsstationer av olika drycker samt koncentrat på olika vätskor. En stor andel är olika industriella bulkförpackningar samt sträckfilm.

3. Med förbättringar i design samt system för återvinning kan övriga 50 procent av förpackningarna bli ekonomiskt attraktiva. Förbättringar i sorteringen av de olika plastmaterialen är en viktig del. Det är samtidigt viktigt att öka efterfrågan på återvunnen plast genom frivilliga åtaganden eller med politiska styrmedel, enligt rapporten.

Förpackningar som kräver ny design och nya material

Småformat som lock, kapsyler och påsar återvinns inte på grund av sin storlek. Här krävs en ny design och ett förbättrat retursystem. Nya material vilka ersätter blandmaterial som plast och aluminium behövs, alternativt processer som gör att man kan separera dessa vid återvinningen.

Det gäller att ersätta oönskade material som PVC, expanderad polystyren och polystyren, med plaster som kan återanvändas. Förpackningar som är förorenade med exempelvis hämtmat, är svåra att återvinna. Lösningen är att ta fram komposterbar plast så att näringsämnena kan komposteras tillsammans med förpackningen.

Genom att ändra designen på förpackningarna, minska mängden färgpigment samt täckvitt, och satsa på andra typer av plastråvaror och tillsatser så kan värdet på den återvunna plasten ökas med upp till 140 amerikanska dollar per ton. Tillsammans med förbättringar i retur och återvinning kan det totala värdet ökas med 290 dollar per ton vilket gör återvinningen ekonomisk lönsam.

The New Plastics Economy är ett treårigt initiativ för att driva på marknaden till ett fungerande system för hantering av plast. Deltagande förpackningsföretag och varumärkesägare är Amcor, The Coca-Cola Company, Danone, Mars, Novamont, Unilever, och Veolia. Rapporten kan laddas ner här.

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x