Gaia Biomaterials lanserar nu ett nytt, komposterbart material för sugrör. Det nya materialet är stabilt, styvt och tål värme och gör det möjligt för tillverkare att producera miljöanpassade sugrör för alla sorters drycker. Utan bismak av papper…
Sedan sugrör av fossil plast förbjöds har många alternativa lösningar dykt upp, men i de flesta fall har de inte fungerat något vidare. En del fiberbaserade har till exempel lösts upp blivit till en degig klump i drycken och vissa av dem har en oönskad tendens att klibba fast mot läpparna när de används och ge en lätt bismak av papper. Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials säger sig nu ha lösningen via en variant av företagets kritabaserade material Biodolomer. Materialet lämnar inga mikroplaster och är certifierat komposterbart av både BPI i USA och europeiska kontrollorgan.
Den nya varianten är speciellt framtagen med varma drycker som Irish Coffee och varm choklad i åtanke. Materialet klarar temperaturer på över 80°C utan märkbart minskad stabilitet eller styvhet.
Tester har utförts med sugrörstillverkare i USA och Europa och resultaten var så lovande att fullskalig produktion ska påbörjas redan under sommaren.
– Sugrör har varit ett problem för många, säger Gaia Biomaterials vd Peter Stenström. Enligt konsumenterna har de nedbrytningsbara alternativen helt enkelt inte varit bra nog. Men snart går det att använda sugrör igen. Med rent samvete och utan den distinkta eftersmaken av papper…”