Full fart på Kartongmatchen igen

PUBLICERAD: 8 november 2023
UPPDATERAD: 8 november

 

Bild: Tetra Pak

Skolbarn runt om i landet är nu engagerade i tävlingen Kartongmatchen, som arrangeras av Tetra Pak.

Årets upplaga av tävlingen har dragit igång, och över femtusen femhundra elever från skolor i hela landet deltar för att öka sin kunskap om hållbarhet och återvinning. Sedan starten år 2012 har över trehundratjugotusen skolbarn varit med och tävlat.

Kartongmatchen är en årlig tävling som syftar till att lära barn om vikten av att återvinna kartonger på ett roligt och engagerande sätt. Genom att delta i tre spännande matcher, inklusive sortera och återvinna eller skapa en återvinningskampanj, får eleverna chansen att förstå hur små åtgärder kan göra en enorm skillnad för vår planet. Tävlingen är gratis för skolorna att delta i, och när de har anmält sig, får de tillgång till material som hjälper i undervisningen.

Berit Hoffman, marknadschef på Tetra Pak North Europe, är entusiastisk över årets tävling:

– Kartongmatchen är ett fantastiskt tillfälle för svenska skolelever att uppleva hur mat- och dryckeskartonger får nytt liv när de samlas in och återvinns. Kartongförpackningar utgör ett viktigt råmaterial som kan omvandlas till nya produkter, om och om igen. Genom att lära barnen hur vi kan återvinna mer, hoppas vi att det också gör dem till återvinningsförebilder för sina familjer.

Kartongmatchen integrerar vikten av återvinning genom lek och undervisning i skolorna. Tetra Pak uppmuntrar lärare i hela Sverige att integrera återvinning i skolans läroplan. Tävlingen består därför av tre delar som på olika sätt engagerar och utbildar eleverna beroende på årskurs:

• Återvinna kartonger hemma och registrera det på Kartongmatchens hemsida

• Starta en återvinningskampanj som kan publiceras på riktiga mjölkkartonger

• Berätta och sprida nyheter om återvinning till minst 100 personer

Alla deltagare som klarar de tre obligatoriska delarna i utmaningen kommer att få ett diplom från Tetra Pak för deras engagemang. I Sverige utnämns en vinnare i skolåren: förskoleklass, F-3 och årskurs 4–6. Vinnarna får 10 000 kronor vardera att spendera på valfri aktivitet. Dessutom kommer det vinnande tävlingsbidraget att tryckas på baksidan av Tetra Paks mjölkförpackningar, vilket ger eleverna en unik möjlighet att nå ut till en bred publik med sitt budskap om hållbarhet och återvinning.

För att sprida kunskap och ökat engagemang för återvinning, miljö och hållbarhet bland yngre, organiserar Tetra Pak Kartongmatchen tillsammans med Arla, Skånemejerier, Norrmejerier, Fiskeby Board, FtiEckes Granini (God Morgon), Eckes Granin/Marli Juissi, Naturli, Co-Ro (Sun-Lolly), Rynkeby, Fazer Aito och Rinki.

 

Läs vidare

Billerud stoppar konverteringen av pappersbruket i Escanaba i Michigan

Billeruds styrelse har beslutat att avbryta planerna på att konvertera bruket i Escanaba till produktion av förpackningskartong. Bolaget kommer istället fokusera på att stegvis skifta produktmixen i Nordamerika mot förpackningsmaterial med en måttlig investeringsnivå.
Escax

PulPac och Optipack i samarbete för att sätta färg på produkter av torrformad fiber

PulPac och OptiPack i Sunne, leverantör av förpackningstryck och barriärlösningar har inlett ett samarbete. Partnerskapet syftar till att öppna upp nya möjligheter för skräddarsydda Dry Moulded Fiber-förpackningar.
PulPac_Optipack_samplex

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}