Front Pac lanserar
stapelbar take away-låda

PUBLICERAD: 8 april 2020
UPPDATERAD: 24 januari
– Lådorna var enkla att montera ihop och hantera. Om du någon gång vikt ihop en pizzalåda så är denna precis lika enkel att montera, säger Babak Ghassemali en av delägarna på La Greppia som skänker måltider till Lunds universitetssjukhus under påskveckan.

Förpackningsföretaget Front Pac har tagit fram en ny take away-låda för att underlätta för både restauranger och kunder. Med lösningen kan lådor staplas ovanpå varandra och bäras i ett handtag. Lådan testas under påskveckan när det doneras 400 portioner mat till Lunds universitetssjukhus. 

Det finns många exempel på initiativ och insatser som görs under coronakrisen. Front Pac, i Arlöv utanför Malmö, som tillverkar förpackningar i offsettryckt wellpapp eller kartong är ett exempel. Många restauranger har det kämpigt mitt i coronapandemin och allt fler satsar på hämtmat. Front Pac har tagit fram en ny förpackningslösning som passar för detta ändamål – en smart take away-låda som enligt företaget underlättar för både restauranger och kunder.

Donerar 400 matportioner

Take away-lådan testas under påskveckan av den italienska restaurangen La Greppia i Lomma när de donerar 400 portioner mat till Lunds universitetssjukhus. Martin Enocson, vd på Front Pac och initiativtagaren bakom projektet berättar att lådorna har väckt ett intresse från flera håll.

Pilotprojekt i förra veckan

Ett annat företag som testat lådan är Eatery, en restaurangkedja i Stockholm som i förra veckan genomförde en kampanj där de körde ut mat med Taxi Stockholm till företag. Enligt Peter Erlandsson, vd på Eatery Sverige, har pilotprojektet fallit väl ut och de förbereder nu för en bredare lansering.

– Deras utmaning är att maten ska komma ut varm till kunderna och då hjälper vår wellåda till att hålla värmen och den är enkel att hantera och packa. Dessutom slipper de returhantering av plastbackar som annars används. Flera lådor kan enkelt staplas ovanpå varandra och bäras in av chauffören i bara ett handtag, säger Martin Enocson.

Går snabbt att vika ihop

Förpackningskonstruktör Linnea Bondesson på Front Pac har konstruerat den nya take away-lådan och berättar om dess egenskaper.
– Det som är unikt och en stor fördel med take away-lådorna är att de kan staplas flera stycken på varandra och bäras i ett handtag. De är dessutom konstruerade så att det går snabbt och enkelt att vika ihop dem till en färdig låda. Det är möjligt att anpassa lådan efter kundens behov, så som önskad storlek på lådan samt materialtjocklek utifrån hur tunga maträtterna är. Lådan är självklart hållbart producerad och helt återvinningsbar.

 

 

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx