Nu kommer den nya frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige med en egen symbol i blått och gult. Märkningen är ett svar på konsumenternas ökade efterfrågan på svenskproducerade livsmedel. Men även ett sätt att hjälpa till att säkra tillgången på svenska råvaror i framtiden.
– Från Sverige är en tydlig märkning som gör det enklare att hitta livsmedel, råvaror och växter med svenskt ursprung i butikerna, säger Maria Forshufvud, vd på Svenskmärkning AB.
Initiativet till märkningen kommer från Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och LRF som gemensamt bildat bolaget Svenskmärkning AB, som äger och förvaltar märket. Svenskmärkning AB svarar också för kommunikation och marknadsföring av märket.
– Det finns så mycket att berätta om svenska råvaror och livsmedel. Vi har många unika värden i Sverige. Mycket handlar om produktionen hos bonden och odlaren men också om förädling och tillverkning av livsmedel i industrin.
– Hemsidan frånsverige.se blir märkets kommunikationsplattform för all kunskap och inspiration som vi vill förmedla, säger Maria Forshufvud. Den kommer finnas på plats i mitten av februari. Då kan också livsmedelsföretagen ansöka om att få märka sina produkter.
Kriterier för märkning med Från Sverige:
• Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
• Odling ska ha skett i Sverige.
• All förädling och packning ska ske i Sverige.
• I sammansatta produkter, det vill säga en produkt med minst en tillsatt ingrediens, ska minst 75 % av färdigvaran vara svenskt (vatten räknas inte). Bröd, ost och fruktyoghurt är exempel på sammansatta produkter.
• Kött-, ägg- och mjölkråvara ska alltid vara 100 % svenskt, även som ingrediens i en produkt.