Förstärker sin portfölj av samverkande robotar

PUBLICERAD: 14 april 2015
UPPDATERAD: 14 april

ABB meddelar  att företaget köper Gomtec GmbH för att stärka sitt erbjudande inom samverkande robotar. Parterna har enats om att inte offentliggöra de finansiella detaljerna runt affären.

Gomtec, med säte utanför München, Tyskland, är ett privatägt företag som utvecklar mekatroniksystem, vilka kombinerar mekanik, elektroteknik, telekommunikation samt styr- och datorteknik, för kunder inom olika industrier. Företaget har 25 anställda.

Gomtecs teknikplattform kommer att stärka ABB:s utveckling av en ny generation samverkande robotar med inbyggd personsäkerhet, enligt principen ”safe-by-design”, som kan arbeta utanför traditionella robotceller eller andra skyddsbarriärer och därmed användas för nya applikationsområden.

Förvärvet av Gomtec är ännu ett steg i ABB:s strategi Next Level som strävar efter att accelerera hållbart värdeskapande. Strategin bygger på ABB:s tre fokusområden lönsam tillväxt, kraftfullt genomförande och affärsdrivet samarbete. Lönsam tillväxt ska uppnås genom att flytta företagets tyngdpunkt mot snabbväxande slutmarknader, öka konkurrenskraften och minska risken i affärsmodellerna.

Förvärvet av Gomtec stödjer ABB:s utveckling av robotar som kan samarbeta med människor. I portföljen finns redan YuMi, världens första i verklig mening samverkande tvåarmade industrirobot, byggd för automatiserad montering av små komponenter. ABB lanserade formellt YuMi i veckan på världens största industrimässa, Hannovermässan.

– Vi ser en ökande trend av innovativa automationslösningar där människor och robotar arbetar sida vid sida på sätt som inte tidigare har varit möjliga”, säger Pekka Tiitinen, chef för ABB:s division Discrete Automation and Motion.

– Gomtec tillför teknik till vårt roboterbjudande som kommer att bidra till en accelererad tillväxt in på nya marknader, såväl som ökad penetration inom traditionella industrier, allt eftersom tillverkare söker nya sätt att öka sin flexibilitet, snabbrörlighet och konkurrenskraft.”

ABB:s och Gomtecs delade passion för innovation och robotteknik kommer att driva fram nya tekniska lösningar som utmanar industrins syn på hur människa och robot kan samverka.

– Vi har hittat den bästa partnern för nästa steget på vår resa. ABB:s globala räckvidd och breda installerade bas, tillsammans med deras verksamhet i världsklass, kommer att hjälpa oss att föra ut innovativa robotar och lösningar till den snabbt växande marknaden för samverkande automation, säger Bernd Gombert, vd för Gomtec.

ABB är en ledande leverantör av industrirobotar och moduluppbyggda tillverkningssystem med tillhörande tjänster. Med ett starkt fokus på lösningar hjälper ABB tillverkare att höja produktiviteten, produktkvaliteten och personsäkerheten. ABB har installerat mer än 250 000 robotar över hela världen. Koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 140 000 medarbetare.

Läs vidare

Enkelt att uppskatta friktionskoefficienten med nytt verktyg

Ett nytt verktyg ger förpackningsmaskinoperatörer och andra ett snabbt sätt att uppskatta friktionskoefficienten (COF) hos förpackningsfilmer. Detta är användbart om en förpackningsmaskin kräver en folie med en specifik friktionskoefficient för att fungera optimalt.
COF_indicator_Tentoma

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx