Förstärker sin portfölj av samverkande robotar

PUBLICERAD: 14 april 2015
UPPDATERAD: 14 april

ABB meddelar  att företaget köper Gomtec GmbH för att stärka sitt erbjudande inom samverkande robotar. Parterna har enats om att inte offentliggöra de finansiella detaljerna runt affären.

Gomtec, med säte utanför München, Tyskland, är ett privatägt företag som utvecklar mekatroniksystem, vilka kombinerar mekanik, elektroteknik, telekommunikation samt styr- och datorteknik, för kunder inom olika industrier. Företaget har 25 anställda.

Gomtecs teknikplattform kommer att stärka ABB:s utveckling av en ny generation samverkande robotar med inbyggd personsäkerhet, enligt principen ”safe-by-design”, som kan arbeta utanför traditionella robotceller eller andra skyddsbarriärer och därmed användas för nya applikationsområden.

Förvärvet av Gomtec är ännu ett steg i ABB:s strategi Next Level som strävar efter att accelerera hållbart värdeskapande. Strategin bygger på ABB:s tre fokusområden lönsam tillväxt, kraftfullt genomförande och affärsdrivet samarbete. Lönsam tillväxt ska uppnås genom att flytta företagets tyngdpunkt mot snabbväxande slutmarknader, öka konkurrenskraften och minska risken i affärsmodellerna.

Förvärvet av Gomtec stödjer ABB:s utveckling av robotar som kan samarbeta med människor. I portföljen finns redan YuMi, världens första i verklig mening samverkande tvåarmade industrirobot, byggd för automatiserad montering av små komponenter. ABB lanserade formellt YuMi i veckan på världens största industrimässa, Hannovermässan.

– Vi ser en ökande trend av innovativa automationslösningar där människor och robotar arbetar sida vid sida på sätt som inte tidigare har varit möjliga”, säger Pekka Tiitinen, chef för ABB:s division Discrete Automation and Motion.

– Gomtec tillför teknik till vårt roboterbjudande som kommer att bidra till en accelererad tillväxt in på nya marknader, såväl som ökad penetration inom traditionella industrier, allt eftersom tillverkare söker nya sätt att öka sin flexibilitet, snabbrörlighet och konkurrenskraft.”

ABB:s och Gomtecs delade passion för innovation och robotteknik kommer att driva fram nya tekniska lösningar som utmanar industrins syn på hur människa och robot kan samverka.

– Vi har hittat den bästa partnern för nästa steget på vår resa. ABB:s globala räckvidd och breda installerade bas, tillsammans med deras verksamhet i världsklass, kommer att hjälpa oss att föra ut innovativa robotar och lösningar till den snabbt växande marknaden för samverkande automation, säger Bernd Gombert, vd för Gomtec.

ABB är en ledande leverantör av industrirobotar och moduluppbyggda tillverkningssystem med tillhörande tjänster. Med ett starkt fokus på lösningar hjälper ABB tillverkare att höja produktiviteten, produktkvaliteten och personsäkerheten. ABB har installerat mer än 250 000 robotar över hela världen. Koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 140 000 medarbetare.

Läs vidare

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Smart och stark robotserie minskar koldioxidavtrycket

KR Fortec ultra-serien är en nyhet från KUKA, robotar med dubbla länkarmar, som klarar höga vikter utan att själv blir tunga.
FORTECKUKA

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Så blir Interpack 2023

Vi tittar närmare på Interpack 2023. En fullbokad mässa där totalt 18 hallar fördelas mellan förpackningsbranschens alla olika fokusområden.
Interpack17_JV5342-scaled

Senaste nytt

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Zoégas förpackningar anpassas för återvinning

Nestlé har anpassat hela Zoégas Professionals sortiment för återvinning.
z2

Orkla har överklagat förbudet mot Grummes förpackning

Orkla, som äger varumärket Grumme har nu överklagat Kemikalieinspektionens förbud mot deras nya förpackning.
Orklany

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006