Den sockerbaserade bioplasten PEF (polyetenfuranoat) blir allt populärare och återfinns nu i allt från dryckesflaskor till madrasser! Nu arrangeras också den första specialkonferensen enbart inriktad på PEF!
Konferensen ”PEF World Congress” äger rum i tyska Düsseldorf 30 och 31 oktober 2024 och den blir ett hybridevent, som kan besökas antingen fysiskt på plats i Maritim Airport Hotel eller online på webben.
Arrangör av denna första ”världskongress” kring PEF är Renewable Carbon Plastics (f.d. bioplastics MAGAZINE) och i sin information inför konferensen skriver man att PEF är en återvinningsbar bioplast tillverkad av 100 procent växtbaserade råvaror. PEF betecknas som framtidens förpackningsmaterial, särskilt inom livsmedels- och dryckessektorn men även för textilier, mm.
PEF jämförs ofta med PET på grund av dess liknande kemi; båda polyestrarna tillverkas av monomererna etenglykol (MEG) och en aromatisk disyra (furandikarboxylsyra – FDCA respektive tereftalsyra). Men trots deras likheter ger PEF:s små molekylära skillnader upphov till ett antal olika egenskaper.
PEF har till exempel ett sextioprocentigt lägre koldioxidavtryck än PET och har också bättre barriäregenskaper vad gäller syre, koldioxid och vatten jämfört med PET. Jämfört med PET har PEF-polymerer en lägre smälttemperatur medan glasövergångstemperaturen är högre.
En annan fördel med PEF-materialet är att det har en högre mekanisk hållfasthet. Det kan också bearbetas på samma sätt och med samma utrustning som PET. Även återvinningsprocessen är densamma som för PET.
PEF kan användas för sträckformblåsning av flaskor, för tillverkning av filmer (inklusive biaxiellt orienterad film) och fiberbaserade material som textilier, etc.
PEF är utvecklad och tillverkas av nederländska kemiföretaget Avantium, som med sin egenutvecklade YXY-teknologi på katalytisk väg omvandlar växtbaserat socker till denna nya och högintressanta bioplast.
För mer information och anmälan till ”The first PEF World Congress” – klicka HÄR!