Första biobaserade skruvkorken till takåsförpackningar

PUBLICERAD: 19 mars 2014
UPPDATERAD: 24 januari
Tera Pak _twistcap - low
Tetra Pak tillkännager lanseringen av världens första biobaserade skruvkork för takåsförpackningar.

Den biobaserade versionen av TwistCap OSO 34 är ännu ett steg mot Tetra Paks ambition att tillverka förpackningar av helt förnybara råvaror. Den är tillverkad av högdensitetspolyeten (HDPE) som utvunnits från sockerrör.
Under 2013 levererade företaget 1,1 miljarder biobaserade skruvkorkar globalt, vilket är en ökning med mer än 80 % jämfört med föregående år. 80 % av materialet i en enliters Tetra Rex-förpackning är kartong tillverkad av träfiber, som är en förnybar resurs. Introduktionen av det nya biobaserade locket innebär att halten förnybart material i förpackningen ökar med ytterligare 4 %. Det bidrar till att förbättra förpackningens miljöegenskaper utan att göra avkall på dess funktion eller återvinnbarhet. 
Lanseringen av biobaserade skruvkorkar har uppskattats av kunder som det finska mejeriföretaget Valio, som var först med att använda den nya versionen av TwistCap OSO 34 för sina produkter, berättar Christina Chester, produktdirektör hos Tetra Pak.
-Vi är glada att kunderna ser värdet i våra ansträngningar att hjälpa dem att förbättra sin miljöprofil.
Tetra Pak-kunder som använder standardversionen av TwistCap OSO 34 kan enkelt gå över till den biobaserade versionen utan att behöva göra ytterligare investeringar eller ändra sina befintliga fyllningsmaskiner.

Läs vidare

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

H-trycks satsning bär frukt: ”Ännu fler storlekar och olika varianter”

Tryckeriet i Markaryd har investerat stort för att utveckla maskinparken för att bredda produktsegmentet inom muggar och bägare med lock. I år ska satsningen visas upp för de stora massorna på mässor i Skandinavien.
H-tryck

Snaps i grönare kostym

Den klassiska snapsen O.P. Anderson Aquavit får förpackningar i lättviktsglas och återvinningsbar pet.
New_OP_70cl_Lightweight_glass_2..

Forskningsprojekt startar inför övergången till återanvändbara förpackningar

Med start 2024 krävs en omställning från engångsförpackningar till återanvändbara förpackningar. Nu inleds ett forskningsprojekt som ska titta närmare på hur det ska gå till i praktiken.
LarsWitell

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex