Första bag-in-box kranen på marknaden med fastsatt manipuleringsskydd

PUBLICERAD: 24 februari 2023
UPPDATERAD: 23 februari

 

Den nya kranen säkrar vinet.

Smurfit Kappa har patenterat en ny innovativ Vitop Uno kran som är den första kranen på Bag-in-Box-marknaden som har fastsatt manipuleringsskydd.

Den nya krandesignen är kompatibel med det kommande plastdirektivet för engångsbruk eftersom det inte kräver att konsumenten tar bort manipuleringsskyddet. I stället avaktiveras den när produkten används första gången och förblir en integrerad del av kranen utan att den efterföljande användningen av Bag-in-Box-produkten påverkas.

Lösningen eliminerar möjligheten att manipuleringsskyddsplasten hamnar i miljön, vilket kan hända med avtagbara varianter. Efter användning kan konsumenten enkelt separera kartongen från påsen med kranen och skicka dem till återvinning i enlighet med sitt lands återvinningsbestämmelser.

– Vi utvecklade den här kranen, med den potentiella möjligheten till en fullständig övergång till monomaterial, för att vara lämplig för återvinning till den befintliga flexibla polyetenströmmen”, säger Didier Pontcharraud, VD för Vitop.

– Bag-in-Box återvinningsbarhet är en av de vanligaste förfrågningarna från våra kunder nuförtiden, tillägger Thierry Minaud, VD för Smurfit Kappa Bag-in-Box.

– Vårt mål är att erbjuda de mest hållbara lösningarna som kan återvinnas i stor skala i olika länder inom en snar framtid.

Under det senaste året har tester på Vitop Uno i Frankrike, Spanien och Sverige visat att bekvämligheten med den nya kranen förblir densamma och att miljöaspekten på förpackningen har en positiv effekt på konsumenternas köpintentioner. Kranen är patenterad i Europa, USA och en rad andra länder.

Enligt engångsplastdirektivet, som träder i kraft 2024, kommer endast engångsförpackningar för drycker av plast upp till 3 liter att tillåtas på marknaden om deras förslutningar förblir fastsatta.

Vitop är den ledande leverantören av Bag-in-Box stängningslösningar med över 6 miljarder sålda kranar över hela världen. Industriell produktion av Vitop Uno är planerad till andra halvåret i år.

Läs vidare

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

Walki fortsätter investera i Centraleuropa

Walki har genomfört en investering på över 6 MEUR i en toppmodern produktionslinje vid sin fabrik i Steinfurt. Linjen är nu redo att börja producera åt kunder som går över till fiberbaserade material.
Walki

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx