Förslag på ny plastskatt ett duttande enligt IKEM

PUBLICERAD: 2 maj 2023
UPPDATERAD: 2 maj
Henrik Oxfall och Nils Hannerz är kritiska mot regeringen. Bild: IKEM

Regeringen måste omgående sätta stopp för utredningen om en ny plastskatt och sluta dutta i klimatpolitiken anser IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige. Det skriver man i ett pressmeddelande.

Trots att regeringen vill slopa eller åtminstone kraftigt reducera skatten på plastpåsar så har Naturvårdsverket inlett en ny utredning om skatt på plastförpackningar. Regeringen måste omgående sätta stopp för utredningen om en ny plastskatt och sluta dutta i klimatpolitiken anser IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige.

För tre år sedan införde den dåvarande regeringen, som en följd av januariavtalet, en plastpåseskatt. Skatten har resulterat i mer skada än nytta för miljön och regeringen har i vårbudgeten förslagit att remittera frågan om att avskaffa eller kraftigt reducera skatten inför höstbudgeten. Samtidigt visar det sig att Naturvårdsverket nyligen plockat upp ett äldre regeringsuppdrag ”Rätt plast på rätt plats” och ska inleda en utredning om en ny plastskatt – en skatt på plastförpackningar.

IKEM kritiska till plastskatter

IKEM är kritiska till nya plastskatter och menar att regeringen omgående måste sätta stopp för denna ”klimatpolitik”.

– Över hälften av alla varor i Europa är plastförpackade, samtidigt står plasten endast för 17 procent av den totala förpackningsvikten. En skatt på plastförpackningar skulle leda till ökad klimatpåverkan och ökade avfallsmängder genom att andra, mindre lämpliga, förpackningsmaterial kommer att användas i stället, säger Henrik Oxfall, ansvarig för plastfrågor på IKEM.
Plast är en förutsättning för ett hållbart samhälle, men det finns också utmaningar som måste hanteras. IKEM menar att regeringen måste sluta dutta i klimatpolitiken och i stället skapa incitament för återvinning och förbättra industrins möjligheter att ställa om till en cirkulär ekonomi för plasten.

Motsägelsefull hållning

– IKEM har framför kritik mot plastpåseskatten sedan den infördes och när regeringen nu förstått att den är direkt kontraproduktiv så kommer nya förslag på straffskatter på plast. Det är en motsägelsefull hållning. Om Sverige ska nå klimatmålen så krävs styrmedel som bygger på vetenskaplig grund, inte på att plocka politiska poänger, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM.

 

Läs vidare

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

Walki fortsätter investera i Centraleuropa

Walki har genomfört en investering på över 6 MEUR i en toppmodern produktionslinje vid sin fabrik i Steinfurt. Linjen är nu redo att börja producera åt kunder som går över till fiberbaserade material.
Walki

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432