
I den nya boken ”Stoppa matsvinnet!” sätter forskarna Fredrik Wikström och Helén Williams ljus på att en tredjedel av all mat som produceras idag slängs, förpackningarnas roll och vad producenter, tjänsteleverantörer och konsumenter kan göra för att minska svinnet.
Författarna till den nya boken, Fredrik Wikström och Helén Williams vid Karlstads Universitet, har forskat om miljö- och hållbarhetsfrågor och förpackningens roll för minskat matsvinn i över 30 år. I sina arbeten har de genomfört och publicerat flertalet studier och samarbetat med forskare runt om i hela världen för att utveckla och sprida kunskap kring matsvinn. Resultatet finns nu, enligt ett pressmeddelande, att läsa i deras nya bok ”Stoppa matsvinnet!”
Förpackningens funktion
Förpackningars roll och funktion betyder mer för matsvinnet än de flesta tror, enligt forskarna, som menar att det krävs ett rejält omtag i synen på förpackningar för att att få bukt med matsvinnsproblematiken. I slutändan är det människors faktiska beteenden som avgör hur mycket mat som faktiskt slängs.
– Ska vi få bukt med matsvinnet krävs ett paradigmskifte i vår syn på förpackningar, säger Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Det är viktigt att fler på ett lättillgängligt sätt kan ta del av kunskaperna om matsvinn och inte minst förpackningens roll för att minska matsvinnet. Det är betydelsefullt både för att minska trycket på miljön och den egna plånboken.
Förpackningars två sidor
Helén Williams, docent i miljö- och energisystem:
– Förpackningar ses ofta som något enbart ont ur miljösynpunkt. Många glömmer den goda sidan – att förpackningar som skyddar maten och ökar hållbarheten minskar miljöpåverkan om maten inte slängs eftersom det då behöver produceras mindre mat. Men för att verkligen minska den totala miljöpåverkan måste förpackningens onda och goda sidor balanseras mot varandra.
Enligt författarna vänder sig boken till alla som i sin yrkesroll kommer i kontakt med förpackningar och till en miljöintresserad allmänhet. Boken vars hela titel är ”Stoppa matsvinnet!: en förpackad lösning” gavs ut i oktober av förlaget Fri Tanke.