Forskare: ”Krävs ett paradigmskifte i vår syn på förpackningar”

PUBLICERAD: 16 november 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Författarna och forskarna Fredrik Wikström och Helén Williams sätter matsvinn och förpackningar under lupp i ny bok. Foto: Pressbild

I den nya boken ”Stoppa matsvinnet!” sätter forskarna Fredrik Wikström och Helén Williams ljus på att en tredjedel av all mat som produceras idag slängs, förpackningarnas roll och vad producenter, tjänsteleverantörer och konsumenter kan göra för att minska svinnet.

Författarna till den nya boken, Fredrik Wikström och Helén Williams vid Karlstads Universitet, har forskat om miljö- och hållbarhetsfrågor och förpackningens roll för minskat matsvinn i över 30 år. I sina arbeten har de genomfört och publicerat flertalet studier och samarbetat med forskare runt om i hela världen för att utveckla och sprida kunskap kring matsvinn. Resultatet finns nu, enligt ett pressmeddelande, att läsa i deras nya bok ”Stoppa matsvinnet!”

Förpackningens funktion

Förpackningars roll och funktion betyder mer för matsvinnet än de flesta tror, enligt forskarna, som menar att det krävs ett rejält omtag i synen på förpackningar för att att få bukt med matsvinnsproblematiken. I slutändan är det människors faktiska beteenden som avgör hur mycket mat som faktiskt slängs.

– Ska vi få bukt med matsvinnet krävs ett paradigmskifte i vår syn på förpackningar, säger Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det är viktigt att fler på ett lättillgängligt sätt kan ta del av kunskaperna om matsvinn och inte minst förpackningens roll för att minska matsvinnet. Det är betydelsefullt både för att minska trycket på miljön och den egna plånboken.

Förpackningars två sidor

Helén Williams, docent i miljö- och energisystem:

– Förpackningar ses ofta som något enbart ont ur miljösynpunkt. Många glömmer den goda sidan – att förpackningar som skyddar maten och ökar hållbarheten minskar miljöpåverkan om maten inte slängs eftersom det då behöver produceras mindre mat. Men för att verkligen minska den totala miljöpåverkan måste förpackningens onda och goda sidor balanseras mot varandra.

Enligt författarna vänder sig boken till alla som i sin yrkesroll kommer i kontakt med förpackningar och till en miljöintresserad allmänhet. Boken vars hela titel är  ”Stoppa matsvinnet!: en förpackad lösning” gavs ut i oktober av förlaget Fri Tanke.

 

 

Läs vidare

Coca-Cola testar flaskor utan etikett i Storbritannien

Coca-Cola har lanserat ett tillfälligt försök i Storbritannien för att ta bort etiketterna från Spriteflaskorna på 500 ml för att hjälpa till att förenkla återvinningsprocessen.
sprite

easyJet tar höjd för mindre utsläpp via återanvändning

Det brittiska flygbolaget easyJet, implementerar ett initiativ för att utrusta sina piloter och kabinpersonal, totalt 14 000 personer, med återanvändbara koppar och bestick efter ett framgångsrikt försök.
easy

Svensk whiskyproducent först ut med att skrota ytterförpackningar

Från och med i februari fasar det framåtlutade destilleriet Agitator ut ytterförpackningarna kring alla sina whiskyprodukter. I och med det blir man först i landet och utmanar de stora dryckesföretagen globalt. “Vi har samma attityd till hållbarhet som vi har till whiskyproduktion”, säger destillerichefen Oskar Bruno.
agitatorx

Skogsindustrierna vill återvinnna mer vätskekartong

I förra veckan kom det fram siffror som visar att bara cirka sextio procent av materialet i de vätskekartonger som samlas in, återvinns. Nu svarar Skogsindustrin på detta och vad man vill inför framtiden.
Tetra Pak

Senaste nytt

World Packaging Organisation skapar en global förpackningsröst

Den nya ordföranden för World Packaging Organisation, Luciana Pellegrino, har tillträtt – den första kvinnan i denna roll i den globala organisationens historia. Här delar hon sin strategi och vision med Lindy Hughson, chefredaktör på den australiensiska tidningen Packaging News.
Pellegrionx

Returpack och Veolia i avtal som nästan fördubblar PET-återvinningen

Returpack och Veolia har sedan 2004 arbetat för att återvinna PET-material i det svenska cirkulära pantsystemet. Nu skriver företagen ett nytt långsiktigt avtal för att öka tillgången på återvunnen PET i Sverige - ett avtal som utökar kapaciteten av återvunnet material till nästan det dubbla.
Returpackx

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Senaste nytt från bioplastindustrin presenteras i Köpenhamn den 11 april

Den 11 april arrangeras Nordic Bioplastic Conference 2024 i Köpenhamn, ett event som kommer att ta upp innovationer inom biobaserade och bionedbrytbara plastmaterial.
Industriens-hus-1024x468-1