Forskare: ”Krävs ett paradigmskifte i vår syn på förpackningar”

PUBLICERAD: 16 november 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Författarna och forskarna Fredrik Wikström och Helén Williams sätter matsvinn och förpackningar under lupp i ny bok. Foto: Pressbild

I den nya boken ”Stoppa matsvinnet!” sätter forskarna Fredrik Wikström och Helén Williams ljus på att en tredjedel av all mat som produceras idag slängs, förpackningarnas roll och vad producenter, tjänsteleverantörer och konsumenter kan göra för att minska svinnet.

Författarna till den nya boken, Fredrik Wikström och Helén Williams vid Karlstads Universitet, har forskat om miljö- och hållbarhetsfrågor och förpackningens roll för minskat matsvinn i över 30 år. I sina arbeten har de genomfört och publicerat flertalet studier och samarbetat med forskare runt om i hela världen för att utveckla och sprida kunskap kring matsvinn. Resultatet finns nu, enligt ett pressmeddelande, att läsa i deras nya bok ”Stoppa matsvinnet!”

Förpackningens funktion

Förpackningars roll och funktion betyder mer för matsvinnet än de flesta tror, enligt forskarna, som menar att det krävs ett rejält omtag i synen på förpackningar för att att få bukt med matsvinnsproblematiken. I slutändan är det människors faktiska beteenden som avgör hur mycket mat som faktiskt slängs.

– Ska vi få bukt med matsvinnet krävs ett paradigmskifte i vår syn på förpackningar, säger Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det är viktigt att fler på ett lättillgängligt sätt kan ta del av kunskaperna om matsvinn och inte minst förpackningens roll för att minska matsvinnet. Det är betydelsefullt både för att minska trycket på miljön och den egna plånboken.

Förpackningars två sidor

Helén Williams, docent i miljö- och energisystem:

– Förpackningar ses ofta som något enbart ont ur miljösynpunkt. Många glömmer den goda sidan – att förpackningar som skyddar maten och ökar hållbarheten minskar miljöpåverkan om maten inte slängs eftersom det då behöver produceras mindre mat. Men för att verkligen minska den totala miljöpåverkan måste förpackningens onda och goda sidor balanseras mot varandra.

Enligt författarna vänder sig boken till alla som i sin yrkesroll kommer i kontakt med förpackningar och till en miljöintresserad allmänhet. Boken vars hela titel är  ”Stoppa matsvinnet!: en förpackad lösning” gavs ut i oktober av förlaget Fri Tanke.

 

 

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x