Försäljningsrekord för Kartongbolaget – nu byts affärssystemet

PUBLICERAD: 14 juni 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Joakim Johansson, vd på Kartongbolaget. Foto: Privat

Kartongbolaget byter till Heidelbergs affärssystem. Skälet – för att klara leveranstiderna i orderuppgången:
– Vi växer kraftigt, säger Joakim Johansson, vd på förpackningsföretaget.

På trycksidan är det en Heidelberg offsetpress som gäller. För drygt två år sedan bytte Kartongbolaget i Helsingborg till en ny arkpress, XL106-7L, med såväl större format som sju färger att trycka med. De använder även heidelbergs prepress-lösning för att färdigställa jobben inför tryck. Nu väljer de även att gå över till tillverkarens affärssystem Prinect business manager.

– Vi växer kraftigt, och kände att vi inte kunde hålla ihop det på ett bra och visuellt sätt med vårt gamla system. Att utveckla det gamla skulle dessutom bli väldigt kostsamt, vårt önskemål om bättre planeringsverktyg och sammankoppling med prepress och konstruktion var också svårt att lösa. Vår nischade produktion kräver många steg i orderberedningen, vilket även var svårt i det gamla systemet, säger Joakim Johansson, vd på Kartongbolaget.

Varför landade ni i just Heidelbergs lösning?

– För att Business manager kan tillgodose de krav vi har med en total integrationslösning, eftersom vi redan jobbar i Heidelbergs system på prepress-sidan blev valet ännu enklare. Vi gillar hela lösningen och får dessutom ett bättre planeringsverktyg, vilket är viktigt för att klara av att hålla leveranstiderna. Nu kan sälj och orderberedning se allt i systemet från ritning till upplägg och färger, vilket underlättar i kommunikationen med kund.

Vad innefattar Business manager och har systemet på något sätt skräddarsytts för era orderflöden?

– Vi utnyttjar hela systemet från början, från offert till färdig produkt med alla steg inblandade. Vi har skräddarsytt en del och kommer efterhand att utveckla det vi kan, för enkelhet utan störmoment. Vi har hela tiden önskat ordning i vår bas, för att få fungerande rutiner och ordning och reda. Tråkiga saker måste fungera, det är en nödvändighet för fortsatt växande och enkelhet genom hela processen.

Vilka möjligheter kommer det nya systemet ge er och era kunder?

– Enklare och tydligare kommunikation, samt det viktigaste av allt, vi skall hålla leveranstiderna, understryker han och fortsätter:

– Detta gör planeringen viktig, som vi tycker Business manager hjälper oss med.

Kartongbolaget har arbetat mycket med att effektivisera verksamheten senaste åren – vilket gett effekt, enligt Joakim Johansson.

Joakim Johansson säger att företagets verksamhetsfokus i fjol och även i år har handlat mycket om inre effektivitet för att få maximal output med så få störningar som möjligt.

– Framöver kommer vi jobba mycket med hållbarhetsfrågor, som är en mycket viktig del för fortsatt utveckling. Vår maskinpark är bra uppdaterad, som gör att vi kan fokusera på att utveckla verksamheten för fortsatt tillväxt. Produktmässigt handlar det mycket om att ersätta plast med fiberbaserat, här ser vi en stor möjlighet med existerande och nya kunder.

Kartongbolaget ökade omsättningen rejält mellan år 2020 och 2021. Och i årets bokslut som stängde i april blev det rekord när de passerade 100 miljonersgränsen.

Vad ligger bakom ökningen?

– Vi blir bättre och effektivare hela tiden, samt breddar vår portfölj med nya produkter löpande. Med fortsatt fokus på sälj, känner vi att vi har mycket kvar att ge för fortsatt tillväxt. Bokslutet 2022 visade 103 miljoner kronor i omsättning, med tillfredställande resultat. Detta är vi mycket glada för, vi firade rejält eftersom vi passerade 100 miljoner för första gången. Nu kör vi mot 200!

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x