Försäljningsrekord för Kartongbolaget – nu byts affärssystemet

PUBLICERAD: 14 juni 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Joakim Johansson, vd på Kartongbolaget. Foto: Privat

Kartongbolaget byter till Heidelbergs affärssystem. Skälet – för att klara leveranstiderna i orderuppgången:
– Vi växer kraftigt, säger Joakim Johansson, vd på förpackningsföretaget.

På trycksidan är det en Heidelberg offsetpress som gäller. För drygt två år sedan bytte Kartongbolaget i Helsingborg till en ny arkpress, XL106-7L, med såväl större format som sju färger att trycka med. De använder även heidelbergs prepress-lösning för att färdigställa jobben inför tryck. Nu väljer de även att gå över till tillverkarens affärssystem Prinect business manager.

– Vi växer kraftigt, och kände att vi inte kunde hålla ihop det på ett bra och visuellt sätt med vårt gamla system. Att utveckla det gamla skulle dessutom bli väldigt kostsamt, vårt önskemål om bättre planeringsverktyg och sammankoppling med prepress och konstruktion var också svårt att lösa. Vår nischade produktion kräver många steg i orderberedningen, vilket även var svårt i det gamla systemet, säger Joakim Johansson, vd på Kartongbolaget.

Varför landade ni i just Heidelbergs lösning?

– För att Business manager kan tillgodose de krav vi har med en total integrationslösning, eftersom vi redan jobbar i Heidelbergs system på prepress-sidan blev valet ännu enklare. Vi gillar hela lösningen och får dessutom ett bättre planeringsverktyg, vilket är viktigt för att klara av att hålla leveranstiderna. Nu kan sälj och orderberedning se allt i systemet från ritning till upplägg och färger, vilket underlättar i kommunikationen med kund.

Vad innefattar Business manager och har systemet på något sätt skräddarsytts för era orderflöden?

– Vi utnyttjar hela systemet från början, från offert till färdig produkt med alla steg inblandade. Vi har skräddarsytt en del och kommer efterhand att utveckla det vi kan, för enkelhet utan störmoment. Vi har hela tiden önskat ordning i vår bas, för att få fungerande rutiner och ordning och reda. Tråkiga saker måste fungera, det är en nödvändighet för fortsatt växande och enkelhet genom hela processen.

Vilka möjligheter kommer det nya systemet ge er och era kunder?

– Enklare och tydligare kommunikation, samt det viktigaste av allt, vi skall hålla leveranstiderna, understryker han och fortsätter:

– Detta gör planeringen viktig, som vi tycker Business manager hjälper oss med.

Kartongbolaget har arbetat mycket med att effektivisera verksamheten senaste åren – vilket gett effekt, enligt Joakim Johansson.

Joakim Johansson säger att företagets verksamhetsfokus i fjol och även i år har handlat mycket om inre effektivitet för att få maximal output med så få störningar som möjligt.

– Framöver kommer vi jobba mycket med hållbarhetsfrågor, som är en mycket viktig del för fortsatt utveckling. Vår maskinpark är bra uppdaterad, som gör att vi kan fokusera på att utveckla verksamheten för fortsatt tillväxt. Produktmässigt handlar det mycket om att ersätta plast med fiberbaserat, här ser vi en stor möjlighet med existerande och nya kunder.

Kartongbolaget ökade omsättningen rejält mellan år 2020 och 2021. Och i årets bokslut som stängde i april blev det rekord när de passerade 100 miljonersgränsen.

Vad ligger bakom ökningen?

– Vi blir bättre och effektivare hela tiden, samt breddar vår portfölj med nya produkter löpande. Med fortsatt fokus på sälj, känner vi att vi har mycket kvar att ge för fortsatt tillväxt. Bokslutet 2022 visade 103 miljoner kronor i omsättning, med tillfredställande resultat. Detta är vi mycket glada för, vi firade rejält eftersom vi passerade 100 miljoner för första gången. Nu kör vi mot 200!

Läs vidare

Ellco Etikett först med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Den norska etikettproducenten Ellco Etikett har installerat en Mark Andy Digital Series HD-press i sin anläggning i Gjelleråsen i Nittedal, nära Oslo.
Ellco-1588-768x559x

Ny toner med upp till 60 procent återvunnet innehåll

Xeikon introducerar nu Cheetah 3.0-versionen i sin tonerpresserie. Här inkluderas nya ECO-toner som en viktig del.
Xeikon

Automatisering, nätverksutskrift och RFID-etiketter hos Epson på LabelExpo

För första gången visar Epson sin nya etikettprinter Surepress L-4733AW – en stor uppgradering i SurePress 4000-serien – på en mässa i Europa. Det kommer att äga rum på LabelExpo i Bryssel.
surepress

Heidelberg och Gallus uppgraderar digitala etikettlösningar

Heidelberg och deras dotterbolag Gallus kommer att visa en rad nya digitala lösningar på Labelexpo Europe 2023.
Gallus-at-labelexpo

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x