Förpackningsindustrin i Riksdagen

PUBLICERAD: 18 februari 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Packbridge Sven-Erik Bucht

Packbridge vd Johan Mårtensson var med på ett riksdagsseminarium den 10 februari där ämnet var den nationella livsmedelsstrategin och FoodKICen! Syftet var att lyfta fram vikten av ett starkare samarbete mellan förpackningsindustrin och livsmedelsindustrin.  Med på mötet var bland annat representanter från Lunds universitet, Region Skåne, Livsmedelsakademin och Livsmedelsföreningen. Från regeringen deltog landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som bland annat informerade om att denna satsning har ett tydligt stöd från regeringen.

Packbridge är en del av FoodNexus nordiska gren, som är ett av fem europeiska centra i det konsortium som kommer att ansöka om finansiering värd mer än 100 miljoner euro för en framtida innovationsallians från EU: s organisation EIT under sju år.

European Institute of Innovation and Technology (EIT), med säte i Budapest, är ett EU-organ som verkar för bättre samarbete inom kunskapstriangelns olika delar – utbildning, forskning och innovation. Man strävar efter att få ett konkurrenskraftigare Europa genom både ökad innovation och ökat entreprenörskap. Satsningarna sker via så kallade KICar (Knowledge and Innovation Communities). Varje KIC handlar om samarbete mellan företag, universitet och forskningsinstitut.

Sverige ligger långt framme när det gäller förpackningar, både när det gäller forskning och utveckling eller produktion och export. För att ge ett perspektiv kan man jämföra användningen av konsumentförpackningar som beräknas till 1,3 procent av den totala europeiska konsumtionen med produktionen av densamma som är cirka 4,5 procent. Produktionen är mer än tre gånger förbrukningen. För att ge ett annat förhållande så kan dettas relateras till Sveriges andel av det sammanlagda EU: s BNP som är 2,5 procent. Förpackningsproduktionsandelen är dubbelt så stor som andelen av BNP, vilket indikerar en mycket stark ställning.

 

Bildtext:
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht lovar att regeringen ger full support i satsningen på FoodKIC. Foto: Packbridge

 

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Zetas matlagningsoljor kommer nu i vätskekartongförpackning

Zetas matlagningsoljor, Solrosolja och Rapsolja, kommer i en ny, lättare kartongförpackning med mindre plast och med antidroppfunktion.
Zeta-matlagningsolja-Tetra-Pak

Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

”Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året”. Det var rubriken i ett nyhetsinslag på Packnews.se under våren. Frågan var om kombinationen av material var ett bättre val än enbart plast? Vi uttryckte viss tveksamhet, men nu vet vi att det stämmer, efter ett samtal med Helge Steg, vd på Arta Plast, företaget som tillverkar FiberCup, förpackningslösningen som det handlar om.
Förpackningarx

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Senaste nytt

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Herrljunga Musteri byter från plast till plast i förpackningar för ingefärashots

Herrljunga Musteri har lanserat sina ingefärashots i en alternativ förpackningslösning. Man har gått från de små PET-flaskorna till påsförpackningar. Det är följden av att retursystemet inte kan hantera flaskor med så låg volym som gäller för shotsen.
Herrljungax

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx