Förpackningsindustrin i Riksdagen

PUBLICERAD: 18 februari 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Packbridge Sven-Erik Bucht

Packbridge vd Johan Mårtensson var med på ett riksdagsseminarium den 10 februari där ämnet var den nationella livsmedelsstrategin och FoodKICen! Syftet var att lyfta fram vikten av ett starkare samarbete mellan förpackningsindustrin och livsmedelsindustrin.  Med på mötet var bland annat representanter från Lunds universitet, Region Skåne, Livsmedelsakademin och Livsmedelsföreningen. Från regeringen deltog landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som bland annat informerade om att denna satsning har ett tydligt stöd från regeringen.

Packbridge är en del av FoodNexus nordiska gren, som är ett av fem europeiska centra i det konsortium som kommer att ansöka om finansiering värd mer än 100 miljoner euro för en framtida innovationsallians från EU: s organisation EIT under sju år.

European Institute of Innovation and Technology (EIT), med säte i Budapest, är ett EU-organ som verkar för bättre samarbete inom kunskapstriangelns olika delar – utbildning, forskning och innovation. Man strävar efter att få ett konkurrenskraftigare Europa genom både ökad innovation och ökat entreprenörskap. Satsningarna sker via så kallade KICar (Knowledge and Innovation Communities). Varje KIC handlar om samarbete mellan företag, universitet och forskningsinstitut.

Sverige ligger långt framme när det gäller förpackningar, både när det gäller forskning och utveckling eller produktion och export. För att ge ett perspektiv kan man jämföra användningen av konsumentförpackningar som beräknas till 1,3 procent av den totala europeiska konsumtionen med produktionen av densamma som är cirka 4,5 procent. Produktionen är mer än tre gånger förbrukningen. För att ge ett annat förhållande så kan dettas relateras till Sveriges andel av det sammanlagda EU: s BNP som är 2,5 procent. Förpackningsproduktionsandelen är dubbelt så stor som andelen av BNP, vilket indikerar en mycket stark ställning.

 

Bildtext:
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht lovar att regeringen ger full support i satsningen på FoodKIC. Foto: Packbridge

 

Läs vidare

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}