DS Smith har ett uttalat mål att ersätta engångsplast med fiberbaserade lösningar. Enligt företagets ekonomiska halvårsrapport framgår att 170 miljoner bitar engångsplast hittills fasats ut. Nu siktar de på att nå miljarden.
DS SMith lanserade sin hållbarhetsstrategi Now and Next förra året, något som Packnorth tidigare har berättat om. I strategin siktar företaget mot att nå en stark cirkulär affärsmodell, hjälpa kunder att ersätta problemplast med pappersbaserade lösningar samt ta bort koldioxid från leveranskedjor och tillhandahålla innovativa återvinningbara förpackningslösningar.
Två miljoner i veckan
Enligt det globala förpackningsföretaget har de sedan de lanserade sin hållbarhetsstrategi i genomsnitt tagit bort mer än 2 miljoner stycken engångsplast per vecka från sina kunders förpackningar och butiksexponeringsprodukter för att ge kunderna ökad återvinningsbarhet för förpackningar och en minskad miljöpåverkan. Det redovisar det London-börsnoterade företaget i sin ekonomiska halvårsrapport.
Mål till 2025
Totalt ska det handla om 170 miljoner bitar engångsplast som byts ut till pappersbaserade lösningar för exempelvis stormarknader och online-återförsäljare runt om i världen. Målet är att DS Smith ska ta bort en miljard produkter med det de kallar problemplast från butikshyllorna.
– Vi arbetar med våra kunder för att ersätta mer än en miljard bitar problemplast med helt återvinningsbara, fiberbaserade förpackningslösningar till 2025. Konsumenter kräver i allt högre grad mindre avfall från sina produkter, och vi anammar denna agenda för förändring för att skydda planeten och skapa en mer hållbar framtid, säger Miles Roberts, koncernchef för DS Smith i ett pressmeddelande.
Rapport visar möjligheter
En forskningsrapport beställd av DS Smith visar att det årligen finns möjligheter att ersätta 1,5 miljoner ton plast för engångsbruk från butikshyllorna runt om i Europa med alternativa och återvinningsbara material. En marknad som kan vara värd 5,7 miljarder pund per år för wellpappförpackningsindustrin, drygt 68 miljarder svenska kronor.