Förpackningsföretag siktar mot miljarden

PUBLICERAD: 14 december 2021
UPPDATERAD: 24 januari
DS Smith har strategin klar till år 2025, enligt Miles Roberts, koncernchef för DS Smith.

DS Smith har ett uttalat mål att ersätta engångsplast med fiberbaserade lösningar. Enligt företagets ekonomiska halvårsrapport framgår att 170 miljoner bitar engångsplast hittills fasats ut. Nu siktar de på att nå miljarden.

DS SMith lanserade sin hållbarhetsstrategi Now and Next förra året, något som Packnorth tidigare har berättat om. I strategin siktar företaget mot att nå en stark cirkulär affärsmodell, hjälpa kunder att ersätta problemplast med pappersbaserade lösningar samt ta bort koldioxid från leveranskedjor och tillhandahålla innovativa återvinningbara förpackningslösningar.

Två miljoner i veckan

Enligt det globala förpackningsföretaget har de sedan de lanserade sin hållbarhetsstrategi i genomsnitt tagit bort mer än 2 miljoner stycken engångsplast per vecka från sina kunders förpackningar och butiksexponeringsprodukter för att ge kunderna ökad återvinningsbarhet för förpackningar och en minskad miljöpåverkan. Det redovisar det London-börsnoterade företaget i sin ekonomiska halvårsrapport.

 Mål till 2025

Totalt ska det handla om 170 miljoner bitar engångsplast som byts ut till pappersbaserade lösningar för exempelvis stormarknader och online-återförsäljare runt om i världen. Målet är att DS Smith ska ta bort en miljard produkter med det de kallar problemplast från butikshyllorna.

– Vi arbetar med våra kunder för att ersätta mer än en miljard bitar problemplast med helt återvinningsbara, fiberbaserade förpackningslösningar till 2025. Konsumenter kräver i allt högre grad mindre avfall från sina produkter, och vi anammar denna agenda för förändring för att skydda planeten och skapa en mer hållbar framtid, säger Miles Roberts, koncernchef för DS Smith i ett pressmeddelande.

Rapport visar möjligheter

En forskningsrapport beställd av DS Smith visar att det årligen finns möjligheter att ersätta 1,5 miljoner ton plast för engångsbruk från butikshyllorna runt om i Europa med alternativa och återvinningsbara material. En marknad som kan vara värd 5,7 miljarder pund per år för wellpappförpackningsindustrin, drygt 68 miljarder svenska kronor.

 

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x