Förpackningens material och utformning viktig i bioekonomin

PUBLICERAD: 28 februari 2023
UPPDATERAD: 28 februari
Fiberbaserade material är rätt väg att gå enligt Christoph Michalski. Foto: Billerud.

”Living in the Bioeconomy” är titeln på den tvådagarskonferens som Sverige anordnade i slutet av februari i egenskap av ordförande i EU.

Där talade bland annat Billeruds VD och koncernchef Christoph Michalski om den roll som fiberbaserade förpackningar spelar i den nödvändiga gröna omställningen. Slutsatsen är att rätt val av förpackningens material och utformning spelar en viktig roll i bioekonomin.

Bioekonomin är en viktig del av den cirkulära ekonomin. Fiberbaserade förpackningar återvinns, och fibern återanvänds om och om igen tills kvaliteten på fibern inte längre kan användas. Då återgår den till koldioxid och den naturliga kolcykeln är sluten, vilket skiljer bioekonomin från den fossila ekonomin. Återvunnet innehåll bidrar till hållbarheten hos pappersbaserade förpackningar och till en mer hållbar, cirkulär ekonomi.

– Livsmedelssäkerhet är också en viktig faktor. Att skydda livsmedel och därmed minska matsvinnet har en större positiv inverkan på klimatet än den faktiska klimatpåverkan som produktionen av förpackningen har, säger Christoph Michalski.

– Som förpackningsföretag fokuserar vi på de områden där man får störst klimatpåverkan. LCA, livscykelanalyser, visar att fiberbaserade förpackningar ofta har en fördel jämfört med andra material som glas och plast. Det förklaras av en betydligt högre förpacknings- och transporteffektivitet. Och om man till exempel tittar på vätskekartonger är de huvudsakligen tillverkade av förnybara resurser, vilket minskar belastningen på fossila resurser.

 

Läs vidare

Blue Ocean Closures lanserar ny förslutning för vätskekartongförpackningar

Blue Ocean Closures nya förslutning av fiber har utvecklats och anpassats speciellt för aseptiskt packade produkter med lång livslängd, till exempel juice, växtbaserade drycker och soppor. Designen är avsedd att kunna användas med ”pullringlösningar” från olika tillverkare.
BOC-Overcap-1024x683-1000x1400x

PPWR kommer allt närmare

Committee on the Environment, Public Health and Food Safety (ENVI) inom EU har godkänt den kompromiss som förhandlats fram mellan parlamentet, rådet och kommissionen. Detta innebär att antagandet av PPWR kommer allt närmare.
EU-1x

Metsä Board investerar i befintliga enheter, lägger ner planerna på ny fabrik

Metsä Board har stoppat planen på att etablera en falskartongfabrik i Kaskis. I stället satsar man på att utveckla befintliga anläggningar.
metsäx

Convertec Graphic Technics ny nordisk representant för Kongsberg PCS

Convertec Graphic Technics AB är mycket nöjda med sitt nya partnerskap med Kongsberg Precision Cutting Systems Belgium, en välkänd tillverkare av digital skärteknik.
convertec 2x

Senaste nytt

Coca-Colas flaskor blir lättare och sparar 3 miljoner ton PET i Nordamerika

Coca-Cola Company har gjort om sina PET-flaskor på den nordamerikanska marknaden och minskar därmed materialförbrukning med 3 miljoner ton år 2025.
coke1

Så packar man ETT ägg effektivt

Så här i påsktider kan det vara äggstra aktuellt att visa en lösning på en smart äggförpackning. Den har utvecklats av Antalis Packaging i Storbritannien.
new-egg-box-and-packaging-awards-composition-900x600

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Dow och Procter & Gamble utvecklar ny återvinningsteknik

Dow och Procter & Gamble Company har tecknat ett utvecklingsavtal (JDA) för att skapa en ny återvinningsteknik.
Avfallx