Förpackningar för livsmedel ökar starkt

PUBLICERAD: 14 december 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Printing for Food Packaging to 2021 kommer marknaden för livsmedelsförpackningar att växa tre procent i volym per år mellan 2016–2021. Färger och lacker för livsmedelstryck kommer att växa ännu mer, tack vare ökade krav från producenter och tillsynsmyndigheter.

Den traditionella modellen med veckovis storhandling och då man sitter ner och äter måltiderna tillsammans minskar, eftersom hushållen minskar i storlek, samt att måltiderna ersätts av nya vanor, enligt Smithers Pira. Småätandet börjar bli en stor trend bland konsumenter och står för 50 procent av all mat och dryck som konsumeras i Förenta Staterna, enligt forskning från Hartman Group. Det innebär fler förpackningar i mindre storlekar och kortare upplagor.

Förpackningarna anpassas också så att man kan äta på väg och fungerar även som underlägg. Det ökar risken för färgmigration, eftersom utsidan på förpackningen berörs under ätandet. Samtidigt minskar gränsen mot den sekundära förpackningen, vilket kräver att förpackningen måste tillverkas så att risken för kontaminering blir minimal.

Mat kan förorenas från förpackningen genom penetrering eller avsättning från den tryckta ytan eller när produkten används, i synnerhet vid tillagning i hög temperatur. Lågmigerande färger och lacker som trycks på rätt substrat under kontrollerade förhållanden, gör att migrationsvärdena kan hållas under gällande gränsvärden när förpackningen används på korrekt sätt.

Lågmigrerande färger används i allt större utsträckning vid tryckning av livsmedelsförpackningar, för att eliminera risken för kontaminerad mat. Marknaden för tryckfärg och lacker till förpackningar ligger på 250 000 ton 2016, med ett värde på 20 miljarder kronor. Ökningstakten är den dubbla och beräknas till sex procent per år i volym fram till 2021 enligt Smithers Pira.

Det högre priset på lågmigrerade produkter är en orsak till att dessa inte används, men detta är på väg att ändras eftersom kraven på livsmedelssäkerhet skärps från producenter och nationella myndigheter.

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620