Förpackning som varumärkesägare flockas kring?

PUBLICERAD: 23 januari 2024
UPPDATERAD: 23 januari
Foto: Holmen Iggesund

Flock Box, är en ny presentförpackningslösning idealisk för många applikationer, såsom kosmetika, elektronik och smycken, som kräver en lyxig presentation och uppackningsupplevelse. Utmärkande är bland annat att den är helt fri från plast.

Flock Box-konceptet har utvecklats av fyra företag – Holmen Iggesund, Krekelberg, Inmaco Solutions och Van de Velde Packaging Group – i ett samarbetssätt som uppmanar varumärken över hela förpackningsvärdekedjan att arbeta tillsammans för att upptäcka framtidens hållbara förpackningslösningar.

Den består av en präglad ytterlåda och en innerbricka med skräddarsydda håligheter i olika former som kan användas för att presentera olika föremål, till exempel klockor eller parfymflaskor. Insatsens lyxiga utseende och känsla har skapats med flockningsteknik, som använder statiska elektriska strömmar för att få fibrer att resa sig och likna ett sammetsliknande material.

– Flockboxen har möjliggjorts av utvecklingen av Holmen Iggesunds Inverform kartong, som har unika egenskaper som gör att den kan pressformas i de former som krävs, säger Per Berglund, chef för Formables på Holmen Iggesund.

Det holländska företaget Krekelberg har tillverkat flockade material sedan 1948. För detta gemensamma projekt flockade de Inverform med cellulosafibrer, vilket gav en lyxkänsla. Fibrerna kan färgas i vilken specifik nyans som helst.

Inmaco Solutions är en holländsk maskinbyggare med en rik historia inom hållbar maskinteknik och en specialist på 3D-formning av kartong och våtformad fiber. De har gjort verktygen för att pressforma de flockade insatserna för boxen.

Van de Velde Packaging Group är verksamt inom förpackningsindustrin inom falskartong, solid kartong, wellpapp och maskiner. De skapade den yttre Flock Box-förpackningen av Holmen Iggesunds Invercote DUO-kartong och stansade den övre delen av inlägget av Inverform. Presentförpackningens yta behandlades för att framhäva prägling och lyxkänsla.

– Samarbetsaspekten är väldigt viktig, säger Berglund. Fyra positiva krafter har arbetat tillsammans i ett förpackningsutvecklingsprojekt där material, maskiner, verktyg och produktion alla spelat viktiga roller. Resultatet är ett proof of concept som visar varumärken vad som kan göras. Vi ser fler och fler medvetna lyxvarumärken som vill ersätta plast med fiberbaserade lösningar.

– Flockboxen är gjord av kartong och fibrer som är fullt återvinningsbara i den befintliga pappersinsamlingsströmmen, vilket direkt bidrar till ett cirkulärt förpackningsekosystem. Flockade fiberbaserade inlägg kan ersätta stora mängder plastinlägg.

 

Läs vidare

ICA Medis går sin egen väg

För att sticka ut bland hundratals affärer kring Medborgarplatsen anlitade ICA Medis byrån Hummingbirds – som i sin tur använde butikens byggnad som inspiration till skapandet av ett modulärt system.
Samlingsbild_1-kopierax

Mackmyras storsäljare nu i PET-flaska

Mackmyra Svensk Whisky tar ett stort steg mot en mer hållbar framtid genom att låta sin storsäljare Mack by Mackmyra transformeras till en PET-flaska. Det säger man i ett pressmeddelande. 
Mackmyrax

Nu kan du anmäla förpackningar till ScanStar 2024

Nu är det möjligt att anmäla nya förpackningslösningar till årets ScanStar, en nordisk förpackningstävling som funnits sedan år 1969.
DSSmith_Eliza-gift-basket-1

Marabou mjölkchoklad får ansiktslyftning

Marabous chokladkakor får ett nytt, modernare utseende men den unika smaken och den välkända gula färgen med röd logotyp kommer att finnas kvar.
marabou_hjärtbit_packshot

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x