Förpackning som varumärkesägare flockas kring?

PUBLICERAD: 23 januari 2024
UPPDATERAD: 23 januari
Foto: Holmen Iggesund

Flock Box, är en ny presentförpackningslösning idealisk för många applikationer, såsom kosmetika, elektronik och smycken, som kräver en lyxig presentation och uppackningsupplevelse. Utmärkande är bland annat att den är helt fri från plast.

Flock Box-konceptet har utvecklats av fyra företag – Holmen Iggesund, Krekelberg, Inmaco Solutions och Van de Velde Packaging Group – i ett samarbetssätt som uppmanar varumärken över hela förpackningsvärdekedjan att arbeta tillsammans för att upptäcka framtidens hållbara förpackningslösningar.

Den består av en präglad ytterlåda och en innerbricka med skräddarsydda håligheter i olika former som kan användas för att presentera olika föremål, till exempel klockor eller parfymflaskor. Insatsens lyxiga utseende och känsla har skapats med flockningsteknik, som använder statiska elektriska strömmar för att få fibrer att resa sig och likna ett sammetsliknande material.

– Flockboxen har möjliggjorts av utvecklingen av Holmen Iggesunds Inverform kartong, som har unika egenskaper som gör att den kan pressformas i de former som krävs, säger Per Berglund, chef för Formables på Holmen Iggesund.

Det holländska företaget Krekelberg har tillverkat flockade material sedan 1948. För detta gemensamma projekt flockade de Inverform med cellulosafibrer, vilket gav en lyxkänsla. Fibrerna kan färgas i vilken specifik nyans som helst.

Inmaco Solutions är en holländsk maskinbyggare med en rik historia inom hållbar maskinteknik och en specialist på 3D-formning av kartong och våtformad fiber. De har gjort verktygen för att pressforma de flockade insatserna för boxen.

Van de Velde Packaging Group är verksamt inom förpackningsindustrin inom falskartong, solid kartong, wellpapp och maskiner. De skapade den yttre Flock Box-förpackningen av Holmen Iggesunds Invercote DUO-kartong och stansade den övre delen av inlägget av Inverform. Presentförpackningens yta behandlades för att framhäva prägling och lyxkänsla.

– Samarbetsaspekten är väldigt viktig, säger Berglund. Fyra positiva krafter har arbetat tillsammans i ett förpackningsutvecklingsprojekt där material, maskiner, verktyg och produktion alla spelat viktiga roller. Resultatet är ett proof of concept som visar varumärken vad som kan göras. Vi ser fler och fler medvetna lyxvarumärken som vill ersätta plast med fiberbaserade lösningar.

– Flockboxen är gjord av kartong och fibrer som är fullt återvinningsbara i den befintliga pappersinsamlingsströmmen, vilket direkt bidrar till ett cirkulärt förpackningsekosystem. Flockade fiberbaserade inlägg kan ersätta stora mängder plastinlägg.

 

Läs vidare

Max stora förpackningsmakeover

Efter mer än 15 år med samma förpackningsdesign var det hög tid för hamburgerkedjan Max att göra en uppfräschning. Med logotypen med sina distinkta vita och röda linjer som utgångspunkt har varumärket fått ett nytt designsystem beståendes av bland annat stickers och nytt typsnitt.
Screenshot

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}

Fläskar på med färg, typografi och illustrationer för vegansk bacon

Det franska start-up företaget La Vie strävar efter att erbjuda den bästa växtbaserade baconen på marknaden. Med hjälp av typografi, färg och illustrationer har byrån Everland mejslat fram en identitet.
LaVie_case_overviewx

Sju designråd som kan öka plaståtervinningen

Det pratas mycket om behovet av ökad återvinning av plastprodukter, till exempel förpackningar, och om svårigheterna med det. Ett sätt att underlätta är att återvinningen är att designa rätt. IVL Svenska Miljöinstitutet listar nu sju åtgärder som kan sättas in i designstadiet.
amelie-mourichon-wusOJ-2uY6w-unsplashx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x