Kurvan pekar uppåt med fiberråvara

PUBLICERAD: 3 oktober 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Fredrik Carlsson på CC Pack och Peter Andersson på ÅR Packaging håller ställningarna på Empack.

Hos AR Carton premiärvisas ett helt nytt papperstråg som förlänger livslängden på olika livsmedelsprodukter. Miljö och hållbarhetstänket blir en allt viktigare fråga.

Företagen CC Pack och ÅR Packaging ingår båda i AR Packaging Group. Under ett paraply samlas alla koncernens företag i Empackmontern. Miljö- och hållbarhetsfrågan har blivit allt viktigare för Tibroföretaget CC Pack som i dag levererar förpackningar till en rad större kunder i Sverige och Norden som Dafgårds, McDonalds, Fazer och Orkla. Återvinningsbara produkter är i ropet hos företaget.

–Det är uteslutande ren fiberråvara från våra nordiska skogar. Vi jobbar mycket med board i dag där vi har mycket olika alternativ på miljöriktigt applikationer, säger Fredrik Carlsson, technical sales and development manager på CC Pack.

Företaget ser tillväxt

Den stora delen av det som produceras går på export:

– Ungefär 60 procent av allt vi gör går till Europa. Det är ett ruskigt tryck just nu på våra produkter och vår fabrik går 24/7 just nu.
– Just nu ligger vi runt 300 miljoner förpackningar per år. Det har växt, för bara två år sedan låg vi omkring 200 miljoner. Vi har fått en brant kurva och tillväxt.

Klarar ni det med den produktionen ni har i dag?

– Det är precis så att vi håller stången just nu. VI väntar på nya maskiner för att öka ytterligare.

 

CC Pack introducerar ett papperstråg på Empack.
Premiär för tråg

CC Pack har utvecklat ett helt nytt papperstråg som premiärvisas i samband med mässan och som profilerar sig inom hållbarhet. För att förlänga livslängden på produkten vare sig det är köttfärs eller hamburgare som förpackas i tråget så ställer kunderna höga krav på  att få en ökad hållbarhet på produkten.

– Den här innovationen klarar upp till arton dagar att ha en syrenivå som är under en procent.

– Plastdiskussionen som pågår just nu får ju vi känningar av nu också. Alla vill ju ha förpackningar i kartong nu. Det är jättehett. Det är förfrågningar varenda vecka, säger Peter Andersson.

– Det här är ett sätt för oss att öka livslängden utan att behöva använda en plastförpackning.

Inriktade på kartong

Företagsgruppen verkar i symbios för att hjälpa kunderna, och att utveckla förpackningar. ÅR Cartons Sales manager Peter Andersson:
– Vi jobbar med rena kartongförpackningar. Vi har fabrikerna i Lund, Finland och Estland, samt att det dessutom finns systerfabriker i bland annat Tyskland och Frankrike.

Hela förpackningskonverteringen från förpackningsdesign till tryck och efterbearbetning med mera görs i produktionen.

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x