Kurvan pekar uppåt med fiberråvara

PUBLICERAD: 3 oktober 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Fredrik Carlsson på CC Pack och Peter Andersson på ÅR Packaging håller ställningarna på Empack.

Hos AR Carton premiärvisas ett helt nytt papperstråg som förlänger livslängden på olika livsmedelsprodukter. Miljö och hållbarhetstänket blir en allt viktigare fråga.

Företagen CC Pack och ÅR Packaging ingår båda i AR Packaging Group. Under ett paraply samlas alla koncernens företag i Empackmontern. Miljö- och hållbarhetsfrågan har blivit allt viktigare för Tibroföretaget CC Pack som i dag levererar förpackningar till en rad större kunder i Sverige och Norden som Dafgårds, McDonalds, Fazer och Orkla. Återvinningsbara produkter är i ropet hos företaget.

–Det är uteslutande ren fiberråvara från våra nordiska skogar. Vi jobbar mycket med board i dag där vi har mycket olika alternativ på miljöriktigt applikationer, säger Fredrik Carlsson, technical sales and development manager på CC Pack.

Företaget ser tillväxt

Den stora delen av det som produceras går på export:

– Ungefär 60 procent av allt vi gör går till Europa. Det är ett ruskigt tryck just nu på våra produkter och vår fabrik går 24/7 just nu.
– Just nu ligger vi runt 300 miljoner förpackningar per år. Det har växt, för bara två år sedan låg vi omkring 200 miljoner. Vi har fått en brant kurva och tillväxt.

Klarar ni det med den produktionen ni har i dag?

– Det är precis så att vi håller stången just nu. VI väntar på nya maskiner för att öka ytterligare.

 

CC Pack introducerar ett papperstråg på Empack.
Premiär för tråg

CC Pack har utvecklat ett helt nytt papperstråg som premiärvisas i samband med mässan och som profilerar sig inom hållbarhet. För att förlänga livslängden på produkten vare sig det är köttfärs eller hamburgare som förpackas i tråget så ställer kunderna höga krav på  att få en ökad hållbarhet på produkten.

– Den här innovationen klarar upp till arton dagar att ha en syrenivå som är under en procent.

– Plastdiskussionen som pågår just nu får ju vi känningar av nu också. Alla vill ju ha förpackningar i kartong nu. Det är jättehett. Det är förfrågningar varenda vecka, säger Peter Andersson.

– Det här är ett sätt för oss att öka livslängden utan att behöva använda en plastförpackning.

Inriktade på kartong

Företagsgruppen verkar i symbios för att hjälpa kunderna, och att utveckla förpackningar. ÅR Cartons Sales manager Peter Andersson:
– Vi jobbar med rena kartongförpackningar. Vi har fabrikerna i Lund, Finland och Estland, samt att det dessutom finns systerfabriker i bland annat Tyskland och Frankrike.

Hela förpackningskonverteringen från förpackningsdesign till tryck och efterbearbetning med mera görs i produktionen.

 

Läs vidare

Ellco Etikett först med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Den norska etikettproducenten Ellco Etikett har installerat en Mark Andy Digital Series HD-press i sin anläggning i Gjelleråsen i Nittedal, nära Oslo.
Ellco-1588-768x559x

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Nestes bioråvara blir till bioPET-flaskor hos japanska Suntory

Den finska petroleumkoncernen Neste har inlett samarbete med japanska dryckesföretaget Suntory om produktion av dryckesflaskor i biobaserad PET. Ytterligare två andra företag ingår i samarbetet.
neste-suntory-utvaldx

Bioplastproduktionen tar fart igen

I samband med sin årliga konferens i Berlin presenterade European Bioplastics 2023 års statistik plus prognos för marknadsutvecklingen under tiden fram till år 2028.
bow

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x