Förhandlingar om globalt avtal mot plastföroreningar fortsätter

PUBLICERAD: 14 november 2023
UPPDATERAD: 14 november
Ett berg av PET-flaskor som väntar på återvinning i Nairobi, Kenya. Bild: Leif Nilsson, 3W

Värdens länder fattade beslut om att inleda förhandlingar om ett globalt avtal mot plastföroreningar vid FN:s miljöförsamling UNEA5 i mars 2022. Nu har det tredje mötet om detta inletts i Nairobi.

Den 13 november inleddes det tredje internationella förhandlingsmötet på detta tema i Nairobi, Kenya. På mötet ska man komma framåt i förhandlingarna för att nå målsättningen att besluta om ett nytt rättsligt bindande globalt avtal nästa år.

– Nu tar vi ytterligare ett viktigt steg framåt för få bukt på problemet med plastföroreningar. Utan globala åtgärder kan den årliga felhanteringen av plastavfall öka med 86 % 2040 jämfört med 2019. Det är ett scenario vi måste undvika, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Det här är det tredje av totalt fem förhandlingsmöten. För Sverige är det prioriterat att det framtida avtalet blir rättsligt bindande och omfattar åtgärder för hela plastens livscykel. Exempelvis vill Sverige att plastprodukter ska designas rätt från början, att de farligaste kemikalierna i plast förbjuds och att mängden plast i haven minskar.

På mötet väntas ett stort deltagande både från länder, näringslivet och civilsamhället. Redan innan start har förhandlingarna förlängts på grund av den korta tidslinjen och de stora förväntningarna på att kunna besluta om ett avtal nästa år. De svåraste diskussionerna där vissa länder står långt ifrån varandra kommer troligen att handla om avtalets utformning, och om huruvida avtalet ska omfatta åtgärder för produktionen av plast eller ej.

Läs vidare

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Internationell branschpressundersökning om kunskaperna kring PPWR

Den holländska tidningen VerpakkingsManagement vill identifiera informationsbehovet kring Packaging & Packaging Waste Regulation (PPWR). Packnews hjälper till.
Kort

Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna kraftigt men blir bevakningen bättre?

Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna men kommer man att bli effektivare på att stoppa frifräsare?
marissa-lewis-rK_a-5QsFhw-unsplashx

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx