Pappersbaserade livsmedelsförpackningar marknadsförs som ett hållbart alternativ till plast även om det vanligtvis kombineras med plast eller andra kemiska beläggningar, de innehåller sällan återvunnet material, och de driver på global avskogning och industriell vattenförbrukning. Det visar en ny rapport från en NGO-koalition bestående av från European Environmental Bureau, Zero Waste Europe, Fern, Environmental Paper Network och Rethink Plastic-alliansen.
När EU för närvarande reviderar sina regler (PPWR) för att hantera den okontrollerade tillväxten av förpackningsavfall, undersöker rapporten om papper i engångsförpackningar utgör en trovärdig lösning för Europas växande avfallskris. För att undersöka detta, samarbetade en NGO-koalition bestående av organisationer som vanligtvis fokuserade på plast med organisationer mot avskogning och beställde en studie från den oberoende forskningsorganisationen Profundo i Holland.
Analysen visade att pappersbaserade förpackningar är den största källan till förpackningsavfall i EU. Med 32,7 miljoner ton avfall som genererades 2020, står papper för mer skräp än de två näst största avfallsströmmarna, plast och glas, tillsammans. Rapporten säger att pappersbaserade förpackningar är en viktig drivkraft för avskogning i Europa och över hela världen. Cirka 90 procent av pappersmassan kommer från trä och papperstillverkningen står för cirka 35 procent av alla träd från kalhyggen.
Enligt rapporten är Brasilien Europas största leverantör av massa och papper, och tillhandahåller mer till Europa än regionens två största producenter – Sverige och Finland. Brasilien tredubblade sin massaproduktion under de senaste två decennierna och den täcker nu en yta på 7,2 miljoner hektar – dubbelt så stor som Belgiens yta. Eukalyptus- och tallplantager i Brasilien förvärrar vattenbrist, skogsbränder och förlust av biologisk mångfald enligt rapporten. Den säger också att i Europa har finska skogar blivit en nettoutsläppare av koldioxid på grund av överavverkning och 76 procent av de finländska skogsmiljöerna klassas som hotade.
Den pågående översynen av EU:s regler för att hantera förpackningsavfall är Europas största chans att sätta stopp för beroendet av engångsförpackningar. Rapporten drar slutsatsen att EU och medlemsstaterna bör främja väl utformade återanvändningssystem för att på ett trovärdigt sätt förhindra avfallsgenerering.
”I genomsnitt huggs tre miljarder träd varje år för globala pappersförpackningar – och det kommer att öka. EU-kommissionen föreslår ett förbud mot alla engångsförpackningar på restauranger. Det här är ett bra ställe att börja när det gäller att minska trycket på skogarna. För att stävja växande efterfrågan på massa bör EU även fasa ut pappersbaserade engångsförpackningar för takeaway”, säger Sergio Baffoni, kampanjkoordinator på Environmental Paper Network.
Vad säger skogsindustrin? Är det felaktig information från ett antal NGOs?