För mycket pappersbaserade förpackningar för engångsbruk enligt ny rapport

PUBLICERAD: 18 september 2023
UPPDATERAD: 18 september
Bild: Unsplash

Pappersbaserade livsmedelsförpackningar marknadsförs som ett hållbart alternativ till plast även om det vanligtvis kombineras med plast eller andra kemiska beläggningar, de innehåller sällan återvunnet material, och de driver på global avskogning och industriell vattenförbrukning. Det visar en ny rapport från en NGO-koalition bestående av från European Environmental Bureau, Zero Waste Europe, Fern, Environmental Paper Network och Rethink Plastic-alliansen.

När EU för närvarande reviderar sina regler (PPWR) för att hantera den okontrollerade tillväxten av förpackningsavfall, undersöker rapporten om papper i engångsförpackningar utgör en trovärdig lösning för Europas växande avfallskris. För att undersöka detta, samarbetade en NGO-koalition bestående av organisationer som vanligtvis fokuserade på plast med organisationer mot avskogning och beställde en studie från den oberoende forskningsorganisationen Profundo i Holland.

Analysen visade att pappersbaserade förpackningar är den största källan till förpackningsavfall i EU. Med 32,7 miljoner ton avfall som genererades 2020, står  papper för mer skräp än de två näst största avfallsströmmarna, plast och glas, tillsammans. Rapporten säger att pappersbaserade förpackningar är en viktig drivkraft för avskogning i Europa och över hela världen. Cirka 90 procent av pappersmassan kommer från trä och papperstillverkningen står för cirka 35 procent av alla träd från kalhyggen.

Enligt rapporten är Brasilien Europas största leverantör av massa och papper, och tillhandahåller mer till Europa än regionens två största producenter – Sverige och Finland. Brasilien tredubblade sin massaproduktion under de senaste två decennierna och den täcker nu en yta på 7,2 miljoner hektar – dubbelt så stor som Belgiens yta. Eukalyptus- och tallplantager i Brasilien förvärrar vattenbrist, skogsbränder och förlust av biologisk mångfald enligt rapporten. Den säger också att i Europa har finska skogar blivit en nettoutsläppare av koldioxid på grund av överavverkning och 76 procent av de finländska skogsmiljöerna klassas som hotade.

Den pågående översynen av EU:s regler för att hantera förpackningsavfall är Europas största chans att sätta stopp för beroendet av engångsförpackningar. Rapporten drar slutsatsen att EU och medlemsstaterna bör främja väl utformade återanvändningssystem för att på ett trovärdigt sätt förhindra avfallsgenerering.

”I genomsnitt huggs tre miljarder träd varje år för globala pappersförpackningar – och det kommer att öka. EU-kommissionen föreslår ett förbud mot alla engångsförpackningar på restauranger. Det här är ett bra ställe att börja när det gäller att minska trycket på skogarna. För att stävja växande efterfrågan på massa bör EU även fasa ut pappersbaserade engångsförpackningar för takeaway”, säger Sergio Baffoni, kampanjkoordinator på Environmental Paper Network.

Vad säger skogsindustrin? Är det felaktig information från ett antal NGOs?

 

Läs vidare

Billerud stoppar konverteringen av pappersbruket i Escanaba i Michigan

Billeruds styrelse har beslutat att avbryta planerna på att konvertera bruket i Escanaba till produktion av förpackningskartong. Bolaget kommer istället fokusera på att stegvis skifta produktmixen i Nordamerika mot förpackningsmaterial med en måttlig investeringsnivå.
Escax

PulPac och Optipack i samarbete för att sätta färg på produkter av torrformad fiber

PulPac och OptiPack i Sunne, leverantör av förpackningstryck och barriärlösningar har inlett ett samarbete. Partnerskapet syftar till att öppna upp nya möjligheter för skräddarsydda Dry Moulded Fiber-förpackningar.
PulPac_Optipack_samplex

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}