Food Safety and Food Waste – Call for Improvement

PUBLICERAD: 10 juni 2014
UPPDATERAD: 10 juni

Tillhör du de som säger att du inte slänger mycket livsmedel? Faktum är att undersökningar visar att det är ett vanligt svar från oss konsumenter. Andra undersökningar visar samtidigt att cirka var tredje matkasse som vi bär hem, går förlorad. Vi litar blint på bäst-före-datum eller köper helt enkelt hem för mycket. Förpackningens roll är viktig i dessa frågor.

Den 21 augusti tar Packbridge frukostmöte fokus på matsvinn och livsmedelssäkerhet. Temat för morgonen är ”Food Safety and Food Waste – Call for Improvement”, med fyra spännande presentationer att se fram emot.

Från SIK kommer Elisabeth Borch och berättar om ett nytt projekt ”Säkra svenska livsmedel” som beviljats av Vinnova inom ramen för Strategiska Innovationsagendor. Svensk livsmedelssäkerhet ska bli den bästa i Europa.

Ett sätt att nå dit är att se till att allt som lämnar produktionen är kontrollerad för främmande föremål. Fredrik Moberg från Mobergs Processkontroll kommer att berätta om ”state-of-the art” för teknik när det gäller att spåra främmande ämnen i livsmedel. Allt mindre partiklar i ur spårbarhetssynpunkt allt svårare ämnen, kan detekteras.

Christina Skjöldebrand är doktor i livsmedelsteknik vid LTH och kommer i sitt anförande att prata om nya sätt för livsmedelsbranschen att öka livsmedelssäkerheten och minska svinnet, framförallt via en sammanhållen värdekedja. Nya sätt att använda förpackningar kommer också att vara verktyg inom området livsmedelssäkerhet och minska svinnet.

Från Svensk Dagligvaruhandel kommer Per Baummann och ger handelns syn på dessa frågor. Hur ställer man sig till exempel till bäst-före-datum och dess påverkan på matsvinnet?

Pia Kinhult prisutdelare i OpenUp- utmaning!

Packbridge Eva Norling Gersbro driver sedan en tid en utmaning på OpenUp, “How can packaging help to determine whether a product is edible or not?”, en utmaning som uppmärksammats av många. Samtidigt är det en tävling där den som har den bästa idén vinner EUR 400. Prisutdelningen sker i samband med frukostmötet och prisutdelare är Pia Kinhult, regionordförande i Region Skåne.

Den 21 augusti träffas vi hos Region Skåne, Dockplatsen 26 i Malmö. Dörrarna öppnar 07.00, programmet startar 07.30 och är klart klockan 09.00. Självfallet får du kaffe och en macka. Kan du inte vara på plats kan du som medlem i Packbridge följa allt via livestreamen. I Sundsvall kommer Åkroken Packbridge som vanligt att ge möjligheten att följa sändningen i Blå Studion. Invest in Skåne bjuder på arrangemanget. OBS! Frukostmötet genomförs på engelska. Anmäl dig till Olof Nyström via olof@packbridge.se

 

Senaste nytt

Ett misstag som man inte lade på locket om

Orkla Foods passade på att haka på de finska tongångarna i samband med gruppen KAJs deltagande på Eurovision Song Contest. Eller egentligen passade man inte på, det handlar om ett misstag som man valde att inte lägga locket på om.
orkla
Ett misstag som man inte lade på locket om

Ny vit vätskekartong från Elopak minskar koldioxidavtrycket med fjorton procent

Elopak har precis lanserat ny vätskekartong för varor i kylda distributionskedjor, Natural White Board. Jämfört med kartonger tillverkade av standardkartong minskar den naturliga vita kartongen förpackningens koldioxidavtryck med upp till 14 procent.
elopak
Ny vit vätskekartong från Elopak minskar koldioxidavtrycket med fjorton procent

Prishöjningar på wellpapp enligt PackIndx

De större tillverkarna av wellpapp i Sverige som DS Smith, Smurfit Westrock och Stora Enso har aviserat om prisökningar på 4,7 till 6,9 procent senaste månaderna enligt PackIndx.
Packindx-Packnews-900x600-20250516
Prishöjningar på wellpapp enligt PackIndx

Robotfactory visade automatiskt skärsystem på ett Zünd D3-skärbord

Under den nyligen avslutade  mässan Fespa i Berlin visade Robotfactory sitt automatiserade skärsystem med två ABB-industrirobotar i samarbete med ett industriellt Zünd D3-skärbord.
robot_01
Robotfactory visade automatiskt skärsystem på ett Zünd D3-skärbord

Läs vidare

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x
Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Zetas matlagningsoljor kommer nu i vätskekartongförpackning

Zetas matlagningsoljor, Solrosolja och Rapsolja, kommer i en ny, lättare kartongförpackning med mindre plast och med antidroppfunktion.
Zeta-matlagningsolja-Tetra-Pak
Zetas matlagningsoljor kommer nu i vätskekartongförpackning

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx
Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx
Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP