Food Safety and Food Waste – Call for Improvement

PUBLICERAD: 10 juni 2014
UPPDATERAD: 10 juni

Tillhör du de som säger att du inte slänger mycket livsmedel? Faktum är att undersökningar visar att det är ett vanligt svar från oss konsumenter. Andra undersökningar visar samtidigt att cirka var tredje matkasse som vi bär hem, går förlorad. Vi litar blint på bäst-före-datum eller köper helt enkelt hem för mycket. Förpackningens roll är viktig i dessa frågor.

Den 21 augusti tar Packbridge frukostmöte fokus på matsvinn och livsmedelssäkerhet. Temat för morgonen är ”Food Safety and Food Waste – Call for Improvement”, med fyra spännande presentationer att se fram emot.

Från SIK kommer Elisabeth Borch och berättar om ett nytt projekt ”Säkra svenska livsmedel” som beviljats av Vinnova inom ramen för Strategiska Innovationsagendor. Svensk livsmedelssäkerhet ska bli den bästa i Europa.

Ett sätt att nå dit är att se till att allt som lämnar produktionen är kontrollerad för främmande föremål. Fredrik Moberg från Mobergs Processkontroll kommer att berätta om ”state-of-the art” för teknik när det gäller att spåra främmande ämnen i livsmedel. Allt mindre partiklar i ur spårbarhetssynpunkt allt svårare ämnen, kan detekteras.

Christina Skjöldebrand är doktor i livsmedelsteknik vid LTH och kommer i sitt anförande att prata om nya sätt för livsmedelsbranschen att öka livsmedelssäkerheten och minska svinnet, framförallt via en sammanhållen värdekedja. Nya sätt att använda förpackningar kommer också att vara verktyg inom området livsmedelssäkerhet och minska svinnet.

Från Svensk Dagligvaruhandel kommer Per Baummann och ger handelns syn på dessa frågor. Hur ställer man sig till exempel till bäst-före-datum och dess påverkan på matsvinnet?

Pia Kinhult prisutdelare i OpenUp- utmaning!

Packbridge Eva Norling Gersbro driver sedan en tid en utmaning på OpenUp, “How can packaging help to determine whether a product is edible or not?”, en utmaning som uppmärksammats av många. Samtidigt är det en tävling där den som har den bästa idén vinner EUR 400. Prisutdelningen sker i samband med frukostmötet och prisutdelare är Pia Kinhult, regionordförande i Region Skåne.

Den 21 augusti träffas vi hos Region Skåne, Dockplatsen 26 i Malmö. Dörrarna öppnar 07.00, programmet startar 07.30 och är klart klockan 09.00. Självfallet får du kaffe och en macka. Kan du inte vara på plats kan du som medlem i Packbridge följa allt via livestreamen. I Sundsvall kommer Åkroken Packbridge som vanligt att ge möjligheten att följa sändningen i Blå Studion. Invest in Skåne bjuder på arrangemanget. OBS! Frukostmötet genomförs på engelska. Anmäl dig till Olof Nyström via olof@packbridge.se

 

Läs vidare

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620