Fler nominerade i Packnorth Award 2023

PUBLICERAD: 26 september 2023
UPPDATERAD: 24 september

Juryn har utsett de nominerade bidragen i årets Packnorth Award. Totalt hade man ett femtiotal bedömningar att göra och det är inget enkelt arbete. Nordisk förpackningsindustri och dess kunder är innovativa. Vinnarna tillkännages på Empacks designscen den 5 oktober klockan 13.00. Igår presenterade vi ett antal nominerade i tävlingen, här kommer fler.

Det finns totalt tio olika kategorier man kan anmäla sig till i Packnorth Award och vissa är helt klart mer populära än andra. I år var det en klar övervikt för kategorin Cirkulära/hållbara förpackningar och det är kanske inte konstigt med tanke på den debatt som pågår om olika förpackningsmaterial. I år kommer priser att delas ut i 4 kategorier, Cirkulära/hållbara förpackningar, Lyxförpackningar, Livsmedelsförpackningar och e-handelsförpackningar. En nyhet är det vi kallar ”Editors Choice” och dessutom tillkommer en vinnare i Nordisk Bioplastförenings kategori, som är fristående från juryn.

Det blir som vanligt mycket fiberbaserade lösningar, men det är glädjande att notera att även plast och metall finns med bland de nominerade.

Prisutdelning sker i år på Empack i Kista, på Designscenen i fin omgivning av vinnarna i Pentawards, den 5 oktober klockan 13.00. Efter ceremonin blir det ett glas bubbel och en chokladbit.

 

Nominerad i kategorin Livsmedelsförpackningar

Äggförpackning med nytänkande

Det här tråget för ägg kom på marknaden I Danmark strax före sommaren i år. Äggen packades tidigare i två formgjutna tråg, en separat tryckt etikett och ett plastsvep. Nu transporteras äggen i ett format tråg med en wellpappsleeve. Detta sparar på användningen av plast och andra förpackningsmaterial och lösningen sparar även energi som tidigare krävdes för att fixera plasten runt de två formade trågen.

Förpackningen packas manuellt och har perforeringar i toppen för att fungera även för lite större ägg. Hålen i botten hanterar ägg som sticker upp underifrån vid stapling och de fungerar därmed som ett sorts låsning som ger stabilitet vid transport.

Både grafiken och strukturen är framtagen av DS Smith Packaging.

Företag: DS Smith Packaging

Nominerad i kategorin Livsmedelsförpackningar

Ostförpackning av monomaterial som djupdras 15 centimeter

 

I början av år 2023 lanserades ICAs hushållsost i en uppdaterad förpackning. Från att ha packats i ett multilaminat så har man nu lyckats övergå till ett återvinningsbart monomaterial av PP som kan djupdras upp till 15 cm, vilket ICA var först med på den svenska marknaden.

Underfilmen som osten ligger i är 100 procent återvinningsbar enligt FTIs kriterier på återvinningsbarhet.

Ostens hållbarhet påverkas inte av det nya materialet, dvs. bidrar inte till ökat matsvinn.

Förpackningen genererar 65 procent lägre CO2-utsläpp om förpackningen återvinns jämfört med konventionell förpackning av multilaminat.

Färskvaror som ost är mycket utmanande att byta förpackning på till något återvinningsbart. Dagens multilaminat som används i förpackningarna är effektiva både i produktion och i att skydda produkten, samtidigt som dem är mycket tunna.

Utmaningen här har varit att hitta ett monomaterial som kan hanteras i produktion, kan djupdras utan att gå sönder, är lika tunt som dagens material men som ändå skyddar produkten minst lika bra som dagens förpackning.

Det är allt fler förpackningar som lanseras i monomaterial och det i sig är inte längre lika unikt. Vad som är unikt med denna förpackning är just möjligheten att kunna djupdra filmen till så mycket som 15 cm och i en rund form vilket gör att det nu går att använda till produkter som till exempel hårdost på bit men även en mängd andra produkter med liknande krav som ost

Det har krävts två års tester och kompetensutveckling hos såväl materialleverantören som på produktionslinan för att till slut nå fram till ett resultat

Företag: ICA Sverige AB

Nominerad i kategorin Livsmedelsförpackningar

Köttfärs i ny förpackning sparar 150 ton plast

ICAs köttfärs lanserades tidigare i år i en helt ny förpackning. All färs (ekologiskt undantaget), oavsett köttslag, i 300 gram och 500 gram packas nu i påse, så kallad flowpack, vilket sparar 150 ton plast per år jämfört med tidigare plasttråg och minskar plastanvändningen med 70 procent per förpackning. ICA är först på den svenska marknaden med den här förpackningen till köttfärs.
Förpackningen är enkel att öppna men trots det mycket hållbar och tål att läggas i kundkorgen och i kassen på vägen hem. Den är enkel att tömma vilket bidrar till minskat matsvinn, tar mycket mindre plats vid källsorteringen, behåller köttfärsens kvalitet och luftighet på samma sätt som tidigare förpackning, hållbarhetstiden av produkten är oförändrad och den reducerar antalet transporter då mindre luft transporteras.

Företag: ICA Sverige AB

Nominerad i kategorin e-handelsförpackningar

Fyllnadspapper för det mindre företaget

En praktiskt och smidig lösning för fyllnadspapper av återvunnet papper som passar för mindre eller nystartade företag som vill använda papper som fyllnad i sina förpackningar.
Fyllnadspappret finns i en kartongförpackning med ett hål på framsidan som öppnas och pappret kan enkelt tas ut och rivas av för att skydda kundens produkter mot stötar och vibrationer i transporten.

Den här lösningen har kommit efter önskemål från både stora och små kunder, för större företag finns det maskiner, men för de små har denna produkt skapats för att möta detta behov.

Företag: RAJA

Nominerad i kategorin e-handelsförpackningar

Bubbelpåse av papper

Förra året laserades ett bubbelkuvert av papper, nu har RAJA gjort en uppdatering på dessa och samtidigt lagt till en ny produkt. Bubbelpåsar av papper. Dessa bubbelpåsar är ett substitut för en ”vanlig” bubbelpåse gjord av plast och skyddar ett företags produkter från både stötar och smuts. De har en självhäftande förslutningsremsa som gör det lätt och säkert att försluta.

Eftersom produkten är gjord endast av papper underlättar det i återvinningsprocessen.

När en produkt kommer levererad i en papperspåse som denna kommer det ge mervärde till produkten och ge en positiv bild till kund enligt RAJA.

Företag: RAJA

Nominerad i kategorin e-handelsförpackningar

Rullen packar mobiltelefonen diskret och säkert

Rullen introducerades i liten skala under 2022 och har under 2023 skalats upp i Telias flöde för att ersätta mobiltelefoner hos sina kunder.

Konstruktionen är intuitiv för slutkonsumenten, samtidigt som den är enkel att hantera i det tur-och-returflöde den är ämnad till.

Förpackningen är skyddande med sina hårda kanter, samtidigt som telefonen hamnar ”svävande” i mitten och således skyddas display från eventuella smällar under transport och hantering.

Det estetiska är medvetet återhållet då förpackningen inte ska vittna om innehållets värde.

Materialet är 100% returfiberbaserad microwell. Utveckling och tillverkning i Sverige.

Företag: GAFS Kartong AB

Nominerad i kategorin e-handelsförpackningar

Sänd en eller flera doughnuts på posten

Talor Made är en framgångshistoria bestående av doughnuts och kaffe. Det är ett entreprenörsföretag med en av Norges bästa barista- och doughnutprodcuent. De rostar eget kaffe och har prenumeranter över hela världen på sitt kvalitetskaffe och jobbar med egenutvecklade förpackningar. Hologramfolien skiftas efter säsong. Takeaway förpackningen för doughnuts finns för 2 eller 6 bakverk. Den är försedd med hologram färdigtryckt portomärke.

Förpackningarna omfattar är kaffeförpackningar och en lösning för att kunna bära 6 muggar med kaffe.

Företag: Talor Made

 

Läs vidare

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}

Fläskar på med färg, typografi och illustrationer för vegansk bacon

Det franska start-up företaget La Vie strävar efter att erbjuda den bästa växtbaserade baconen på marknaden. Med hjälp av typografi, färg och illustrationer har byrån Everland mejslat fram en identitet.
LaVie_case_overviewx

Sju designråd som kan öka plaståtervinningen

Det pratas mycket om behovet av ökad återvinning av plastprodukter, till exempel förpackningar, och om svårigheterna med det. Ett sätt att underlätta är att återvinningen är att designa rätt. IVL Svenska Miljöinstitutet listar nu sju åtgärder som kan sättas in i designstadiet.
amelie-mourichon-wusOJ-2uY6w-unsplashx

Martin Schmetzer – från graffiti till lettering

Vår systersite Cap&Design har träffat Martin Schmetzer, en grafiker som älskar att designa förpackningar och etiketter.
top-1x

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}