Fisknätsetikett blev ”Best in show”

PUBLICERAD: 1 december 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Tävlingsjuryn lovordade flasketiketten för dess taktila känsla och realism. Foto: Pressbild

Den europeiska etikettävlingen Finat Label Awards 2020 är avgjord. En heltäckande flasketikett med taktil känsla och ett motiv av fiskar fångade i ett fisknät, blev juryns favorit och vinnaren av titeln ”Best in show”.

Den europeiska etikettorganisationen Finat har utsetts 2020 års bästa etiketter i ett flertal priskategorier. Förutom att vinna kategorin ”Non adhesive” tog det spanska företaget IPE Industria Gráfica SLU hem det mest prestigefyllda ”Best in show” för en heltäckande flasketikett, en så kallad sleeve.

Applicering av lack på nätet

Tävlingsjuryn lovordade flasketiketten för dess taktila känsla och realism. Över det traditionellt tryckta motivet, fiskar i ett fisknät, har tillverkaren applicerat taktilt lack över fisknätet.

”Högkvalitativ flexotryck av både fiskarna och nätet gör att designen sticker ut bland alla gruppvinnarna. Det taktila fisknätet gör det möjligt för kunderna att uppleva nätets känsla, medan de njuter av vitt vin. Den blå fyren ger ytterligare intresse och fungerar också som en automatisk flaskorienteringsanordning i produktionsprocessen”

Den vinnande etiketten sitter på vinet Al Alba Albariño, från vindistriket Rias Baxias, som ligger vid spanska Atlantkusten.

Totalt 264 bidrag

Till tävlingen inkom totalt 264 bidrag från 44 företag i 23 länder. 39 kategori- och gruppvinnare hyllades och dessutom delades 93 certifikat ut med beröm för de insatser som företag gjort – ”Highly Commended”. Säkerhet, kosmetika, hushållsprodukter, läkemedel och alkoholdrycker var några av tävlingens alla kategorier.

Svensk sill prisad

En svenskproducerad etikett blev en av gruppvinnarna i kategorin ”Food Products”. Skanem Skurup fick pris för sin etikett till Abbas Skärgårdssill. Etiketten är tryckt på ett filmsubstrat med flexo med sju färger samt halvtons screen i 133 lpi.

”Detta är en livlig etikett för en fiskprodukt som drivs på av illustrationen av havet i bakgrunden. Vapenskölden är mycket tydlig och vältryckt. Känslan på guldsigillet och Kungshamn-bokstäverna i guld lägger till en touch av klass”, lyder juryns beskrivning av etiketten.

Alla vinnare och och information om etiketterna finns på Finats sajt där det även går att se prisceremonin som livesändes 26 november från Haag i Nederländerna.

Läs vidare

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Ellco Etikett först med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Den norska etikettproducenten Ellco Etikett har installerat en Mark Andy Digital Series HD-press i sin anläggning i Gjelleråsen i Nittedal, nära Oslo.
Ellco-1588-768x559x

Vinnarna i Packnorth Award 2023 prisades på Empack

Unknown-3-900x600

Senaste nytt

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Coca-Colas flaskor blir lättare och sparar 3 miljoner ton PET i Nordamerika

Coca-Cola Company har gjort om sina PET-flaskor på den nordamerikanska marknaden och minskar därmed materialförbrukning med 3 miljoner ton år 2025.
coke1

Så packar man ETT ägg effektivt

Så här i påsktider kan det vara äggstra aktuellt att visa en lösning på en smart äggförpackning. Den har utvecklats av Antalis Packaging i Storbritannien.
new-egg-box-and-packaging-awards-composition-900x600

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01