Fisknätsetikett blev ”Best in show”

PUBLICERAD: 1 december 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Tävlingsjuryn lovordade flasketiketten för dess taktila känsla och realism. Foto: Pressbild

Den europeiska etikettävlingen Finat Label Awards 2020 är avgjord. En heltäckande flasketikett med taktil känsla och ett motiv av fiskar fångade i ett fisknät, blev juryns favorit och vinnaren av titeln ”Best in show”.

Den europeiska etikettorganisationen Finat har utsetts 2020 års bästa etiketter i ett flertal priskategorier. Förutom att vinna kategorin ”Non adhesive” tog det spanska företaget IPE Industria Gráfica SLU hem det mest prestigefyllda ”Best in show” för en heltäckande flasketikett, en så kallad sleeve.

Applicering av lack på nätet

Tävlingsjuryn lovordade flasketiketten för dess taktila känsla och realism. Över det traditionellt tryckta motivet, fiskar i ett fisknät, har tillverkaren applicerat taktilt lack över fisknätet.

”Högkvalitativ flexotryck av både fiskarna och nätet gör att designen sticker ut bland alla gruppvinnarna. Det taktila fisknätet gör det möjligt för kunderna att uppleva nätets känsla, medan de njuter av vitt vin. Den blå fyren ger ytterligare intresse och fungerar också som en automatisk flaskorienteringsanordning i produktionsprocessen”

Den vinnande etiketten sitter på vinet Al Alba Albariño, från vindistriket Rias Baxias, som ligger vid spanska Atlantkusten.

Totalt 264 bidrag

Till tävlingen inkom totalt 264 bidrag från 44 företag i 23 länder. 39 kategori- och gruppvinnare hyllades och dessutom delades 93 certifikat ut med beröm för de insatser som företag gjort – ”Highly Commended”. Säkerhet, kosmetika, hushållsprodukter, läkemedel och alkoholdrycker var några av tävlingens alla kategorier.

Svensk sill prisad

En svenskproducerad etikett blev en av gruppvinnarna i kategorin ”Food Products”. Skanem Skurup fick pris för sin etikett till Abbas Skärgårdssill. Etiketten är tryckt på ett filmsubstrat med flexo med sju färger samt halvtons screen i 133 lpi.

”Detta är en livlig etikett för en fiskprodukt som drivs på av illustrationen av havet i bakgrunden. Vapenskölden är mycket tydlig och vältryckt. Känslan på guldsigillet och Kungshamn-bokstäverna i guld lägger till en touch av klass”, lyder juryns beskrivning av etiketten.

Alla vinnare och och information om etiketterna finns på Finats sajt där det även går att se prisceremonin som livesändes 26 november från Haag i Nederländerna.

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x