Firade 20 år med påkostat seminarium

PUBLICERAD: 13 oktober 2015
UPPDATERAD: 24 januari

SweFlexTable top

Det är i år 20 år sedan som Sweflex bildades på Brobygrafiska i Sunne. Det kändes därför naturligt att även 20 års jubileumet hölls på Brobygrafiska. Detta skedde den 23-24 september med ett påkostat seminarium som hade föredragshållare från skilda platser på jordklotet.

Seminariet startade på onsdag eftermiddag med att Brobygrafiska lärare på yrkeshögskoleutbildningarna Sara Larsson och Mats Olsson redogjorde för delar av den utbildning som de studerande genomgår innan de lämnar skolan för arbetslivet. Man kunde också redovisa att studerande som lämnar Brobygrafiska i mycket stor omfattning får arbete inom branschen.

Vidare var det en demonstration av Innovation Studio som nyligen installerats på Brobygrafiska och som ger möjlighet att i en virtuell butiksmiljö se förslag på förpackningar innan dessa lämnat idéstadiet. Spännande är också att även denna utrustning går att hyra via Brobygrafiska. En möjlighet som borde locka många framsynta byråer.

Onsdagens seminarium avslutades den sedvanliga Pytt i Pannan och till denna fick deltagarna lyssna till första rektorn på Brobygrafiska Inga-Lill Lindqvist och Leif Backman, VD på Marvaco som redogjorde för hur Brobygrafiska kom till och starten av Sweflex i skolans lokaler.

Dag två gav inspiration från olika delar av världen Första föredragshållare på torsdagen var Mr Toshio Arita, Senior packaging consultant från Japan. Han tog deltagarna på en spännande resa om vilka förpackningar vi har att förvänta oss i framtiden. Alltså precis mitt i prick på arbetsnamnet för seminariet ”What´s around the corner”.

Många svenska förpackningsföretag borde här kunnat hitta idéer för framtida utveckling. Sedan fick deltagarna lyssna till Daniel Saltzer från design- och varumärkesbyrån BVD som gav oss tänkvärda saker kring våra val och att mängden av valmöjligheter också kan bli för stor.

Nästa programpunkt var ett en timmes block om hur den svenska pappersindustrin mår och vad som blir nästa steg när journalpapper minskar och förpackningspapper ökar. Föreläsare var Anders Nygårds, Anna Jonhed Billerud/Korsnäs och Jimmy Nyström Billerud/Korsnäs. Charles Bouchard Siegwerk föreläste om färg och om vilka nya applikationer vi kommer att möta i kommande tryckta förpackningar. Här verkar möjligheterna nästan obegränsade.

En spännande föreläsning som indikerar en ännu mer spännande framtid. Det finns runt i världen många inställningsrullar från inställning av tryckpressar som idag endast går till återvinning. Men Mr Jan Willem Boers Polymont visade på en ny möjlighet som ännu inte finns på marknaden. Möjligheten att tvätta filmmaterialet och återanvända det till inställningsmaterial. De kalkyler som Mr Boers redovisade indikerade på stora besparingar samt att materialet kunde återanvändas minst 10 gånger.

Från Tetra Pak kom Mr Marcus Rehberger och redogjorde för nödvändiga kvalitetsteg som är ett måste om du har internationella kunder som vill trycka med samma resultat oavsett plats på jordklotet. En frågeställning som alltid är aktuell för Tetra Pak.

Tryckning med Extended Gammut För att hålla hög tryckkvalitet måste vi kunna mäta. Från Largo kom Mr Stefan Sundvisson och visade på de hjälpmedel som är nödvändiga i tryckeriet. Tryckning med extended gammut blir alltmer högaktuellt och Mr D Pulling från Esko redogjorde för hur vi får denna teknik på plats. Från Eskos håll förväntas marknaden för denna teknik utvecklas väldigt snabbt de kommande åren. Efter denna föreläsning var det tid för praktiska demonstrationer och deltagarna kunde själva se möjligheter till snabba färgbyten utan att byta färg.

Olof Eriksson kom från Mediaköket och redogjorde för hur man hade arbetat med repro och uppläggning av de dekorer som trycktes. Mycket bra för deltagarna. Seminariet avslutades av Kaj Lankinen CEO för Marvaco som redogjorde hur man använder extended gammut i Finland.

Sweflex ordförande Göran Dahl avslutade konferensen och kunde konstatera att de ca 90 deltagarna hade fått många idéer och intryck med sig hem.

Text: Bo Thulin, Brobygrafiska

 

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x