Finska strejken fortsätter: Etikettbrist kan få stora konsekvenser

PUBLICERAD: 28 mars 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Branschaktörer flaggar för att bristen på etiketter kan få stora konsekvenser. Foto: Arkivbild/Claes Nordström

Den finska pappersstrejken på UPM, en av världens största papperstillverkare, har ännu inte nått en lösning. Strejken som pågått sedan 1 januari kan få dramatiska konsekvenser för svenska företag och riskerar även att drabba konsumenter, rapporterar Ekot.

Rikard Ahlin, vd för Etiketto. Foto: Pressbild

Konflikten handlar om att UPM vill genomföra en förändring av den centrala förhandlingsordningen. Företag, en av världens största tillverkare av etikettpapper, vill avskaffa de centrala förhandlingarna och i stället splittra upp förhandlingarna på varje del av företaget. Det kan inte facket acceptera och UPM:s fabriker i Finland står för närvarande stilla.

Risk för etikettbrist

Etiketter är av stor betydelse för en rad branscher. De används för att märka upp pallar i transport- och logistikkedjan, för att sitta på butikshyllor, på förpackningar och produkter med mera. Branschaktörer som Ekot talat med säger att strejken riskerar att drabba såväl svenska företag som konsumenter. Rikard Ahlin, vd för Ettiketto group:

– Problemet kommer i nästa led, när Volvo måste stänga för att de inte har några etiketter. När du inte kan skicka ut prickig korv i butiken för att det inte finns några etiketter. Det är det stora problemet, säger han till Ekot.

Patrik Jenemark, vd för Nordvalls etikett:

– Jag tycker det är beklämmande. Jag har lite förståelse för såväl företagsledningen som för fackföreningarna eftersom strejken börjar bli samhällsfarligt.

Kritisk situation
Eva Glückman, vd på Grafiska Företagen.

Enligt Grafiska Företagen har de fått flera samtal från medlemsföretag om att situationen börjar bli kritisk. Vd:n Eva Glückman:

– Den finska strejken, kombinerat med höga energipriser och konsekvenserna från kriget i Ukraina har skapat en akut pappersbrist. Primärt slår detta hårt mot våra medlemsföretag men sekundärt är det ett problem för många branscher, till exempel kräver nästan all industriproduktion tryckta etiketter för att kunna genomföras.

 

 

Läs vidare

Digital etikettpress för lite mindre företag

Xeikon har nyligen lanserat en etikettpress, Label Discovery Panther, som är tänkt att fungera som en instegspress hos de lite mindre etikettillverkarna.
xeikon_pantherdiscovery

Uppköp: Nordvalls förvärvar Lexit Groups etikettverksamhet

Affären innebär ett övertagande av Lexit Groups verksamheter i Sverige och Norge. Enligt Nordvalls gör förvärvet dem till Skandinaviens ledande leverantör av etiketter.
FotoJet (2)

Etikettföretag gör förvärv i Tyskland

Nordvalls Etikett förvärvar tyska familjeföretaget Kölle Etiketten. Sedan 2021 äger Nordvalls även engelska Watermill Press. Därmed etablerar de nu sin andra produktionsenhet utanför Sverige.
Patrik-Jenemark

Etiketter: ”Övergången från analogt till digitalt fortsätter”

Digital etikettproduktion har blivit det normala. Carsten Bamberg, affärsutvecklingschef på Konica Minolta ger sin syn på etikettåret 2023 som han menar präglas av en fortsatt stark trend mot ökat digitaltryck.
Carsten_Bamberg-1024x768-1

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front