Finsk innovation: Förpackningspapper med fett- och syresäker bioplastbarriär

PUBLICERAD: 6 november 2024
UPPDATERAD: 6 november
Exempel på livsmedelsprodukt förpackad i UPM/Eastmans nya förpackningspapper med bioplastbarriär. (Bild UPM)

Den finska skogs- och papperskoncernen UPM har tillsammans med amerikanska Eastman utvecklat ett nytt förpackningspapper för livsmedel. Materialet är försett med en fett- och syresäker barriär, tillverkad av cellulosabaserad bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.

Det nya förpackningspappret har utvecklats av UPM-divisionen Speciality Papers i samarbete med Eastman och det bygger på UPM:s barriärbaspapper SolideTM Lucent och PregoTM, vilka försetts med en tunn beläggning av Eastmans komposterbara bioplastprodukt Solus.

– Vi är glada över att presentera resultatet av vårt utvecklingsarbete med Eastman. Den här nya biopolymerbelagda lösningen presenterar ett alternativ för svårförpackade feta livsmedel, som konfektyr, köttpajer och liknande, säger Esa Saukkonen, avdelningschef vid UPM R&D.

UPM skriver i ett pressmeddelande att tack vare det tunna beläggningsskiktet är lösningen designad för återvinning inom befintliga fiberåtervinningsströmmar, vilket ger varumärkesägare möjlighet att producera hållbara förpackningar.

”Denna unika lösning uppnår prestanda som inte kan uppnås enbart av de enskilda komponenterna. Den erbjuder exceptionell värmeförseglingsbarhet samtidigt som den bibehåller barriärskyddet när den är vikt, vilket gör den lämplig för flexibla förpackningar”, skriver UPM i sin pressrelease.

En annan fördel med det nya förpackningspappret från UPM är att appliceringen av bioplastbarriären är kompatibel med sådana extruderingsutrustningar som traditionellt används för konventionell, oljebaserad LDPE-plast och således inte kräver några ytterligare kapitalinvesteringar.

Vanligtvis är vidhäftningen av extruderad plastbarriär till ett pappersmaterial en utmaning, men i den nya lösningen har UPM och Eastman löst det problemet.

– Genom vårt samarbete med UPM har vi utvecklat fiberbaserade förpackningslösningar, som är komposterbara och smidigt integreras med befintliga extruderingsutrustningar. Användandet av vår Solus minskar beläggningens tjocklek, vilket i sin tur minskar plastanvändningen och möjliggör återvinning av livsmedelsförpackningar i befintliga avfallströmmar berättar Bhuma Rajagopalan, marknadschef, CASE Innovation på Eastman.

Eastman skriver på sin hemsida att deras produkt Eastman Solus 7150, Food Contact, är cellulosaesterbaserad och lämplig för blandning med polybutensuccinat-harts (PBS) för extruderingsbeläggning på papper. Fördelarna är förbättrad pappersvidhäftning, minskad beläggningsvikt, ökad linjehastighet och ökad linjestabilitet. Solus 7150, som tillhandahålls som transparenta pellets, är kompatibel med livsmedelskontakt och kan användas i pappers- och filmprodukter för livsmedelsförpackningar, etc.

 

Senaste nytt

Nu startar Faller Packaging produktionen av läkemedelsförpackningar i danska Horsens

Under sensommaren i år kommer Faller Packaging att börja producera läkemedelsförpackningar i den nya fabriken i danska Horsens. Företaget förverkligar därmed ett projekt som redan aviserades i april 2023: byggandet av ytterligare en produktionsanläggning för Norden. Målet är att möta den ökande efterfrågan.
fallerx
Nu startar Faller Packaging produktionen av läkemedelsförpackningar i danska Horsens

Orapac tävlar i Packnorth Award 2025 med förpackning för slipmaskiner

Det finska företaget Oy Orapac ab var med i Packnorth Award förra året. Nu kommer man tillbaka i årets tävling med ett nytt bidrag i kategorin Industriförpackningar.
utvald
Orapac tävlar i Packnorth Award 2025 med förpackning för slipmaskiner

Europeisk plaståtervinning i ett kritiskt läge

Återvinning av plast ses ofta som en lösning i diskussionerna om materialen. Vi kan nog alla vara överens om att det återvinns för lite plast, kraftfulla insatser och investeringar behövs, men återvinningen är inte det enda som gäller inför framtiden. Dessutom ser det för ögonblicket ut som att återvinningskapaciteten i Europa faktiskt minskar. Företagen har stora problem med att hitta avsättning för materialen och klara ekonomin.
Återvinningx
Europeisk plaståtervinning i ett kritiskt läge

UPM Raflatac byter namn

Affärsområdet och rapporteringssegmentet UPM Raflatac byter namn till UPM Adhesive Materials från och med idag, den 12 juni.. Det nya namnet på rapporteringssegmentet kommer att användas från och med delårsrapporten för andra kvartalet 2025.
raf_tim-kirchen-appointment
UPM Raflatac byter namn

Läs vidare

Ny vit vätskekartong från Elopak minskar koldioxidavtrycket med fjorton procent

Elopak har precis lanserat ny vätskekartong för varor i kylda distributionskedjor, Natural White Board. Jämfört med kartonger tillverkade av standardkartong minskar den naturliga vita kartongen förpackningens koldioxidavtryck med upp till 14 procent.
elopak
Ny vit vätskekartong från Elopak minskar koldioxidavtrycket med fjorton procent

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x
Tetra Pak testar förslutningar av papper

Ny falskartong från Stora Enso avsedd för konsumentförpackningar

Performa Nova, som nu lanseras av Stora Enso är enligt företaget nästa generations falskartong (FBB). Det nya kartongmaterialet är framtaget för att möta den växande efterfrågan på förnybara, återvinningsbara och effektiva förpackningslösningar inom segment som torra, frysta och kylda livsmedel, choklad och konfektyr säger företaget.
Stora Enso ny kartongx
Ny falskartong från Stora Enso avsedd för konsumentförpackningar

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x
Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning