Finland och Italien till attack mot delar av PPWR

PUBLICERAD: 18 december 2023
UPPDATERAD: 18 december

Finland och Italien ifrågasätter nu målen för återanvändning och avfall inför veckas sammankomst av EU-ministrar i Bryssel.

De bägge länderna har uppmanat regeringar som förbereder ståndpunkter om förordningen om förpacknings- och förpackningsavfall (PPWR) att motsätta sig hårda restriktioner för engångsförpackningar, tillsammans med föreslagna mål för återanvändning, i ett gemensamt uttalande som cirkulerar bland diplomater.

Länderna kräver i tidningen Euronews att mål för återanvändning tas bort och alla restriktioner för engångsförpackningar upphävs. Den italienska och finska ståndpunkten skiljer sig från en kompromiss ”allmän synpunkt” – en politisk överenskommelse mellan Europaparlamentet, Europeiska kommissionen och rådet – om PPWR-förslaget, som också cirkulerade bland EU-diplomater den12 december.

Undvik restriktioner

Rent konkret vill Finland och Italien att miljörådet idag (18 december) undviker restriktioner när EU:s ministrar förväntas sig att avsluta politiska förhandlingar om PPWR. Det är engångsförpackningar, särskilt för mat och dryck man pekar på och vill att beslutet ska gå i linje med Europaparlamentets beslut att urvattna bestämmelsen om begränsning av engångsanvändning under plenarsammanträdet i Strasbourg, den 22 november.

De två länderna kräver också undantag för engångsformat som kan visa det bästa miljöresultatet eller i fall där ekonomiska aktörer kan visa en hög separat insamlingsgrad av sitt förpackningsavfall.

I de fall där återanvändning av förpackningar — eller tillgång till nödvändig infrastruktur för korrekt återanvändning — inte är tekniskt möjligt, bör undantag också övervägas, säger tidningen.

Det gemensamma dokumentet angriper också föreslagna marknadsbegränsningar relaterade till specifika förpackningsformat, med hänvisning till en ”mycket stor påverkan” på jordbruks-, livsmedels- och besökssektorerna. Enligt undertecknarna bör den kommande lagen ”lämna valet öppet” för förpackningsalternativ som ger det bästa övergripande miljöresultatet i linje med en livscykelbedömning.

Bara där det är praktiskt genomförbart

Finland och Italien hävdar vidare att mål för återanvändning och påfyllning bör övervägas ”endast för produkter där återanvändning och påfyllning är tekniskt och praktiskt genomförbart”. Duon kritiserar också obligatoriska återanvändningsmål, särskilt för mat och dryck, och säger att dess inverkan inte bedöms korrekt, samtidigt som de argumenterar att det kunde leda till problem med livsmedelssäkerheten.

De två länderna ber om undantag för att återanvändningsmål när det är möjligt att bevisa att dessa inte ger det bästa miljöresultatet. Dessutom vill de att rådet ska tillåta EU-länder med höga andelar av separat insamling av förpackningsavfall att avstå från återanvändningsmetoder. Detsamma gäller medlemsländer med hög återvinningsgrad.

Jean-Pierre Schweitzer, policychef för cirkulär ekonomi vid European Environmental Bureau (EBB) sa att återanvändning och begränsning av onödiga förpackningar är de mest miljöpåverkande åtgärderna i PPWR. ”Att undergräva dessa åtgärder är oansvarigt och riskerar att tillåta ytterligare 7,3 miljoner ton förpackningsavfall på marknaden till 2030”, tillade han.
Det spanska ordförandeskapet bekräftade att återanvändningsmål är den ”huvudsakliga öppna frågan” att diskutera bland beslutsfattare, under en pressbriefing.

Hänvisar till ramdirektivet

För att motivera sin ståndpunkt pekar Finland och Italien på ramdirektivet för avfall (WFD) – som har ett inflytande på PPWR när det gäller EU:s avfallshierarki – och säger att WFD ”inte bara syftar till att förhindra avfallsgenerering, utan följer en vetenskaplig livscykelstrategi”.

”Vi hoppas kunna nå en överenskommelse för att tillgodose dessa problem [återanvändning och påfyllning] av mer än ett medlemsland på ett sätt som säkerställer att ambitionen inte urvattnas för mycket”, kommenterade det spanska ordförandeskapet i EU-rådet vid en presskonferens.

Läs vidare

Fujifilms Tommy Segelberg får nytt internationellt toppjobb

Tommy Segelberg har utsetts till Segment manager för Digital Packaging inom EMEA-regionen för Fujifilm.
Tommy-Segelberg-2048x1469x

Stora Enso förbereder försäljning av delar av sina skogstillgångar i Sverige

Stora Enso förbereder en försäljning av cirka 12 procent av sina totala skogstillgångar (1,4 miljoner hektar) i Sverige. Det skriver man i ett kortfattat pressmeddelande.
andrew-charney-3tW2GR0KAd8-unsplash

Holländska Albert Heijn säljer sugrör av plast igen

Sugrör av plast är inte godkända av EU, men det hindrar inte att de säljs tydligen.
sugrör

Nu är DS Smiths nya jätteanläggning i Värnamo invigd

Den 24 september invigdes DS Smiths nya fabrik i Värnamo, en anläggning som tack vare goda förutsättningar från starten bara tog drygt ett och ett halvt år att få klar. Thorbjörn Sagerström, vd för DS Smith Norden, klippte bandet.
Byggnaden

Senaste nytt

Fujifilms Tommy Segelberg får nytt internationellt toppjobb

Tommy Segelberg har utsetts till Segment manager för Digital Packaging inom EMEA-regionen för Fujifilm.
Tommy-Segelberg-2048x1469x

Ny, återförslutningsbar lakritsmugg av kartong

Metsä Board har i samarbete med godistillverkaren Kouvolan Lakritsi utvecklat en ny, återförslutbar lakritsmugg gjord av kartong.
Liquorice_2

Stora Enso förbereder försäljning av delar av sina skogstillgångar i Sverige

Stora Enso förbereder en försäljning av cirka 12 procent av sina totala skogstillgångar (1,4 miljoner hektar) i Sverige. Det skriver man i ett kortfattat pressmeddelande.
andrew-charney-3tW2GR0KAd8-unsplash

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1