Finalister klara i designtävling

PUBLICERAD: 3 maj 2018
UPPDATERAD: 24 januari
Gerlinde Gruber – Fune – Sushi take-away

Tio finalister har vaskats fram i Metsä Boards internationella tävling i förpackningsdesign, Better with Less – Design Challenge.

Totalt 302 designkoncept från 38 olika länder kom in till Metsä Boards designtävling där målet var att ta fram miljöanpassade och funktionella förpackningslösningar. Det handlar om innovativa sätt för att ersätta plast som förpackningsmaterial samt att utveckla förnybara alternativ för följande växande konsumentförpackningar: snabbmat, e-handel, hälsa, kosmetik och torra livsmedel.

Cyril Drouet, Design & Innovation Director för Metsä Board.

– Vi blev mycket imponerade av antalet inlämnade bidrag från så många länder. Det visar verkligen att designers från olika delar av världen har genuint engagerat sig för att driva på utvecklingen mot mer hållbara förpackningar. Det är uppmuntrande att se så många nya sätt att ersätta traditionella plastförpackningar med förnybara material som kartong”, säger tävlingsjuryns ordförande, Cyril Drouet, Design & Innovation Director, Metsä Board.

En jury bestående av experter inom förpackningsdesign har enats om tio finalbidrag. Den som i förlängningen kammar hem vinsten får motta prissumman 10 000 euro. Studenter har också varit välkomna att delta i tävlingen. Metsä Board meddelar att de kommer dela ut ett extra pris när vinnarna annonseras i maj vilket innebär att en student kommer få möjlighet att praktisera i Shanghai med Metsä Boards designteam inom förpackningar.

 

Pawel Krawczugo – Twist

De tio finalisterna är: Här kan du se alla bidragen.

Janne Asikainen – Koepala Cup Pocket
Jeroen Caelen – Plastic banning toilet roll
Abdullah Cam – Moisture Face Creme Cosmetic Package
Insik Chung – ECO cake tray
Alessandro Grossi – Playing nature
Gerlinde Gruber – Fune – Sushi take-away
Sī Míng Guì – A scarf which can be turned into a hanger
Yukihiro Hozumi – Paperboard pocket tissue case
Pawel Krawczugo – Twist
Iiro Numminen – Stretching inner part

Abdullah Cam – Moisture Face Creme Cosmetic Package

 

 

 

Läs vidare

Ny svensk forskning möjliggör att pappersfiber kan återvinnas fler gånger

Ett av problemen med pappersåtervinning är att fibern blir stelare vid avvattning och torkning vilket kallas förhorning. Detsamma händer också exempelvis disktrasor, vilka blir stelare med tiden. Ny forskning visar hur förhorning sker, kunskap som kommer ge möjlighet att återvinna pappersfibern många fler gånger jämfört med dagens fem till sju gånger.
BjornSjostrand-900

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Nestes bioråvara blir till bioPET-flaskor hos japanska Suntory

Den finska petroleumkoncernen Neste har inlett samarbete med japanska dryckesföretaget Suntory om produktion av dryckesflaskor i biobaserad PET. Ytterligare två andra företag ingår i samarbetet.
neste-suntory-utvaldx

Bioplastproduktionen tar fart igen

I samband med sin årliga konferens i Berlin presenterade European Bioplastics 2023 års statistik plus prognos för marknadsutvecklingen under tiden fram till år 2028.
bow

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning