Fiberflaska som är redo för industriell produktion

PUBLICERAD: 21 september 2023
UPPDATERAD: 21 september

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.

RyPax tillverkar formade fiberförpackningar och är specialiserad på exklusiva tråg och andra förpackningar för elektronik, läkemedel och hälso- och skönhetsprodukter. I samarbetet med CelluComp, vars egenutvecklade mikrofibrillerade cellulosaprodukt känd som CurranÒ är gjord av avfallsströmmen av rotfrukter, främst sockerbetor utvecklar nu en formgjuten fiberflaska gjord av curran, bagasse och bambu.

Curranen i fibern ger extra strukturell styrka. Men lika viktigt är att den gör att den inre ytan är optimerad för applicering av en coating, en tunn, ogenomtränglig beläggning speciellt utvecklad av CelluComp som heter Reef, och återigen inkluderar den Curran.

Fiberflaskan är stark och har minimal porositet och blir ännu starkare och får minskad porositeten genom den unika inre beläggningen som innehåller Curran – en beläggning som inte kommer att störa återvinningsbarheten och är biologiskt nedbrytbar. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas sa de bägge företagen att de hoppas kunna driva förpackningsindustrin framåt genom att kombinera växtbaserad förpackningsproduktion med en mycket förnybar råvaruingrediens för att knäcka koden på flaskan helt i fiber. Man  är nu redo att skala upp produktionen till industriell nivå. Värt att notera är att en gängad aluminiumförslutning användes på prototypflaskan som visades på mässan.

Framöver kommer RyPax och CelluComp i nära samarbete med Teknologisk Institut i Danmark att utforska ytterligare fiberförpackningslösningar inklusive fiberbaserade skruvgängor, lock och till och med tunnare beläggningar. På frågan om flaskan helt av fiber kommer att kunna hålla kolsyrade drycker är svaret nej. Teknologisk Institut, som har varit en aktiv deltagare i hela denna utvecklingsprocess testar nu för att fastställa vad syretransmissionssgraden för flaskan kommer att vara.

En notering i marginalen är att Teknologisk Institut hade en aktiv roll i utvecklingen av ecoXpacs teknik för att tillverka fiberflaskor. Det var för cirka tio år sedan och den utvecklingen drivs nu vidare av Paboco i Danmark. I kommande utgåva av tidningen Packnews finns en intervju med representanter för Absolut Vodka som är ett av företagen som räknar med en lansering av Pabocos fiberflaska.

 

Läs vidare

Billerud stoppar konverteringen av pappersbruket i Escanaba i Michigan

Billeruds styrelse har beslutat att avbryta planerna på att konvertera bruket i Escanaba till produktion av förpackningskartong. Bolaget kommer istället fokusera på att stegvis skifta produktmixen i Nordamerika mot förpackningsmaterial med en måttlig investeringsnivå.
Escax

PulPac och Optipack i samarbete för att sätta färg på produkter av torrformad fiber

PulPac och OptiPack i Sunne, leverantör av förpackningstryck och barriärlösningar har inlett ett samarbete. Partnerskapet syftar till att öppna upp nya möjligheter för skräddarsydda Dry Moulded Fiber-förpackningar.
PulPac_Optipack_samplex

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}