Fem viktiga steg för bättre färg i förpackningstryck

PUBLICERAD: 12 december 2016
UPPDATERAD: 24 januari

X-Rites färgexperter tipsar om fem steg för att uppnå önskad färg, för varumärkesägare, kreatörer, tryckerier och andra som arbetar med förpackningar.

  1. Bygg ett effektivt färgstyrt arbetsflöde

Välj rätt metod att fånga och kommunicera kreatörens färgidé genom hela produktionskedjan. Med programvara, mätinstrument och betraktelseljus kan man sedan säkerställa nyansen genom produktionskedjan.

  1. Definiera färgerna digitalt.

Fysiska färgprover kommer att vara viktiga även i fortsättningen. Men färgproverna måste omvandlas till digitala värden så inte nyansen driver iväg i produktionen. Använd kalibrerade spektrofotometrar för att kontrollera att färgen sedan motsvarar det digitala referensvärdet. Tänk på att fysiska färgprover förändras över tiden och i vilken belysning som de betraktas i.

  1. Var noga med tryckfärgerna.

Leveranser av tryckfärg bör kontrolleras innan tryck mot den digitala referensen. Det kan man göra med X-Rites program Inkformulation, som också kan användas för att ta fram recept på färgblandningar.

  1. Mät mera än bara densitet.

En densitometer är färgblind och mäter bara färgens tjocklek. En spektrofotometer är därför bästa sättet att kontrollera färgen i tryckningen.

  1. Skapa standardiserade rutiner och följ dessa.

För att slutresultatet ska blir förutsägbart och bra är standardiserade rutiner viktigt så att alla jobbar med färghantering inom acceptabla toleranser. Någon form av certifiering rekommenderas, exempelvis Pantone certified printer.

Mer information på dessa länkar till X-Rite.

Fem viktiga steg för bättre färg i förpackningstryck.

Webseminarier,

Fallstudier,

Färghanteringens vita papper.

X-Rite i1 Pro II, spektrofotometer på iQ robotbord.

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx