Europeisk förpackningskonferens
i Bryssel – kretsloppet i fokus

PUBLICERAD: 26 februari 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Intergraf anordnade sin första europeiska förpackningskonferens i Bryssel som lockade ett hundratal deltagare.

E-handel, flytten till digitaltryck och kraven på bioplast är de tre främsta förändringsfaktorerna i Europas förpackningsindustri. Det framkom när drygt 100 personer samlades på Europas första förpackningskonferens, anordnad av Intergraf.
Trots att konferensen var kostnadsfri och att Grafiska Företagen och Sweflex var med och stöttade den, så hade inget svenskt företag och endast ett norskt valt att delta.

 

Kestutis Sadauskas från EU-kommissionen talade under förpackningskonferensen i Bryssel.

Kestutis Sadauskas från EU-kommissionen sade att det är omöjligt att säga något generellt om förpackningar.
– Om någon röjer regnskog och utrotar arter för att odla sockerrör och göra bioplast, så är det en sämre lösning än om plasten görs av olja, säger Kestutis Sadauskas och uttalar sig samtidigt skeptiskt om möjligheten för islänningarna att genomföra det totalförbud mot plaster som de har beslutat om.

Smithers Pira har gjort en kartläggning av hur den europeiska förpackningsbranschen kommer att utveckla sig de närmsta fem åren. De konstaterar att branschen växer med drygt två procent om året och att plastanvändningen i stort sett kommer att öka proportionellt med det.

– Trots den enorma debatten om övergång till fiberbaserad råvara, så kommer plasten att försvara sin ställning inom flexible, konstaterar Anna Krolak från Smithers Pira. Hon påpekar vidare att problemet med återvinning även finns när skyddsbarriärer ska avlägsnas från en pappersbärare.

Förbränner plast

Här hade dock professor Peter Ragaert från universitetet i Ghent några tankar kring återvinningen. I Norden, där vi gärna förbränner plasten och använder den som fjärrvärme, tycker han att vi har gjort det enkelt för oss.

– Det finns flera andra möjligheter. Plasten består av flera skikt med olika egenskaper, för att hålla syre ute och skydda livsmedlet. Genom att använda ett lim som lätt upplöses mellan dessa skikt, så kan de separeras och återvinnas. Eller också hettar man upp plasten till 400-500 grader så att den förångas. Den gasen kan tas tillvara och användas som energi.

Ania Krolak från Smithers Pira säger att prognosticerar att sex procent av all förpackning är digitaltryckt om fem år.

Peter Ragaert påminner också om att det absolut viktigaste är att välja en förpackningsform som bevarar livsmedlet. Kokt skinka håller bara fyra dagar om den inte förpackas med flerskiktsfilm och med en syrefri gas i förpackningen. Med denna förpackning håller den i gengäld fyra veckor.

– Här har vi testat både med bioplaster och vanlig plast. Bioplasten släpper igenom 1,2 procent jämfört med plastens 0,5 procent under en veckas tid, men det är fortfarande under gränsvärdet på två procent, så det är inget problem.

Analys av koldioxid

Bernd Brandt från tyska Denkstatt har analyserat CO2-belastningen (koldioxid) från livsmedelsproduktion kontra produktionen av förpackning. Han visar på att svinnet i form av CO2 blir sju gånger så högt när man undlåter att förpacka livsmedel optimalt, jämfört med när man sparar in på förpackningen.

– Om allt livsmedlet förbrukas direkt, är det givetvis mest optimalt att inte förpacka det alls. Men det är mycket ovanligt att verkligheten ser ut på det sättet. Istället har vi flera faktorer som ställer ökade krav på förpackningen.

– Vi vill ha ner mängden salt och socker och minska konserveringsämnena. Allt det är annars sådant som bidrar till att konservera livsmedlet. Färre personer i varje hushåll gör också att vi vill ha mindre förpackningar för att reducera matsvinnet. Men det ökar ju mängden förpackningsmaterial per person.

Tillväxt inom digitaltryck

Digitaltryck var med i många presentationer. Tillväxten i procent är hög – speciellt vad gäller tryck direkt på wellpapp, utan att använda liner. Här talar vi om 40 procents årlig volymökning – dock från mycket låga nivåer. Om fem år räknar Smithers Pira med att sex procent av all förpackning är digitaltryckt. Eftersom marknaden hela tiden växer, ser de inte någon egentlig minskning för någon av de andra tryckmetoderna. Samtidigt påpekar de att förpackningsmarknaden är mycket anpassad till de enskilda länderna. Därför finns det stora skillnader från land till land, både vad gäller val av förpackningsmaterial och vem man handlar av. Det finns också regler i exempelvis Sverige som gör det svårt för producenter i andra länder att exportera förpackningsmaterial hit.

 

Heidi Graff, vd för RR Print.

Heidi Graff, RR Print
RR Print är ständigt ute och spanar för att hitta produkter som passar för svenska och danska förpackningsföretag. Deras vd Heidi Graff hade också åkt till Bryssel.
– Jag åkte hit för att få veta om nya trender och se om vårt företag är på rätt spår. Jag var rädd att vi kanske missat något.
– Det är nyttigt att lyssna på många och få bekräftat de känslor man själv har. Något som däremot frustrerar mig, är att känslor och religion verkar ha tagit över i förpackningsbranschen. Hur ska ett företag kunna lägga en långsiktig plan för sitt ekologiska arbete när besluten kastas hit och dit, beroende på vem som ropar högst den här veckan?
– Förpackningskritikerna skulle bara veta hur villiga tillverkarna är att gå in i dialog omkring hur branschen ska utvecklas.

 

Frank Sørensen från Emballagegruppen.

Frank Sørensen från Emballagegruppen
– Livsmedel, kontakt och material (LKM) och kompostering är sådant som Intergraf fokuserar på – och det är också det som intresserar oss. Därför är en sådan här dag väldigt nyttig. Något som dock frustrerar oss är att man inte lyckas införa enhetliga regler för förpackningar i alla EU-länder. Bara vi ska exportera mellan Danmark och Sverige, så måste vi anpassa oss till särlagar.
– Något som överraskat mig under dagen, är de höga tillväxttalen för digitaltryck på wellpapp, där man hoppar över linern och trycker direkt på kartongen.

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x