EU tar Frankrike i örat för deras märkningsregler

PUBLICERAD: 17 februari 2023
UPPDATERAD: 16 februari
Fransk märkningssymbol.

I veckan inledde EU-kommissionen ett överträdelseförfarande mot Frankrike angående deras TRIMAN-märkningskrav gällande anvisningar för avfallssortering.

Sedan 2022 är det obligatoriskt att ha logotypen på återvinningsbara produkter och förpackningar som vanligtvis hamnar i hushållsavfallet. Branschorganisationer ledda av Europen har hävdat att sådana nationella förpackningsregler undergräver principen om fri rörlighet för varor och kan leda till kontraproduktiva miljöeffekter.

Kommissionen delar dessa farhågor. De kritiserar att ”de franska myndigheterna inte verkar ha gjort en tillräcklig analys av proportionaliteten i deras politiska val eftersom andra lämpliga alternativ, mindre begränsande för handeln mellan medlemsstaterna, finns tillgängliga.” Dessutom kritiserar kommissionen att Frankrike har underlåtit att anmäla den nationella förordningen enligt EU-reglerna.

– En inre marknad för varor kräver harmoniserade förpackningsregler. Det finns fortfarande mycket att göra för kommissionen: Belgien, Italien och Spanien har också antagit nationella bestämmelser om utformning av förpackningar, konstaterar Martin Engelmann, vd för.

Frankrike har nu två månader på sig att ta itu med de farhågor som tagits upp av kommissionen. I annat fall kan kommissionen ”besluta att skicka ett motiverat yttrande till Frankrike”. Fortsättning lär följa.

Läs vidare

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1972

I Nord Emballage årgång 1972 gick Gad Rausing från Tetra Pak till försvar av teknikens möjligheter för att ta hand om det kommunala avfallet.
gadx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Absurt att plastproducenterna ska betala för förbränning enligt IKEM

Energimyndigheten har på uppdrag av regeringen föreslagit att en skatt på plastproducenterna ska finansiera CCS (Carbon Capture and Storage) och CCU (Carbon Capture and Utilization). Avfall Sverige välkomnar förslaget. Det gör inte IKEM – Innovations- och kemiindustrierna som i stället anser att det är dags att förbjuda plastförbränning.
bränn

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}