EU tar Frankrike i örat för deras märkningsregler

PUBLICERAD: 17 februari 2023
UPPDATERAD: 16 februari
Fransk märkningssymbol.

I veckan inledde EU-kommissionen ett överträdelseförfarande mot Frankrike angående deras TRIMAN-märkningskrav gällande anvisningar för avfallssortering.

Sedan 2022 är det obligatoriskt att ha logotypen på återvinningsbara produkter och förpackningar som vanligtvis hamnar i hushållsavfallet. Branschorganisationer ledda av Europen har hävdat att sådana nationella förpackningsregler undergräver principen om fri rörlighet för varor och kan leda till kontraproduktiva miljöeffekter.

Kommissionen delar dessa farhågor. De kritiserar att ”de franska myndigheterna inte verkar ha gjort en tillräcklig analys av proportionaliteten i deras politiska val eftersom andra lämpliga alternativ, mindre begränsande för handeln mellan medlemsstaterna, finns tillgängliga.” Dessutom kritiserar kommissionen att Frankrike har underlåtit att anmäla den nationella förordningen enligt EU-reglerna.

– En inre marknad för varor kräver harmoniserade förpackningsregler. Det finns fortfarande mycket att göra för kommissionen: Belgien, Italien och Spanien har också antagit nationella bestämmelser om utformning av förpackningar, konstaterar Martin Engelmann, vd för.

Frankrike har nu två månader på sig att ta itu med de farhågor som tagits upp av kommissionen. I annat fall kan kommissionen ”besluta att skicka ett motiverat yttrande till Frankrike”. Fortsättning lär följa.

Läs vidare

Många fördelar med dryckesburken enligt Crown

Crown beverage canx

KLS Pureprint siktar mot den svenska förpackningsmarknaden

Danska KLS Pureprint har under det senaste året genomfört ett antal investeringar och förändringar, vilket har satt en ny riktning för företaget och en säljsatsning i Sverige med en tydlig inriktning på förpackningar.
KLS-Bording_01

Snabbare och kraftfullare: ”Q-Line en milstolpe för Zünd”

Det har gått över ett decennium sedan Zünd lanserade sin tredje generation skärmaskin, G3. Nu kommer uppföljaren Q-Line som riktar sig framför allt till producenter av förpackningar och POS-material (Point of Sales), som både är snabbare och kraftfullare.
Zund-9-1024x683x

Rottneros varslar 24 på Vallviks Bruk

Ökande kostnader, sjunkande massapriser och på sikt svagare dollar är anledningen till att 24 personer varslats om uppsägning på Rottneros bruk i Vallvik.
Vallvikx

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx