Etikettskrivare ska fylla tomrum

PUBLICERAD: 8 november 2018
UPPDATERAD: 24 januari
Ken Kato, produktchef och Pernilla Verpers, försäljnings- och marknadsansvarig, är säkra på att OKI:s nya etikettlösningar kommer möte kundernas behov på etikettmarknaden. Pro1050 som skriver ut i CMYK plus vit kommer visas på Sign & Print-mässan i februari 2019.

OKI lanserar två nya etikettskrivare i Sverige som tar fasta på att smidigt och enkelt kunna producera etiketter on demand i eget hus.

Den vita tonern i Pro1050 gör det möjligt att skriva ut både på transparanta eller färgade substrat….

Istället för att outsourca etikettproduktionen så kan användaren själv ta full kontroll över processen. Det menar OKI som ser en växande potential inom etikettmarknaden och har utvecklat skrivare som ska vara enkla att använda i egen produktion. De två tonerbaserade skrivarna bygger på OKIs Pro 9000-serie. Pernilla Verpers, marknadsansvarig för OKI:s grafiska segment säger att skrivarna öppnar för en effektiv produktion i korta serier, samtidigt som de klarar skriva ut på ett brett utbud av olika etikettmaterial.
– Den här kommer göra det möjligt för fler att göra etikettproduktionen inhouse. Vi är mycket förväntansfulla inför lanseringen och ser enorm potential för Pro1050. Den differentierar sig tydligt från allt annat som idag finns på marknaden med sin kompakta storlek samt den femte vita färgen som genererar ett hav av nya möjligheter vad gäller substrat och design. Dessa egenskaper i kombination med priset gör den till något alldeles extra för alla tänkbara korta serier av etiketter. Behovet av etiketter finns inom alla områden, varor och produkter, säger Pernilla Verpers.

…. vilket görs genom att ett vitt lager läggs som en bas under CMYK-bilden.

Pro1040 skriver ut i CMYK medan Pro1050 skriver ut i CMYK plus vit. Båda skriver ut i upp till fem tums bredd och hanterar ett brett utbud av media. Det gäller allt från strukturerade papper till syntet och plastmaterial, oavsett om det handlar om vita, mörka, opaka eller färgade substrat. Den vita tonern i Pro1050 gör det möjligt att skriva ut både på transparanta eller färgade substrat. Det görs genom att ett vitt lager läggs som en bas under CMYK-bilden.
– Eftersom den har den femte färgen (vit, reds anm) och otrolig mediaflexibilitet så öppnar det upp för att göra mycket mer iögonfallande etiketter. Det som differentierar den här mot andra är att trycket poppar mer tack vare den vita färgen, säger Verpers och tillägger att maskinen även lämpar sig för utskrifter i kemiska miljöer eftersom toner har en helt annan hållfasthet än bläck.
– En annan fördel är storleken. Skrivaren är väldigt liten och smidig. Om du ska ha samma egenskaper som finns i maskinen så får du gå upp till större modeller, till en helt annan kostnad.

Enligt OKI har skrivarna med sin färg- och led-skrivarteknik en rad användningsområden som sträcker sig från exempelvis industriell kemisk märkning till spårning av gods i distributionskedjan. De passar även utmärkt för utomhusbruk, som skåp-och förvaringsetiketter eller som etiketter för förpackningar, drycker och hushållsartiklar. Maskinerna klarar även att producera vattentåliga etiketter eller etiketter som är robusta nog att klara av uv-strålning. Operatören kan välja att antingen använda den inbyggda skärningen för att få ut etiketter i enstyck, eller att låta etiketterna samlas på en rulle.

Etikettskrivaren från OKI har många användningsområden och gör det möjligt för kunder att smidigt trycka etiketter on demand.

Vilka kunder ser ni får nytta av den här etikettskrivaren?
– Det är primärt för dem som i dag köper färdigtryckta etiketter och som istället funderar på att göra det inhouse. Den är till för att köra korta serier. Även om den har kapacitet att trycka många så räknar man hem det snabbare med kortare serier. Om du går till ett tryckeri så kanske du måste beställa 5 000 etiketter och så är det tre veckors leveranstid innan du får dem. Med den här kan du istället göra det snabbt och enkelt inhouse.

Absurd Ideas är en av återförsäljarna som är med och lanserar etikettskrivaren i Sverige. Christian Almstedt på företaget ser många användningsområden för skrivaren.
– Vi har många kunder som skriver på transparenta etiketter och då måste man ha vitt under själva etikettkoden för att streckkodsläsarna ska förstå dem, framför allt i retursystem, vattenflaskor med mera. Det är klockrent för den här skrivaren.
Priset för femfärgaren ligger på cirka 13 000 euro, och fyrfärgaren hamnar på runt 10 000 euro.

Pro1050-maskinen, som skriver ut i CMYK plus vit, kommer att visas upp på Sign & Print Scandinavia 2019 på Kistamässan i Stockholm, 5-7 februari.

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Nu öppnar Drupa - här är arton tips på vad du kan se på mässan

För första gången sedan år 2016 är det dags för Drupa i Düsseldorf igen. Jättemässan kommer efter så många år att ha mängder av nyheter att presentera, inte minst nyheter med intresse för förpackningsindustrin. Det är inte för inte som mässan allt oftare kalla för Drupack. Här finna lite tips på vad du som besökare kan se på mässan. Packnews kommer naturligtvis att finnas på plats på mässan.
DRUPA24_01x

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx