Eson Pacs vd: ”Ett spännande nästa steg”

PUBLICERAD: 12 april 2022
UPPDATERAD: 24 januari

 

Mårten Frostne, vd på Eson Pac. Foto: Pressbild

Förpackningsföretaget Eson Pac med huvudkontor i Veddige förvärvas av den österrikiska kartong- och papperskoncernen Mayr-Melnhof.

Eson Pac har de senaste åren stöpts om till att enbart fokusera på att producera läkemedelsförpackningar. Efter närmare sju år med Nalka Invest som majoritetsägare blir Eson Pac nu en del av Mayr-Melnhof (MM)-koncernen, en av Europas ledande producenter av kartong- och pappersprodukter. Koncernen har förvärvat 100 procent av aktierna i Eson Pac från huvudägaren Nalka Invest AB samt grundarfamiljen Eliasson och minoritetsägare inom ledningsgruppen. Det skriver Eson Pac i ett pressmeddelande.

Ska ena krafterna

Mårten Frostne, vd på Eson Pac:

– MM är en mycket välkänd aktör inom vår bransch och efter den framgångsrika omvandlingen av vår verksamhet känns detta som ett spännande nästa steg och en god möjlighet för Eson Pac. Vi vill tacka familjen Eliasson och Nalka Invest för vårt goda samarbete genom åren och ser fram emot att ena krafterna med MM, säger Mårten Frostne, vd på Eson Pac i ett uttalande.

Förstärker förpackningssegmentet

Tillverkaren MM omsätter med sina senaste förvärv cirka 3,5 miljarder euro och sysselsätter cirka 12 800 personer. Koncernen är en producent av kartong och vikkartonger, men även papper och finpapper.

– Med det här förvärvet stärker vi vår geografiska närvaro inom premiumsegmentet inom Packaging-divisionen. Transaktionen kompletterar väl vår nuvarande kundbas och erbjuder attraktiva nya möjligheter. I kombination med vår befintliga verksamhet kan vi erbjuda än mer innovativa och hållbara lösningar för våra kunder. Vi tror starkt på att vi, tillsammans med det högkvalificerade teamet från Eson Pac, kommer att driva vägen mot gemensam tillväxt, säger Peter Oswald, vd på Mayr-Melnhof.

Ägare sedan 2015

Nalka Invest har varit Eson Pacs huvudägare sedan 2015.

– Eson Pac har gjort ett fantastiskt jobb med att bygga upp en verksamhet som nu är redo för nästa steg. Under denna resa har företaget utvecklats till en allt mer specialiserad aktör, med ett tydligt fokus på förpackningar för läkemedelsindustrin. Vi är övertygade om att Mayr-Melnhof kommer att bli en utmärkt ny ägare av Eson Pac, säger Johan Hesser, vd på Nalka Invest.

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front