Eson Pacs vd: ”Ett spännande nästa steg”

PUBLICERAD: 12 april 2022
UPPDATERAD: 24 januari

 

Mårten Frostne, vd på Eson Pac. Foto: Pressbild

Förpackningsföretaget Eson Pac med huvudkontor i Veddige förvärvas av den österrikiska kartong- och papperskoncernen Mayr-Melnhof.

Eson Pac har de senaste åren stöpts om till att enbart fokusera på att producera läkemedelsförpackningar. Efter närmare sju år med Nalka Invest som majoritetsägare blir Eson Pac nu en del av Mayr-Melnhof (MM)-koncernen, en av Europas ledande producenter av kartong- och pappersprodukter. Koncernen har förvärvat 100 procent av aktierna i Eson Pac från huvudägaren Nalka Invest AB samt grundarfamiljen Eliasson och minoritetsägare inom ledningsgruppen. Det skriver Eson Pac i ett pressmeddelande.

Ska ena krafterna

Mårten Frostne, vd på Eson Pac:

– MM är en mycket välkänd aktör inom vår bransch och efter den framgångsrika omvandlingen av vår verksamhet känns detta som ett spännande nästa steg och en god möjlighet för Eson Pac. Vi vill tacka familjen Eliasson och Nalka Invest för vårt goda samarbete genom åren och ser fram emot att ena krafterna med MM, säger Mårten Frostne, vd på Eson Pac i ett uttalande.

Förstärker förpackningssegmentet

Tillverkaren MM omsätter med sina senaste förvärv cirka 3,5 miljarder euro och sysselsätter cirka 12 800 personer. Koncernen är en producent av kartong och vikkartonger, men även papper och finpapper.

– Med det här förvärvet stärker vi vår geografiska närvaro inom premiumsegmentet inom Packaging-divisionen. Transaktionen kompletterar väl vår nuvarande kundbas och erbjuder attraktiva nya möjligheter. I kombination med vår befintliga verksamhet kan vi erbjuda än mer innovativa och hållbara lösningar för våra kunder. Vi tror starkt på att vi, tillsammans med det högkvalificerade teamet från Eson Pac, kommer att driva vägen mot gemensam tillväxt, säger Peter Oswald, vd på Mayr-Melnhof.

Ägare sedan 2015

Nalka Invest har varit Eson Pacs huvudägare sedan 2015.

– Eson Pac har gjort ett fantastiskt jobb med att bygga upp en verksamhet som nu är redo för nästa steg. Under denna resa har företaget utvecklats till en allt mer specialiserad aktör, med ett tydligt fokus på förpackningar för läkemedelsindustrin. Vi är övertygade om att Mayr-Melnhof kommer att bli en utmärkt ny ägare av Eson Pac, säger Johan Hesser, vd på Nalka Invest.

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx