Enklare återvinna vinboxen

PUBLICERAD: 24 mars 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Chilll out - lowSvenskarna älskar boxviner och varje år säljs det 104 miljoner liter boxvin på Systembolaget. I dagarna blir storsäljande vinboxen Chill Out Smooth & Soft först i Sverige med en ny smart funktion som gör den lättare att återvinna. En så kallad rip tape gör det enkelt att öppna kartongen och ta ut plastförpackningen så att materialen kan sorteras var för sig.

– Vin på box är förstås mer miljösmart än glasflaskor, men vi vet att många har haft svårt med återvinningen eftersom kartongerna är svåra att öppna. Vår nya förpackning gör det enklare att sortera rätt, säger Carin Widoff, produktchef på Altia Sweden.

Chill Out är Sveriges största vinserie med en försäljning på 4,3 miljoner liter på bag-in-box förra året. Chill Out Smooth & Soft från Australien är gjort på druvan cabernet sauvignon, det är mjukt och bärigt med inslag av körsbär, skogsbär och sötlakrits. Nu kommer Chill Out Smooth & Soft med en smart rip tape, en flik i kartongen som man drar i så att toppen lossnar och det blir enkelt att plocka ut plasten. Även de tre övriga Chill Out-boxarna kommer efter hand att få samma funktion.

Bag-in-box har tagit Sverige med storm och i dag står boxvinerna för 54 procent av försäljningen på Systembolaget. En del av framgångssagan är att de svenska boxvinerna håller en hög kvalitet, något som skiljer dem från bag-in-box på andra marknader.

– Eftersom boxförsäljningen står för så stor del av försäljningen är det viktigt att vi tar ansvar och erbjuder smarta förpackningar, säger Carin Widoff.

Vinboxarna har miljöfördelar eftersom de ger mindre miljöpåverkan i produktion såväl som transport. För att boxen ska vara riktigt miljösmart ska den återvinnas på rätt sätt, men det är inte så lätt att återvinna en vinbox.

Baksidan med den stadiga förpackningen har varit att det är svårt att öppna kartongen när vinet är slut, och att det därför blivit krångligt att återvinna kartongen och plastförpackningen som vinet ligger i. Nu har producenten Altia inspirerats av andra typer av förpackningar och satt en rip tape högst upp på vinkartongen.

– Chill Out är ett vin för alla tillfällen och finns i ett antal olika stilar och från olika länder. Vi vet att många har efterfrågat en boxförpackning som är lättare att återvinna och nu blir Chill Out Smooth & Soft först i Sverige med det, säger Carin Widoff.

 

Läs vidare

H-trycks satsning bär frukt: ”Ännu fler storlekar och olika varianter”

Tryckeriet i Markaryd har investerat stort för att utveckla maskinparken för att bredda produktsegmentet inom muggar och bägare med lock. I år ska satsningen visas upp för de stora massorna på mässor i Skandinavien.
H-tryck

Snaps i grönare kostym

Den klassiska snapsen O.P. Anderson Aquavit får förpackningar i lättviktsglas och återvinningsbar pet.
New_OP_70cl_Lightweight_glass_2..

Forskningsprojekt startar inför övergången till återanvändbara förpackningar

Med start 2024 krävs en omställning från engångsförpackningar till återanvändbara förpackningar. Nu inleds ett forskningsprojekt som ska titta närmare på hur det ska gå till i praktiken.
LarsWitell

Här invigs världens första fabrik för skruvkorkar av cellulosafiber

Blue Ocean Closures har invigt sin första produktionsanläggning för skruvkorkar av cellulosafiber. Det handlar om ”banbrytande skruvkorkslösningar som kan göra stor skillnad på global nivå”, enligt företaget.
Bandklipning-scaled

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost