Emballageteknik blir först i Norden med inkjetmaskin

PUBLICERAD: 10 juni 2021
UPPDATERAD: 24 januari

 

Anders Pontén, marknadsansvarig hos Svensk Emballageteknik. Foto: Pressbild

Nu kommer Svensk Emballageteknik att kunna printa direkt på kartong, korrugerat och förstansat material med vattenbaserad inkjet. Företaget har investerat i Konica Minoltas PKG-675i för att skriva ut förpackningar av wellpapp och kartong – 18 meter i minuten.
– En spännande utveckling, säger marknadsansvarige Anders Pontén.

Vi har tidigare berättat om inkjetmaskinen som presenterades på ett digitalt pressevent i februari i år. Nu är den första installationen ett faktum och den görs hos Svensk Emballageteknik. Det blir den första riktigt skarpa installationen i Norden för Konica Minoltas räkning.

– För att ytterligare kunna svara upp till de ökade kraven på snabba och kortare serier, så har vi eftersökt ett bra komplement till vår Durst-maskin. Nu ser vi fram emot att snabbt kunna producera färdigstansade lådor för våra existerande B2B-kunder. Självklart öppnar det även upp nya möjligheter för andra typer av lådor. En spännande utveckling, säger Anders Pontén, marknadsansvarig hos Svensk Emballageteknik.

Har vattenbaserat bläck

Svensk Emballageteknik val att investera i PKG-675i-maskinen gör att de kan skriva ut på kartong, korrugerat och förstansat material. Det vattenbaserade bläcket är FDA-godkänt för indirekt livsmedelskontakt.

PKG-675i är anpassad för att snabbt skriva ut förpackningar av wellpapp och kartong i korta serier.
18 meter i minuten

Fem Memjet-skrivhuvuden med CMYK-färger skriver ut med en utskriftsbredd upp till 1067 millimeter i hela 1 600 x 1 600 dpi. Hastigheterna når upp till 18 meter per minut. Maskinen levereras med en Caldera-ripplösning. Arbetsflödet möjliggör att en förpackning blir färdig inom loppet av några få sekunder, enligt tillverkaren.

Well, skum och cellplast

Svensk Emballageteknik har växt organiskt sedan 1984 och finns i dag representerat i Sverige och Baltikum med kontor och produktion i Stockholm, Göteborg, Malmö, Tallinn och i Riga. Well, skum och cellplast är idag företagets huvudsakliga fokusområden. De cirka 170 anställda arbetar uteslutande med B2B-kunder och verkar till stor del genom sina återförsäljare.

Läs vidare

Ellco Etikett först med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Den norska etikettproducenten Ellco Etikett har installerat en Mark Andy Digital Series HD-press i sin anläggning i Gjelleråsen i Nittedal, nära Oslo.
Ellco-1588-768x559x

Ny toner med upp till 60 procent återvunnet innehåll

Xeikon introducerar nu Cheetah 3.0-versionen i sin tonerpresserie. Här inkluderas nya ECO-toner som en viktig del.
Xeikon

Automatisering, nätverksutskrift och RFID-etiketter hos Epson på LabelExpo

För första gången visar Epson sin nya etikettprinter Surepress L-4733AW – en stor uppgradering i SurePress 4000-serien – på en mässa i Europa. Det kommer att äga rum på LabelExpo i Bryssel.
surepress

Heidelberg och Gallus uppgraderar digitala etikettlösningar

Heidelberg och deras dotterbolag Gallus kommer att visa en rad nya digitala lösningar på Labelexpo Europe 2023.
Gallus-at-labelexpo

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x