Emballageteknik blir först i Norden med inkjetmaskin

PUBLICERAD: 10 juni 2021
UPPDATERAD: 24 januari

 

Anders Pontén, marknadsansvarig hos Svensk Emballageteknik. Foto: Pressbild

Nu kommer Svensk Emballageteknik att kunna printa direkt på kartong, korrugerat och förstansat material med vattenbaserad inkjet. Företaget har investerat i Konica Minoltas PKG-675i för att skriva ut förpackningar av wellpapp och kartong – 18 meter i minuten.
– En spännande utveckling, säger marknadsansvarige Anders Pontén.

Vi har tidigare berättat om inkjetmaskinen som presenterades på ett digitalt pressevent i februari i år. Nu är den första installationen ett faktum och den görs hos Svensk Emballageteknik. Det blir den första riktigt skarpa installationen i Norden för Konica Minoltas räkning.

– För att ytterligare kunna svara upp till de ökade kraven på snabba och kortare serier, så har vi eftersökt ett bra komplement till vår Durst-maskin. Nu ser vi fram emot att snabbt kunna producera färdigstansade lådor för våra existerande B2B-kunder. Självklart öppnar det även upp nya möjligheter för andra typer av lådor. En spännande utveckling, säger Anders Pontén, marknadsansvarig hos Svensk Emballageteknik.

Har vattenbaserat bläck

Svensk Emballageteknik val att investera i PKG-675i-maskinen gör att de kan skriva ut på kartong, korrugerat och förstansat material. Det vattenbaserade bläcket är FDA-godkänt för indirekt livsmedelskontakt.

PKG-675i är anpassad för att snabbt skriva ut förpackningar av wellpapp och kartong i korta serier.
18 meter i minuten

Fem Memjet-skrivhuvuden med CMYK-färger skriver ut med en utskriftsbredd upp till 1067 millimeter i hela 1 600 x 1 600 dpi. Hastigheterna når upp till 18 meter per minut. Maskinen levereras med en Caldera-ripplösning. Arbetsflödet möjliggör att en förpackning blir färdig inom loppet av några få sekunder, enligt tillverkaren.

Well, skum och cellplast

Svensk Emballageteknik har växt organiskt sedan 1984 och finns i dag representerat i Sverige och Baltikum med kontor och produktion i Stockholm, Göteborg, Malmö, Tallinn och i Riga. Well, skum och cellplast är idag företagets huvudsakliga fokusområden. De cirka 170 anställda arbetar uteslutande med B2B-kunder och verkar till stor del genom sina återförsäljare.

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x