Direktutskrifter med inkjet på glasflaskor

PUBLICERAD: 5 oktober 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Marabu och Koenig & Bauer har tagit fram en inkjet-baserad lösning för tryck på glasprodukter. Foto: Pressbild

Att tillverka glasprodukter med reliefdekorationer kräver vanligtvis en form med det specifika reliefmönstret. För att lösa detta problem har Marabu och Koenig & Bauer samarbetat om en inkjet-baserad lösning som erbjuder tillverkare av glasprodukter ett alternativ till traditionella tekniker.

Exklusiva flaskor för öl, vin och sprit, men även för parfym- och skönhetsprodukter är en växande marknad. Det är denna efterfrågan som är bakgrunden till samarbetet mellan de två företagen.

Marabu och Koenig & Bauer har utvecklat en inkjet-lösning som möjliggör direktutskrift av enskilda glasprodukter, från engångsartiklar till industriell produktion.

Skarpare konturer

Systemet är baserat på Koenig & Bauer Kammann K15- och K20-familj. Det är möjligt att skriva ut på stora ytor, även med färger som ofta krävs för märkeslogotyper och för att ge starka visuella effekter.

Alla steg i utskriftsprocessen är integrerade i K15- och K20 -systemen. Servomotorer används för att exakt placera och flytta objektet som ska skrivas ut och skrivarenheten. Detta gör det möjligt att dekorera alla typer av glasprodukter. Metoden ger också skarpare konturer än vid konventionell formtillverkning.

Lacken har utvecklats i nära samarbete mellan Koenig & Bauer och Marabu för att säkerställa att den är skräddarsydd för tryckprocessen. Marabus nya lack är utformad speciellt för digital tryckning av reliefdekorationer, särskilt på glasunderlag.

Klarar disk i maskin

Metoden gör det möjligt att producera sofistikerade mönster på glasföremål, till exempel parfymflaskor, dricksglas och dricksflaskor. Antalet lager kan varieras beroende på kundspecifika behov. Tekniken eliminerar helt behovet av särskilda formar.

Resultaten uppfyller de krav som ställs för att klara av disk i maskin: 500 omgångar i en industridiskmaskin och 50 omgångar i en diskmaskin för hushåll. Färgen är också återvinningsbar; trycket oxiderar helt utan rester när glasunderlaget smälts för återvinning.

Text: Søren Winsløw

Översättning: Anja Degerholm

Läs vidare

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x