Digitalt verktyg för miljöbesparing

PUBLICERAD: 28 maj 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Billerud Korsnäs introducerar ett digitalt verktyg för livscykelanalyser av förpackningar. NFoto: Claes Nordström

Ett nytt digitalt verktyg lanseras för att utvärdera förpackningslösningar och deras miljöpåverkan.

Bakom det digitala verktyget står Billerud Korsnäs som menar att många företag genom att använda lösningen skulle kunna minska sina koldioxidutsläpp med upp till 50 procent. Halveringen av koldioxidutsläppen baseras enligt företaget på ett stort antal livscykelanalyser som har genomförts med det nya digitala verktyget.

Brist på kunskap

Enligt Johan Tegell, affärsutvecklingschef på Billerud Korsnäs har det nya digitala verktyget fått god respons, men att det finns en brist på kunskap på marknaden om förpackningar och deras miljöpåverkan.

–Företag inser inte hur mycket de kan minska koldioxid- och vattenavtrycket från förpackningar. Det handlar om att optimera förpackningen för leveranskedjan och välj rätt råmaterial. Vanligtvis räcker det med små justeringar för att uppnå stora miljöbesparingar. Detta var anledningen till att vi introducerade ett verktyg för livscykelanalyser, för att bistå våra kunder med miljökunskap om deras förpackningar. Många kunder är förvånade när de ser resultaten och inser de potentiella besparingarna.

Beräknas utifrån flera parametrar

Verktyget innehåller en omfattande databas med olika förpackningsmaterial, inkluderat data från Billerud Korsnäs egen produktion. Utifrån ett antal parametrar i tillverkningskedjan av förpackningen så som material, storlek, produktionsplats samt transport- och sluthanteringsmetod beräknar verktyget den totala mängden vattenanvändning och utsläpp av koldioxid under förpackningens livscykel.

 

 

Läs vidare

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Nu går det att panta God Morgons juicekartonger

God Morgon inleder ett samarbete med Bower och erbjuder nu pant på sina juicekartonger. Målet är att öka antalet återvunna förpackningar genom att erbjuda olika typer av förmåner när panten har registrerats.
God-Morgon-juicekartonger-pantas-via-Bower

BEWI ökar sin återvinningskapacitet genom att öppna en cirkulär hubb i Norrköping

BEWI öppnar nu sin nya cirkulära hubb i Norrköping, vilket ökar företagets återvinningskapacitet för EPS (expanderad polystyren) med 40 procent.
BEWIx

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx