Digitalt tryck för flexible

PUBLICERAD: 7 oktober 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Italienska Rigoli erbjuder en digital tryckpress, med Memjets bläckteknik, för under tre miljoner kronor. I Norden säljs den av Sigraphics.

Det går faktiskt att få fullt fungerande digitaltryck av flexible och papper till under tre miljoner kronor. Det är italienska Rigoli, i Sverige representerat av Sigraphics i Växjö, som utvecklat en maskin baserad på Memjets nya skrivhuvuden.

Rigoli är ingen nykomling i branschen. Sedan 1945 har de utvecklat och byggt maskiner för förpackningsbranschen. I somras släppte Memjet helt nya bläckhuvuden som arbetar parallellt över hela maskinbredden. Titta gärna på nedanstående video, där du ser hur de exempelvis gör det omöjliga – nämligen att trycka på den vågiga sidan av wellpapp.

– Vi ser en egen nisch inom förpackningsmaskiner för mindre företag, säger Robert Johansson och förklarar företagets intresse för att gå in i denna, för dem, nya nisch. Det schweiziska företaget Sigrator Graphics, med dotterbolag i Växjö, har annars varit specialiserade inom tryck och efterbehandling på tryckerier.

Godkänd för livsmedel

– Det var materialbredden på 1067 millimeter och den höga hastigheten – 18 meter per minut vid 1600 x 800 pixlar per tum – som väckte vårt intresse. Med livsmedelsgodkänd färg kan man här producera hyfsat stora serier av förpackningsmaterial, där varenda förpackning kan vara unik. I en tid med private label, närodlat och nischade produkter ser vi ett stort behov av en maskin som gör förpackningsmaterial anpassat till detta.

Video som visar hur Rigoli trycker på den vågiga sidan av wellpapp med 18 meter i minuten. Givetvis kan den också trycka på flexible.

När man väl har maskinen, kan den givetvis också användas till annat. Sigraphics nämner till exempel att de för en kunds räkning har testtryckt en 100 meter lång tapetvåd utan skarvar.

Dubbla svarta kanaler

Genom att droppstorleken är så liten – bara drygt en picoliter – så kan även väldigt fina detaljer komma med. Maskinen har också dubbla svarta kanaler, vilket ger ett bättre djup i trycket.

Italienska Rigoli kommer att fortsätta utveckla maskinerna i samarbete med Memjet. Det innebär bland annat att de i början av nästa år kommer med en maskin med pigmenterat bläck och dubbla huvuden. Redan dagens huvuden klarar dock att justeras i höjd upp till fem centimeter. Och det finns flera lösningar att koppla inline, om man exempelvis vill kapselförsluta och fylla en bana löpande, så att helt färdiga, fyllda påsar kommer ut i andra änden av Rigoli-tryckpressen.

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x