Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

PUBLICERAD: 23 maj 2024
UPPDATERAD: 27 maj


I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.

Flaskan är designad för återvinning i vanliga pappersströmmar och kräver inte att konsumenten separerar plastlinern vid kassering. Konsumenttestet omfattar tvåtusen flaskor med och sker med Baileys, den ursprungliga irländska gräddlikören i miniformat (80 ml) på Time Out Festival i Barcelona, Spanien, från 25 – 26 maj.

Första försöket

Detta är Diageos första konsumentförsök med pappersbaserade flaskor och man kommer att testa hur flaskorna färdas från påfyllningsplatsen i Irland till Barcelona, tillsammans med hur konsumenterna interagerar med materialet och hur de förstår pappersflaskans hållbarhetsegenskaper.

– När det kommer till våra förpackningar, tar vi ett tillvägagångssätt för framsteg framför perfektion, och vet att våra förpackningar kommer att behöva utvecklas tillsammans med konsumenternas behov och teknologiska framsteg. Konsumenten blir allt mer hållbarhetskunnig och vi tror att vi kan möta det behovet genom att använda vår design och innovation för att föra samman premiumprodukter och mer hållbara lösningar, kommenterar Ewan Andrew, VD, Global Supply Chain & Procurement och Chief Sustainability Office hos Diageo.

– Vi är glada över att Diageo Baileys Minis nu når ut på konsumentmarknaden. Torrformade fiberflaskor är ett stort steg framåt och sätter nya standarder i världen av mer hållbara förpackningar. Men detta är bara början. PulPacs torrformade fiberteknologi har en enorm potential: den är inte bara vattenbesparande, energieffektiv och återvinningsbar, utan den är också lönsam vid kommersiell tillverkningshastighet och skala. Att arbeta med Diageo och andra organisationer genom våra Bottle and Blister Pack Collectives har gjort det möjligt för oss att slå samman resurser och dramatiskt påskynda tiden till marknaden för denna viktiga innovation, säger Jamie Stone, design- och innovationsexpert på PA.

Även andra produkter

Diageo undersöker också pappersformat för andra produkter i sin portfölj. Företaget förblir en engagerad medlem i Pulpex-konsortiet och fortsätter att utveckla och internt testa sitt koncept för Johnnie Walker i pappersbaserad flaska, som fortfarande är i utvecklingsfas, tillsammans med andra pappersbaserade flaskkoncept.

Parallellt med detta utvecklar Diageo en Diageo-designad, spirallindad pappersbaserad flaska med Don Papa, det superpremium filippinska rommärket. Flaskan är i genomförbarhetstestning och förväntas vara nittio procent pappersbaserad. Flaskan är designad för att ta bort presentförpackningen i kartong runt flaskan för att ge illusionen av en presentförpackning som i själva verket är hela flaskan. Detta följer på Diageos tillkännagivande 2022 att starta ett program för att ta bort presentförpackningarna i kartong i sin premium scotchportfölj för att minska överflödig förpackning och rullas ut stegvis under de kommande åren.

Diageo tittar också på andra förpackningsformat för att möta sina hållbarhetsmål. Genom Diageo Sustainable Solutions testar Diageo att minska vikten på sina glasflaskor med en ny beläggning utvecklad av Exxergy. Efter ett framgångsrikt första steg har Diageo investerat i den andra omgången av laboratorietester och kommer att arbeta med leveranskedjepartnerna Ardagh och Dassualt Systemes för att slutföra detta.

I mars tillkännagav Diageo försöket med 30 000 flaskor Baileys i aluminiumformat på utvalda flygplatser i Europa (Köpenhamn, Amsterdam och Frankfurt), med en förväntad minskning av CO2 med 44 procent jämfört med den nuvarande glasflaskan.

Testerna av de nya förpackningsformaten stödjer Diageos bredare 10-åriga ESG-handlingsplan ”Society 2030: Spirit of Progress”. Diageos förpackning bidrar med en tredjedel till dess totala Scope 3 koldioxidavtryck och de innovativa nya alternativen bidrar till att minska detta.

Extra intressant i sammanhanget är linern/barriären. Vad består den av, hur är den applicerad, är det en invändig påse? Packnews har försökt få fram mer info utan att lyckas.

Läs vidare

Norskt företag först med Liplids locklösning

Nu är den första kunden för Liplids nya, fiberbaserade lock för drycksmuggar offentlig. Det blev ett norskt företag som är först ut.
4D2B350Ex

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

H-trycks satsning bär frukt: ”Ännu fler storlekar och olika varianter”

Tryckeriet i Markaryd har investerat stort för att utveckla maskinparken för att bredda produktsegmentet inom muggar och bägare med lock. I år ska satsningen visas upp för de stora massorna på mässor i Skandinavien.
H-tryck

Snaps i grönare kostym

Den klassiska snapsen O.P. Anderson Aquavit får förpackningar i lättviktsglas och återvinningsbar pet.
New_OP_70cl_Lightweight_glass_2..

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a