Det omöjliga var inte omöjligt – världens första papperstråg för smör och margarin

PUBLICERAD: 10 januari 2024
UPPDATERAD: 9 januari
Världens första tråg för smör och margarin enligt Upfield.

Upfield, ett globalt varumärke inom växtbaserade livsmedel, har lanserat världens första plastfria, återvinningsbara tråg för sina växtbaserade smör och bredbara pålägg.

Efter fyra år av innovation, i samarbete med Footprint, ett globalt materialvetenskapligt företag, etikettföretaget MCC och samt automatiserings- och dekoreringsföretaget Pagès Group, markerar den här introduktionen början på Upfields övergång till en papperslösning i hela portföljen säger man. Koncernen har en ambition att minska plastanvändningen med åttio procent till år 2030.

Förpackningen lanserades i Österrike med Flora Plant mot slutet av 2023. Avsikten är att ersätta upp till två miljarder plastbyttor till år 2030, och därmed undvika mer än 25 000 ton plastavfall per år.

Trågen, eller byttorna om man så vill, har tagits fram av Upfields forsknings- och utvecklingsteam med hjälp av Footprints materialvetenskapliga teknologi. De är gjorda av pressade, våta pappersfibrer och är vattentäta, oljesäkra och återvinningsbara i pappersåtervinningen. Tråget har fått konventionell plastfri certifiering och använder papper från en PEFC-certifierad leverantör. Upfield förväntar sig att förpackningen ska uppnå hemkomposterbarhetscertifiering 2025.

Till skillnad från många pappersförpackningslösningar har Upfields tråg inget plastcoating vilket gör att de kan återvinnas tillsammans med annat hushållsavfall av papper och kartong, vilket verifierats av ett ledande europeiskt återvinningsföretag.

– Vi är stolta över att tillsammans med Footprintha skapat ett innovativt pappersbaserat tråg som är hållbart, oljebeständigt och tilltalande och något som många trodde skulle vara omöjligt med papper. Men efter flera år med dedikerat fokus från gemensamma Upfield och Footprint FoU-team och dussintals prototyper, gjorde vi det omöjliga, möjligt, säger Karina Cerdeira, Head of Packaging för Upfield.

– Detta nya papperstråg markerar en verklig milstolpe för hållbara förpackningar som avsevärt minimerar beroendet av plast. Vi kommer att fortsätta tänja på gränserna genom ytterligare innovation för att anpassa oss för komposterbarhet, utveckla nya storlekar och format och förfina mot den optimala lösningen. Vi hoppas att det vi har uppnått inspirerar andra företag att fortsätta sträva efter positiv förändring.

Läs vidare

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1972

I Nord Emballage årgång 1972 gick Gad Rausing från Tetra Pak till försvar av teknikens möjligheter för att ta hand om det kommunala avfallet.
gadx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Absurt att plastproducenterna ska betala för förbränning enligt IKEM

Energimyndigheten har på uppdrag av regeringen föreslagit att en skatt på plastproducenterna ska finansiera CCS (Carbon Capture and Storage) och CCU (Carbon Capture and Utilization). Avfall Sverige välkomnar förslaget. Det gör inte IKEM – Innovations- och kemiindustrierna som i stället anser att det är dags att förbjuda plastförbränning.
bränn

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x