Det händer på Scanpack: Så ska svensk förpackningsindustri agera för en säkrare framtid!

PUBLICERAD: 9 september 2024
UPPDATERAD: 18 september
Vad gör vi då om en kris uppstår? Hur hanterar vi ekonomiska skador eller bortfall av leveranser? Det är oerhört viktiga frågor för utan internationellt konkurrenskraftiga företag har vi ingen robusthet och inget totalförsvar i Sverige, säger Johan Sjöberg.

Hur kan svensk förpackningsindustri stå stark och växa i en föränderlig värld? Genom att vara förberedd, så klart. Från risk- och sårbarhetsanalys till anpassning av affärsmodell och avtal. För omvärlden kommer att fortsätta gunga. Det kommer Johan Sjöberg, Ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy på Svenskt Näringsliv, att berätta mer om på Scanpack den 24 oktober.

Sverige är beroende av global handel och leveranser. Det gäller inte minst förpackningsindustrin, som är sårbar på grund av sitt beroende av internationella leverantörer och leveranskedjor. Det säger Johan Sjöberg, Ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy på Svenskt Näringsliv. Han menar att förpackningsindustrin, liksom många andra industrier, påverkas av de olika geo- och säkerhetspolitiska händelser som sker just nu.

Globalisering och handel

– Vi lever i en globaliserad värld där Sverige är beroende av handel, leveranser, import och export globalt. Förpackningsindustrin har tillverkning i många delar av världen, vilket gör den känslig för kriser som pandemin eller Rysslands invasion av Ukraina. Dessa störningar påverkar våra handelsflöden och industri direkt, säger Johan Sjöberg.

Förpackningsindustrin är utspridd över många delar av världen, och när sanktioner eller motsanktioner införs, som de mot Ryssland, påverkar det produktion och logistik. Även om handeln med Ryssland var liten och sanktionerna mot landet inte direkt slog hårt mot Sverige har de indirekta effekterna, exempelvis energikrisen, haft stor inverkan, berättar Johan Sjöholm. På det sättet är industrin sårbar.

– Industrin är beroende av insatsvaror, exportmöjligheter och import av reservdelar. Sanktioner kan störa tillgången på dessa nödvändiga komponenter. Så det är avgörande att företagen inom förpackningsindustrin är medvetna om riskerna och har planer för att hantera störningar i sina leveranskedjor.

Se till att vara förberedd

Ja, Sveriges säkerhetspolitiska situation har blivit sämre. Dessutom kan hotbilden mot landet förvärras ytterligare när företag står inför cyberattacker, industrispionage, underrättelseoperationer, sabotage, desinformation, illegal tekniköverföring, infiltration och organiserad brottslighet. Johan Sjöberg betonar vikten av att som företag vara beredd på att hantera dessa störningar för att upprätthålla sin verksamhet och konkurrenskraft.

– Vi rekommenderar företag att ta höjd för de utmaningar vi står inför. Det är viktigt att ledningsgrupper ställer frågor om hur de agerar vid störda förhållanden, som att inte kunna få in leveranser eller exportera. Därför bör man göra risk- och sårbarhetsanalyser och beakta andra typer av risker än de traditionella, säger Sjöberg.

Det finns mycket som företag måste förbereda sig för, konstaterar Johan Sjöberg.

Vilka risker menar han då? Jo, i en mer traditionell kontinuitetsplan är sårbarhet och risker vanligtvis kopplade till operativa störningar, till exempel maskinavbrott eller andra praktiska problem. Men i dagens risk- och sårbarhetsanalys bör företag, enligt Johan Sjöberg, också överväga allvarliga globala störningar med totala leveransavbrott som följd.

– Det är också viktigt att tänka på scenarier där delar av Sverige kan bli oanvändbara på grund av infrastrukturproblem eller elbrist. Hur ska vi agera om personalen inte kan ta sig till jobbet på grund av trasig kollektivtrafik eller brist på drivmedel? Det är frågor som företagen bör förbereda sig för och överväga möjligheten att anpassa sin verksamhet vid sådana händelser, förklarar han.

– Det kan exempelvis handla om att ställa om sin produktion om verksamheten av någon anledning inte kan producera förpackningar. Kan de då tillverka något annat för att säkra intäkter och återuppta produktionen?

Flexibilitet är avgörande

Det finns ytterligare åtgärder värda att ha koll på, menar Johan Sjöberg. Det handlar om att planera för långsiktiga relationer, speciellt när avtalsperioden är kort och kan påverkas av externa faktorer som krig. Att ha flexibilitet och ekonomiskt handlingsutrymme för att hantera eventuella skador eller förluster är avgörande.

– Ja, om man till exempel har ett avtal idag, oavsett om det är med en offentlig aktör eller privat sektor, och man har lagt anbud och vunnit en upphandling, är det viktigt att fundera över hur långsiktigt det är. Ett tvåårsavtal kanske inte ger tillräckligt med tid för att bygga upp en bestående relation. I vissa fall kan det vara mer lämpligt med längre avtal, säger Johan Sjöberg.
Men det handlar inte bara om avtalslängd, berättar han. För idag finns ingen verksamhet i Sverige som är försäkrad i händelse av krig.

– Vad gör vi då om en kris uppstår? Hur hanterar vi ekonomiska skador eller bortfall av leveranser? Det är oerhört viktiga frågor för utan internationellt konkurrenskraftiga företag har vi ingen robusthet och inget totalförsvar i Sverige, säger Johan Sjöberg.

Det och mycket mer kommer Johan Sjöberg att ta upp under sin medverkan på Scanpack där han deltar som jubileumstalare på Packaging Plaza, Scanpacks jubileumsscen den 24 oktober kl 13:30. Temat på anförandet är Näringslivets roll inom totalförsvaret och försörjningsberedskapen.

Om Scanpack

Med 400 utställare och nästan 13 000 deltagare samlar Scanpack de mest framstående och kunniga experterna inom förpackningsindustrin. Scanpack går den 22-25 oktober på Svenska Mässan i Göteborg.

 

Läs vidare

Tillväxt för europeisk papper- och kartongproduktion under år 2024 enligt Cepi

Både konsumtionen och produktionen inom massa- och papperssektorn ökade i Europa förra året. Detta enligt Cepi (Confederation of European Paper Industries). Bra siffror men det finns saker som kan trassla till det, till exempel energi- och industripolitik, globala handelskrig och geopolitisk instabilitet.
pappersrullar827G

Produktionsökningen år 2024 av papper och kartong väntas inte bestå

Produktionen av papper och kartong i Sverige ökade med 7,7 procent under 2024. Utvecklingen drivs av en kraftig tillväxt för båda förpacknings- och grafiskt papper som vände efter ett svagt 2023.
Rundtur och visning av Billerud Korsnäs nya maskin KM7 på Gruvön.

Stark tillväxt för Billerud under år 2024

När Billerud ser tillbaka på år 2024 så konstaterar man i sin bokslutskommuniké att året var utmanande med snabbt föränderliga marknadsförhållanden. Det blev trots det ett år med avsevärt förbättrat finansiellt resultat jämfört med år 2023, skriver koncernchef Ivan Vatne.
Vatnex

Dow skär bort 1 500 tjänster globalt

Dow har tillkännagett planer på att minska personalstyrkan med 1 500 jobb globalt som en del av en plan för att ge en miljard dollar i kostnadsbesparingar per år.
Dow-HQ-main_ix

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x