De laddar med valprodukter och bobiner

PUBLICERAD: 12 april 2018
UPPDATERAD: 24 januari
Torkel och Kathryn Arnborg på Tre Well hoppas på stor efterfrågan inför det stundande valet i september.

Ett valår innebär affärer för Tre Well som utvecklar produkter till kommunernas vallokaler. Nu hoppas de även stort på att exportföretag ser värdet av deras lättviktsbobiner i papper.

– Specialmått och känsliga produkter med höga värden kännetecknar oss, säger Tre Wells ägare Kathryn Arnborg.

Det nischade familjeföretaget Tre well producerar som namnet antyder olika produkter i wellpapp. För tredje valåret i rad producerar de egna patenterade valprodukter som syns ute i vallokalerna: valsedelsställ, valskärmar, valurnor och valbås.

Tidigare var det Valmyndigheten som skötte upphandlingen av ställ och skärmar som står ute i vallokalerna. Numera är det kommunerna själva som köper in sådana produkter. Kathryn Arnborg, ägare till Tre Well som grundades 1969 av hennes far, säger att efterfrågan på valsedelställ är god.

Valsedelstället Valle med skärm hjälper till att hindra andra från att se vilken valsedel man tar.

– Vi gör så fina valställ så när valen är över så packas de som inte blivit allt för slitna ner för att sedan återanvändas vid nästa val, säger Kathryn Arnborg, med viss ironi i rösten, och berättar att från att producera 45 000 stycken valställ vid starten så har det i dag blivit något mindre som beställs.

Det kan dock öppnas upp för ökad försäljning. Efter påtryckningarna från EU har justitiedepartementet förslagit att valhemligheten ska stärkas genom ett krav på att det ska finnas ”en avskärmad plats” i eller i anslutning till vallokalerna. Företaget har sedan tidigare exempel på sådana lösningar som skärmar och valbås i wellpapp i sin produktportfölj. Exempelvis fick de en sådan beställning 2014 av irakiska ambassaden inför det första parlamentsvalet i Irak.

 

Exempel på valprodukter som Tre Well erbjuder.

– Jag tror att allt fler vill styra upp så det blir bra presenterat så inte valsedlarna döljer varandra. Att det blir demokratiskt bra presenterat, säger Kathryn Arnborg.

I portföljen finns två valställ – Valle som rymmer 36 fack och det lite mindre stället Valborg som består av 18 fack.

– Vi har upphovsrätten på dessa men vi vet att det finns piratkopior ute som säljs till dubbla priset.

Tre Wells lampor i wellpapp syns på flera av Sveriges flygplatser – här Arlanda flygplats.

Företaget med sina sju anställda  har sitt säte i Arlandastad, Stockholm, och tillverkar och utvecklar lösningar inom främst tre produktområden – specialemballage för farligt och känsligt gods, design och inredning samt valprodukter. De trycker även wellpappen själva med flexotryck i två färger. I produktportföljen finns bland annat mäss- och inredningsmöbler, lampor och ljuddiffusorer som syftar till att få en bättre akustik i till exempel studior eller hörsalar. Företagets designavdelning, och att utveckla produkter i nära samarbete med kunden, har fått ökad betydelse med åren. Borta är standardförpackningar som var det som gällde när företaget startade.

– Specialmått och känsliga produkter med höga värden kännetecknar oss.

Tre Well har även utvecklat en bobin, kabeltrumma tillverkad i wellpapp som klarar mycket hög belastning trots sin låga vikt som fungerar ihop med vikt tråd, slang, folie, film och kabel. Här hoppas Kathryn Arnborg att många exportföretag vill hänga med på tåget.

– Vi har precis börjat sälja dessa bobiner och vi tror och hoppas att den kommer ersätta de som i dag görs i trä eller plast, säger Kathryn Arnborg.

 

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x