De laddar med valprodukter och bobiner

PUBLICERAD: 12 april 2018
UPPDATERAD: 24 januari
Torkel och Kathryn Arnborg på Tre Well hoppas på stor efterfrågan inför det stundande valet i september.

Ett valår innebär affärer för Tre Well som utvecklar produkter till kommunernas vallokaler. Nu hoppas de även stort på att exportföretag ser värdet av deras lättviktsbobiner i papper.

– Specialmått och känsliga produkter med höga värden kännetecknar oss, säger Tre Wells ägare Kathryn Arnborg.

Det nischade familjeföretaget Tre well producerar som namnet antyder olika produkter i wellpapp. För tredje valåret i rad producerar de egna patenterade valprodukter som syns ute i vallokalerna: valsedelsställ, valskärmar, valurnor och valbås.

Tidigare var det Valmyndigheten som skötte upphandlingen av ställ och skärmar som står ute i vallokalerna. Numera är det kommunerna själva som köper in sådana produkter. Kathryn Arnborg, ägare till Tre Well som grundades 1969 av hennes far, säger att efterfrågan på valsedelställ är god.

Valsedelstället Valle med skärm hjälper till att hindra andra från att se vilken valsedel man tar.

– Vi gör så fina valställ så när valen är över så packas de som inte blivit allt för slitna ner för att sedan återanvändas vid nästa val, säger Kathryn Arnborg, med viss ironi i rösten, och berättar att från att producera 45 000 stycken valställ vid starten så har det i dag blivit något mindre som beställs.

Det kan dock öppnas upp för ökad försäljning. Efter påtryckningarna från EU har justitiedepartementet förslagit att valhemligheten ska stärkas genom ett krav på att det ska finnas ”en avskärmad plats” i eller i anslutning till vallokalerna. Företaget har sedan tidigare exempel på sådana lösningar som skärmar och valbås i wellpapp i sin produktportfölj. Exempelvis fick de en sådan beställning 2014 av irakiska ambassaden inför det första parlamentsvalet i Irak.

 

Exempel på valprodukter som Tre Well erbjuder.

– Jag tror att allt fler vill styra upp så det blir bra presenterat så inte valsedlarna döljer varandra. Att det blir demokratiskt bra presenterat, säger Kathryn Arnborg.

I portföljen finns två valställ – Valle som rymmer 36 fack och det lite mindre stället Valborg som består av 18 fack.

– Vi har upphovsrätten på dessa men vi vet att det finns piratkopior ute som säljs till dubbla priset.

Tre Wells lampor i wellpapp syns på flera av Sveriges flygplatser – här Arlanda flygplats.

Företaget med sina sju anställda  har sitt säte i Arlandastad, Stockholm, och tillverkar och utvecklar lösningar inom främst tre produktområden – specialemballage för farligt och känsligt gods, design och inredning samt valprodukter. De trycker även wellpappen själva med flexotryck i två färger. I produktportföljen finns bland annat mäss- och inredningsmöbler, lampor och ljuddiffusorer som syftar till att få en bättre akustik i till exempel studior eller hörsalar. Företagets designavdelning, och att utveckla produkter i nära samarbete med kunden, har fått ökad betydelse med åren. Borta är standardförpackningar som var det som gällde när företaget startade.

– Specialmått och känsliga produkter med höga värden kännetecknar oss.

Tre Well har även utvecklat en bobin, kabeltrumma tillverkad i wellpapp som klarar mycket hög belastning trots sin låga vikt som fungerar ihop med vikt tråd, slang, folie, film och kabel. Här hoppas Kathryn Arnborg att många exportföretag vill hänga med på tåget.

– Vi har precis börjat sälja dessa bobiner och vi tror och hoppas att den kommer ersätta de som i dag görs i trä eller plast, säger Kathryn Arnborg.

 

 

Läs vidare

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Nestes bioråvara blir till bioPET-flaskor hos japanska Suntory

Den finska petroleumkoncernen Neste har inlett samarbete med japanska dryckesföretaget Suntory om produktion av dryckesflaskor i biobaserad PET. Ytterligare två andra företag ingår i samarbetet.
neste-suntory-utvaldx

Bioplastproduktionen tar fart igen

I samband med sin årliga konferens i Berlin presenterade European Bioplastics 2023 års statistik plus prognos för marknadsutvecklingen under tiden fram till år 2028.
bow

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

Senaste nytt

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Nordvalls Etikett ingår partnerskap med utländska producenter

Nordvalls Etikett AB har slutit ett samarbetsavtal med holländska Geostick och franska Stratus Packaging. Bakgrunden till samarbetet är att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.
Vid frågor om bilden, skriv till: christian.andersson@apeloga.se

Majoritet av konsumenter prioriterar inte återanvändbara förpackningar

Det globala konsultföretaget PA Consulting (PA), med basen i Storbritannien, genomförde nyligen en enkät bland fyratusen konsumenter i Storbritannien och USA. Den avslöjade nya insikter om konsumenternas attityder till förpackningar i snabbrestaurangsbranschen.
Reusable cup