CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

PUBLICERAD: 22 februari 2024
UPPDATERAD: 22 februari
Den nya produktionshallen har gott om utrymme.

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.

Den nya anläggningen representerar en investering på 50 miljoner euro och mer än fördubblar storleken på den tidigare anläggningen. Nästan 10 000 kvadratmeter är dedikerade till produktion och ett helautomatiserat lager, inklusive intelligent datorstyrd programvara för att optimera lagringsutrymmeshantering och automatisera intralogistik.

– Flytten medför många förbättringar. Bygganden är inte bara toppmodern och ger en modern arbetsplats för våra anställda, även tekniken är också toppmodern. Byggnaden har designats enligt moderna hållbarhetsaspekter och med det långsiktiga målet att ytterligare minska vårt koldioxidavtryck i produktionen, säger Günther Birkner, medlem av ledningsgruppen på CCL.

Fabriken i Dornbirn fokuserar på den senaste sleevestekniken med sleeves tillverkade av polyolefinmaterial med låg densitet som flyter. De kan lätt separeras från den primära behållaren i hos sorterare och återvinningsföretag. Varumärket är EcoFloat.

”Grön” byggnad

Fabriken har byggts med ett ”grönt” tänk. Uppvärmning sker helt och hållet genom att återvinna värme som genereras av maskiner, kompressorer och det termiska oxidationssystemet för lösningsmedel. En central distributionscentral sköter distributionen av värme och kyla.

– Det finns också ett solcellssystem på taket med mer än 2 000 paneler och en toppeffekt på nästan 900 kWp. Systemet producerar motsvarande 721 000 kWh per år, vilket motsvarar årsförbrukningen för cirka 200 hushåll. Mer än 80 procent av elen vi producerar används internt, vilket sparar 338 ton CO2 per år, säger Bernd Schmidle, produktionschef på CCL Dornbirn.

Den nya sajten är ISO14001-certifierad.

Läs vidare

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Digital etikettpress för lite mindre företag

Xeikon har nyligen lanserat en etikettpress, Label Discovery Panther, som är tänkt att fungera som en instegspress hos de lite mindre etikettillverkarna.
xeikon_pantherdiscovery

Uppköp: Nordvalls förvärvar Lexit Groups etikettverksamhet

Affären innebär ett övertagande av Lexit Groups verksamheter i Sverige och Norge. Enligt Nordvalls gör förvärvet dem till Skandinaviens ledande leverantör av etiketter.
FotoJet (2)

Etikettföretag gör förvärv i Tyskland

Nordvalls Etikett förvärvar tyska familjeföretaget Kölle Etiketten. Sedan 2021 äger Nordvalls även engelska Watermill Press. Därmed etablerar de nu sin andra produktionsenhet utanför Sverige.
Patrik-Jenemark

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax