Canon siktar mot förpackning och etiketter

PUBLICERAD: 4 april 2024
UPPDATERAD: 3 april
Canon ser det som den perfekta tiden för dem att på allvar gå in i etikett- och förpackningssegmenten enligt Jennifer Kolloczek.

Det är ett Canon som med sin monter på 4 800 m2 på Drupa vill visa varför de är marknadsledande inom flera teknologier. På mässan blir det tydligt att förpackningar och etiketter är produktområden man satsar på.

Baserat på siffror från InfoSources förklarar Canon sig vara marknadsledare inom arkmatad bläckstråleskrivare med mer än sexhundra sålda enheter av i-serien, och även marknadsledare inom rullbaserad bläckstråleskrivare med mer än tvåtusen sålda trycktorn i Prostream och Colorstream-serien. Enligt siffror från samma källa är de den näst största leverantören inom vattenbaserad storformatsbläckstråle.

Nu blickar man mot nya marknadssegment med både nya och befintliga produkter. De utökar flera av sina populära serier och spanar efter helt nya marknader med helt nya produkter.

Arkbaserad bläckstråleskrivare

Hösten 2023 lanserade de instegsmodellen i iX 1700. Den är så vitt bekant identisk med de två andra modellerna i serien – iX3200 och iX2100 – bara med lägre hastighet. Därför kan maskinen även uppgraderas till en snabbare om behov uppstår. iX 1700 kommer att finnas kommersiellt tillgänglig 2025.

iX-serien är i SRA3-format. Canon ville inte svara på om det skulle finnas en B2 bläckstråleskrivare på Drupa.

– Vi tittar fortfarande på det här segmentet, men kommer inte att ge ytterligare information förrän Drupa, sa Jennifer Kolloczek, senior marknads- och innovationschef hos Canon på Pre-Drupas presskonferens.

Rullbaserad bläckstråle för etikett- och förpackningsproduktion

Canon är på gång med flera intressanta nyheter riktade specifikt mot etikett- och förpackningsmarknaden.

För första gången någonsin kommer de att visa sin nya Labelstream LS2000 etikettskrivare utanför Japan. Det är en vattenbaserad rullmatad press som skriver ut med CMYK+vit. Spårbredden är 34 cm och hastigheten 40 m/min. Den förväntas finnas på marknaden 2025.

2018 köpte Canon engelska Edale, som tillverkar rullmatade flexomaskiner. Baserat på deras avancerade teknologi visar Canon nu för första gången sitt erbjudande med en digital förpackningspress för kartongtillverkning.

– Vi visar ett koncept med en avancerad singel press förpackningslösning för detaljhandelsförpackningar. Den har vattenbaserade fyra till sju färger i en hastighet på åttatusen m2 /timme och med en tryckbredd på 1,7 meter. I kraft av vårt nära samarbete med Edale ligger vi före schemat och siktar på första installationen 2026, säger Jennifer Kolloczek.

Hon tillägger att Canon ser det som den perfekta tiden för dem att på allvar gå in i etikett- och förpackningssegmenten.

Utöver dessa spännande nyheter har Canon tagit fram en ny variant av Prostream-serien som kommer att gå under namnet 2000. Det finns två modeller – 2080 och 2133 – där 80 och 133 anger hur många meter per minut som skrivs ut. Modellen är tjugo procent kortare än 3000-modellen och använder tjugonio procent mindre ström. Den är även utrustad med en nyutvecklad färg och har en spårvidd på upp till femhundrafemtioåtta mm.

Många andra nyheter

Man kommer att informera om en ny färguppsättning för flaggskeppet Prostream 3160 som hjälper till att göra pressen tjugo procent snabbare. Deras absolut snabbaste skrivare – Colorstream-serien – kommer på Drupa att vara konfigurerad med en Hunkeler bokproduktionsenhet, som kommer att demonstrera hur böcker i olika tjocklekar, storlekar och serier kan produceras praktiskt taget helt automatiskt.

Arizona 2300-serien kommer för första gången i Europa att visas med det flexibla vakuumsystemet FLXflow, som automatiskt väljer var man ska suga och kan växla mellan att suga och blåsa i en handvändning.

Storformatsserien kommer nu även med programvaran Prisma elevate xl v2.1 som gör det möjligt att skriva ut element upp till 4 mm höga för att skapa struktur eller blindskrift på ett medium.

 

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x