Canon lanserar ny inkjetpress för etiketter på Drupa

PUBLICERAD: 13 oktober 2023
UPPDATERAD: 12 oktober
Canon LabelStream LS2000.

Canon har förhandsvisat en ny inkjetpress för etiketter, LabelStream LS2000, som är speciellt inriktad mot livsmedelsindustrin. Första liveuppträdande blir på Drupa nästa år.

LabelStream LS2000 är en etikettpress som klarar fyrtio meter i minuten. Den bygger på både nya och beprövade Canon-tekniker.
Pressen är Canons första vattenbaserade inkjetpress för etiketter. Den trycker CMYK plus vitt på självhäftande substrat, papper eller film med en ny bläcksammansättning som tagits fram för att uppfylla säkerhetsstandarder för livsmedel.

Pressen är inriktad mot etikettkonverterare som vänder sig till branscher som till exempel mat/dryck, hygienprodukter, hushållsredskap eller elektronik.

Allt kortare serier

Enligt Canon passar den nya pressen företag som vill ha en pålitlig, produktiv och flexibel digitalpress som kan hantera efterfrågan på kortare serier av olikartade självhäftande etiketter som ska produceras med tighta deadlines.

– Eftersom efterfrågan på etiketter fortsätter att växa utsätts konverterare för utmaningar, till exempel den allt större trenden med kortare serier och produktion av högkvalitativa etiketter on demand, något som fortsätter att driva fram införandet av digital tryckteknik, säger Jennifer Kollczek.

– Etikettsegmentet är den del av tryckindustrin som är mest digitaliserad. Där började digitaliseringen för tjugo år sedan eller mer. Men volymerna är uppdelade i mindre batcher vilket driver behovet av digitalisering, säger Hans Schmidbauer, europeisk chef för marknad & innovation inom segmentet kommersiell printing på Canon Europe.

Hans Schmidbauer, europeisk chef för marknad & innovation inom segmentet kommersiell printing på Canon Europe ser starka digitaliseringstrender inom just etikettsegmentet. Arkivfoto: Claes Nordström

En annan stark orsak till att digitaliseringen slagit igenom inom etikettindustrin är slutkundens vana och förväntningar.

– Vi märker att trenden är ”on demand” eller vad vi kan definiera som ”leverans nästa dag”. Det är något konsumenter är väldigt vana vid. Det finns mindre potentiell väntetid för mottagande av produkterna och mindre varulager, säger Hans Schmidbauer.

Nytt skrivhuvud

Pressen har ett nytt skrivarhuvud på 2400×1200 dpi med en cirkulationsmekanism som gör att den rör sig i en exakt flödesbana till munstyckenas spetsar. Även denna press har ett automatiskt underhållssystem för skrivhuvud, kvalitetskontroll, färgmätning och justering.

LabelStream LS2000 kan hantera olika material från bestruket papper till syntetiskt papper eller värmetålig film. Det ger möjligheter för olika typer av etikettapplikationer. Trycket är så tunt att det nästan inte märks när man rör vid det, enligt tillverkaren. Det betyder att tryckta material kan behålla sitt ursprungliga utseende och känsla.

– LabelStream LS2000 är vår första vattenbaserade inkjetpress för etiketter och erbjuder konverterare pålitlig produktivitet och den hastighet som klarar kundernas krav. Och tack vare dess flexibilitet och förväntade överensstämmelse med säkerhetsstandarden för livsmedel innebär det att de kan diversifiera sina erbjudanden, säger Jennifer Kollczek.

Visas på Drupa

Även denna maskin har det nya vattenbaserade polymerbläcket som innehåller rikligt med mättade pigment för att producera ett stort färgomfång. Vitt bläck finns som standard för att tryckas på till exempel transparent film. Det producerar också hög opacitet i vitt som kan användas som mellanskikt för andra bläck och skapa livfulla tryck med klara färger, enligt Canon.

I Europa blir det besökarna på Drupa 2024 som blir de första att stifta bekantskap men den nya pressen.

 

 

Läs vidare

Xeikons Lion tar digitaltrycket framåt

Xeikon har lanserat Lion LX3000, en ny digital etikettpress med ett nytt styrsystem som ger hög produktivitet och etikettkvalitet med fina prestanda.
Xeikon

Nordvalls Etikett först i Norden med HP Indigo V12

Som första tryckeri i Skandinavien har Nordvalls Etikett investerat i HP Indigos flaggskepp, HP Indigo V12.
HP 12x

Konica Minolta ser bra möjligheter för digital etikettproduktion 2024

Sacha-Vittori Paolucci på Konica Minolta, ser både problem och möjligheter för digital produktion av etiketter under år 2024. När vi kan notera en global nedgång i tryckproduktion, ser det bättre ut för digital etikettproduktion.
konica 2

Förpackningsindustrin målet för världens snabbaste digitala B1-press enligt Agfa

Vid ett exklusivt evenemang för förpackningskonverterare och tryckare, presenterade Agfa sin nya SpeedSet 1060 bläckstråleskrivare för förpackningsmarknaden. Man säger att det är den snabbaste digitala B1-pressen på marknaden.
Print-Bars-1_1200x600

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x