Butikskedja byter bärkassar

PUBLICERAD: 1 juni 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Hållbarhetschef Åsa Portnoff Sundström på detaljhandelskedjan Clas Ohlson.

Detaljhandelskedjan Clas Ohlson gör som flera andra butikskedjor gjort och rättar in sig i ledet genom att byta ut plastpåsarna mot påsar tillverkade av sockerrör.

Skiftet till bärkassar i Sverige tillverkade av sockerrör sker 1 juni. I augusti i år genomförs bytet på Clas Ohlsons övriga marknader. De slutar även att erbjuda den mindre gratispåsen till sina kunder. Bolaget ersätter också den största påsen med en tåligare variant i ny design. Priset på bärpåsarna höjs för att bidra till minskad konsumtion av plastpåsar. Förändringar som görs för att minska nedskräpning och spara på jordens resurser, skriver Clas Ohlson i ett pressmeddelande.

Åsa Portnoff Sundström, hållbarhetschef:

– Eftersom sockerrör är en förnybar råvara anses den ofta vara koldioxidneutral och inte bidra till klimatpåverkan vid förbränning. Det tycker vi är bra då många plastpåsar till slut faktiskt förbränns tillsammans med övrigt hushållsavfall och återvinns som energi. Men vi uppmanar alla våra kunder att i första hand återanvända påsarna och sedan återvinna dem när de är uttjänta.

 

Läs vidare

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

Nu går det att panta God Morgons juicekartonger

God Morgon inleder ett samarbete med Bower och erbjuder nu pant på sina juicekartonger. Målet är att öka antalet återvunna förpackningar genom att erbjuda olika typer av förmåner när panten har registrerats.
God-Morgon-juicekartonger-pantas-via-Bower

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432